Cathrine Sandmæl er illustratør og har studert på Fagskolen Kristiania. Hun er i skogen og smiler mot kamera iført svart sjerf og beige jakke. Hun har brunt halvlangt hår.
Tidligere fagskolestudent, Cathrine Sandmæl har illustrert barnebøker for Cappelen Damm og Gyldendal, og er nå aktuell med blant annet Corny-serien av Sandra Lyng. Foto: Torbjørn Sandmæl

Cathrine har mange jern i ilden om dagen. Hun er blant annet aktuell med barnebøkene Rikka av Maiken Nylund og Corny av Sandra Lyng, i tillegg til en ny bok i Leona-serien av Anneli Klepp. Og ikke nok med det, i oktober ble hun valgt ut som månedens illustratør av Norsk barnebokinstitutt.

– Det var stas å bli valgt ut og gøy å bli lagt merke til, sier hun.  

Cathrine har alltid elsket å tegne og henter for det meste inspirasjon fra Disney-karakterer og manga, som er japanske tegneserier. 

Cathrine Sandmæl sitt selvportrett. Hun er illustratør for barnebøker og jobber for store forlag som Gyllendals og Cappelen Damm.
Selvportrett av Cathrine SandmælFoto: Cathrine Sandmæl

–Jeg elsker å bruke sterke farger, og tegner bøker jeg selv ville likt som barn. I Corny-bøkene skal barn lære om følelser – jeg synes det er fint at tegningene mine kan bidra til læring, sier hun.

Illustratører er kjent for å være litt sjenerte og introverte, en stereotype jeg absolutt kjenner meg igjen i.

Startet karrieren på fagskolen  

Det er åtte år siden Cathrine fullførte illustrasjonsstudiet på Fagskolen Kristiania, tidligere Norges Kreative Fagskole. Hun hadde vært interessert i tegning så lenge hun kunne huske, og ønsket å finne et studium som utelukkende handlet om illustrasjon. Fagskolen ble derfor et naturlig valg. 

– Det var den eneste skolen som tilbød et rent illustrasjonsstudium. Jeg var ikke interessert i å dele fokuset og lære om kunst og grafisk design, slik man gjør på mange universiteter. Jeg ønsket å gå i en kommersiell retning innen illustrasjon og kun konsentrere meg om det, forklarer Cathrine. 

På fagskolen fikk Cathrine praksisnær erfaring og jobbet med reelle kunder. Hun ble også oppfordret til å bli medlem i bransjeorganisasjonen Grafill, hvor hun knyttet mange verdifulle kontakter.   

– Vi lærte oss gode arbeidsmetoder og fikk praksiserfaring med reelle oppdragsgivere. Vi hadde et bra miljø i klassen, hvor vi ga hverandre konstruktive tilbakemeldinger. Vi måtte fort bli komfortabel med å vise frem illustrasjonene våre både til hverandre og etter hvert til kunder – selv om tegningene fremdeles var under arbeid. Det har jeg hatt stor nytte av, sier hun.

– Nettverksbygging er viktig

Etter fullført fagskoleutdanning, dro Cathrine til England hvor tok en bachelor i illustrasjon ved University of WolverhamptonDeretter jobbet hun flere år i bokhandel i Norge, og skaffet seg relevant erfaring og kompetanse for jobben som illustratør

Tegning av to jenter med musefletter, alveører og vampyrtenner.
Cathrine har alltid elsket å tegne og henter for det meste inspirasjon fra Disney-karakterer og manga.Foto: Cathrine Sandmæl

 – Det er en tøff bransje, og det tok meg flere år før jeg begynte å få jevnlige tegneoppdrag. Illustratører er kjent for å være litt sjenerte og introverte, en stereotype jeg absolutt kjenner meg igjen i. Det som kan være utfordrende er at det ikke finnes noe fasit på hvordan man skal lykkes, sier Cathrine. 

Tegn det du selv synes er gøy! Ikke forandre stilen din til noe som passer markedet hvis du ikke liker å tegne det selv.

Hun trekker likevel frem nettverksbygging som en viktig faktor for å få en fot innenfor bransjen. Ifølge Cathrine må man smøre seg med tålmodighet, og bygge seg opp rikelig med erfaring før man kan forvente å få faste tegneoppdrag. 

– Jeg var på rett sted til rett tid. Det tok lang tid før jeg opparbeidet meg nok erfaring og tillit blant forlagene. Nå vet de at de kan stole på meg og at jeg har gode samarbeidsevner. Så det er ikke bare kunsten i seg selv som er en faktor i bransjen, avslutter Cathrine.  

Cathrines tips til alle som vil satse på illustrasjon 

1. Tegn det du selv synes er gøy! Ikke forandre stilen din til noe som passer markedet hvis du ikke liker å tegne det selv. 

2. Ikke gi opp så lett hvis tegning er det du virkelig har lyst til å drive med. Det kan ta lang tid å finne sin plass i bransjen. For å lykkes bør du være så aktiv som mulig i tegnemiljøet og bygg deg et nettverk. 

3. Bli medlem av Grafill, bransjeorganisasjonen for alle som studerer eller jobber i design- og illustrasjonsbransjen. I tillegg anbefaler jeg alle som bor i Oslo å sjekke ut samlingene hos Blank Space.

content block