Maren Tjelta Thu har mørkt, langt hår og har på seg en rød genser og en rutete jakke. Hun holder boken Karis krig opp foran seg, og smiler mot kamera.
Maren Tjelta Thu gikk ut av illustrasjonsstudiet ved Kristiania i 2019. Nå er hun aktuell med barneboken "Karis krig".Foto: Marthe Thu

Den tidligere fagskolestudenten er aktuell med boken «Karis krig», som nylig ble utgitt på Ford Forlag. Ifølge Anne Ellingsen, forfatteren av boken, er Marens illustrasjoner en viktig grunn til at flere hundre eksemplarer av boken forsvant på kort tid.

– Vi har allerede måttet bestille et nytt opplag. Tegningene drar deg inn i boken – uansett alder. De fanger oppmerksomheten din og gir deg lyst til å lese teksten.

Vi valgte å koble Maren på dette prosjektet fordi hun har gode estetiske og visuelle kvaliteter, og et uttrykk som vi tenkte ville passe bra til å formidle denne historien.

Jente og gutt som ser på en mobil

Velg blant 20 fagskolestudier innen kreativitet og teknologi!

Fikk oppdraget via Kristiania

Det hele startet sommeren 2019. Maren hadde nylig fullført Kristianias toårige fagskoleutdanning i Illustrasjon. En dag tikket det en mail inn i innboksen til Maren fra hennes tidligere lærer, Randi Hobøl.

Hun hadde blitt kontaktet av Anne Ellingsen med forespørsel om de hadde noen flinke studenter som kunne bidra med illustrasjoner til hennes kommende bok. Etter en samtale med Anne, ble det klart for Randi at Maren var den rette for jobben.

– Vi får ofte henvendelser fra folk i bransjen. Vi valgte å koble Maren på dette prosjektet fordi hun har gode estetiske og visuelle kvaliteter, og et uttrykk som vi tenkte ville passe bra til å formidle denne historien. Hun har også en god digital kompetanse og løste oppgaver på studiet med stor selvstendighet, som er viktig når man skal jobbe med et prosjekt som dette, forklarer Randi.

Tegning av hest og kjerre med passasjerer en vinternatt

Maren forteller at hun ble veldig glad da hun mottok mailen fra Randi.

– Det var gøy at Randi tenkte på meg da Anne kontaktet henne, sier hun.

Anne fikk fort en interesse for den unge illustratøren med den spennende, originale streken.

– Uttrykket hennes er kraftfullt og friskt og spenner over mange sinnsstemninger og nyanser. Samtidig er det modent. Vi så for oss at hun kunne virkeliggjøre en bok som appellerer til både barn og voksne. Oppgaven var krevende, for boken skulle være både eventyrlig og realistisk.

Kort tid etter møttes Maren og Anne på en kafé i Oslo for å diskutere ulike stiler som kunne være aktuell til boken. For å løse oppgaven gjorde Maren mye research i forkant. Senere skulle hun også få møte hovedpersonen selv.

Jente og gutt som ser på en mobil

Velg blant 20 fagskolestudier innen kreativitet og teknologi!

Krigen sett gjennom barneøyne

«Jeg var 10 år da jeg ble flyktning i eget land. Det var krig i Norge.» Slik begynner Anne Ellingsen sin bok om Kari Wulff fra Hammerfest. Året er 1944. Nesten hele Nord-Norge står i brann, og i likhet med tusenvis av andre, blir Kari og familien tvangsevakuert fra hjemmet sitt.

Enkelte illustrasjoner er mørke og dystre for å formidle alvoret i historien.

I boken forteller den nå 86 år gamle Kari om minnene fra familiens farefulle ferd nedover kysten, til Kløfta utenfor Oslo. Der skulle de bo til frigjøringen kom, og de kunne vende hjem igjen. Det som møtte dem da de kom tilbake, var en rasert landsdel.

– Historien i boken er ekte, noe jeg synes var veldig spennende. Jeg fikk se mange bilder av Kari som barn, familien Wulff i Hammerfest før byen brant ned og gården på Kløfta som familien flyktet til. Det er en sterk historie, sier Maren.

Kari og Maren samarbeidet om å tilpasse og velge ut illustrasjoner til boken – sammen med forfatter Anne. Det var viktig at Kari kjente seg igjen i fremstillingene.

– Jeg viste dem ulike skisser som jeg hadde laget til boken. Enkelte illustrasjoner er mørke og dystre for å formidle alvoret i historien, forklarer Maren.

Kari Wulff Cagatay (til venstre), illustratør Maren Tjelta Thu (i midten) og forfatter Anne Ellingsen (til høyre). De ser i kameraet og smiler.
Kari Wulff Cagatay (t.v.), illustratør Maren Tjelta Thu og forfatter Anne Ellingsen.Foto: Privat
Jente og gutt som ser på en mobil

Velg blant 20 fagskolestudier innen kreativitet og teknologi!

– Et stort talent

Etter halvannet år med hardt arbeid kom boken endelig ut for salg, noe Maren beskriver som en fantastisk følelse.

– Jeg ble utrolig glad og stolt da jeg så boken utstilt i butikken, og kunne holde den fysiske versjonen i hånden, sier hun.

Resultatet har blitt veldig bra, og illustrasjonene har fått stor oppmerksomhet blant illustratører i bransjen

Anne er svært fornøyd med resultatet, og beskriver et godt samarbeid med Maren.

– Maren tilførte prosjektet ungdommelig overskudd og utrolig kreative løsninger. Hun er et stort talent og det har vært spennende å jobbe med henne. Resultatet ble noe vi kan si oss svært tilfreds med. Jeg er virkelig glad for at jeg kontaktet Kristiania og ble satt i kontakt med Maren, sier Anne fornøyd.

Randi forteller at hun var veldig spent på resultatet, men er enig med Anne om at Maren har gjort en formidabel jobb.

– Resultatet har blitt veldig bra, og illustrasjonene har fått stor oppmerksomhet blant illustratører i bransjen. Jeg bruker allerede boken i undervisningen til inspirasjon for studentene mine, sier Randi.

Jente og gutt som ser på en mobil

Velg blant 20 fagskolestudier innen kreativitet og teknologi!

Midt i blinken for kreative

Maren har alltid elsket å tegne, og illustrasjon føltes som den naturlige veien å gå. Hun har mange gode minner fra studietiden ved Kristiania, og anbefaler andre kreative sjeler å søke seg hit.

– Studiet tar for seg mange forskjellige temaer: Alt fra barnebøker, plakatdesign, animasjon, 3D-design, karikatur-tegning, akt-tegning og tegneserie. Hvis man liker tegning og å være kreativ, vil jeg si det er midt i blinken å studere her.

Maren hviler ikke på laurbærene og forteller at hun allerede er i gang med et nytt, spennende bokprosjekt.

– Akkurat nå jobber jeg med en koselig adventsbok for barn. Mitt tips til andre som ønsker å jobbe som illustratør er å øve, prøve ut forskjellige tegnestiler og bruke Instragram til å finne inspirasjon, og promotere eget arbeid.

Følg Maren på Instagram: @marentthu

Lenke til Illustrasjon + sak