Nærbilde av et filmkamera. Fagskolestudiet Film ved Høyskolen Kristiania.

Fagskole - Bergen og Oslo

Film

Har du en lidenskap for film? Dette studiet gir deg kunnskap om filmproduksjon, fra idéfase til ferdig produkt, og praktisk kompetanse til å jobbe med visuell historiefortelling i ulike bransjer.

Oppstart
Høst 2022
Studiested
Bergen og Oslo
Nivå
Fagskole
Pris
58 900 kr pr semester
Språk
Norsk
Gjennomføring
Heltid
Studielengde
2 år
Studiepoeng
120
Opptakskrav
Programbeskrivelse

Fagskolestudiet i Film er en praktisk rettet utdanning for deg som ønsker å drive med produksjon av film for kino, TV, strømmetjenester, digitale kanaler eller reklame- og markedsføring. Visuell historiefortelling er en etterspurt kompetanse i flere bransjer, som åpner for mange spennende jobbmuligheter.

I løpet av studiet lærer du deg å mestre ulike fagfunksjoner og filmsjangre. Du får også mulighet til å spesialisere deg innen det fagområdet som interesserer deg mest. Du vil få god erfaring med arbeidsmetoder, verktøy og produksjonsutstyr som brukes i bransjen. Målet er at du etter to år skal ha grunnlaget og ferdighetene du trenger for å ta steget inn i filmbransjen!

Teamleder og studieveileder Dennis Dennis Haffner holder en mobil i hånden. Han har mørkt hår, skjegg, og et smil om munnen.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne!

Hva lærer du?

Filmutdanningen gir deg en bred forståelse av prosessen bak en filmproduksjon, fra idéfase til ferdig produkt. Hos oss fungerer klasserommet som et produksjonsstudio. Her får du trene hver dag gjennom hele studietiden og vil lære om ulike arbeidsmetoder, verktøy og utstyr som benyttes i filmbransjen. 

Vi vil gjennomgå en rekke ulike sjangre og i løpet av studiet får du prøve deg på å produsere fiksjonsfilm, dokumentarfilm, musikkvideo og reklamefilm.

Med vekt på praktisk og kreativt arbeid, får du eksperimentere og prøve deg frem for å utvikle ditt eget selvstendige filmuttrykk. Vi legger vekt på at du skal få tid til å opparbeide deg en solid «showreel», slik at du stiller sterkere når du skal søke jobb etter endt utdanning.

På filmstudiet vil du blant annet lære om:

 • Filmteori
 • Dramaturgi
 • Produksjonsledelse
 • Regi og manus
 • Foto/lys
 • Klipp og lyd
 • Entreprenørskap og bransjekunnskap

Hos oss møter du faglærere med lang bransjeerfaring og et stort nettverk innen norsk filmindustri. Flere av våre faglige er fremdeles aktive i bransjen, ved siden av å undervise på filmstudiet. I tillegg til våre faste ansatte, vil du også bli undervist av en rekke spennende gjesteforelesere.

Praksis og spesialisering

Andre studieår får du mulighet til å spesialisere deg innen det fagområdet du liker best. Du vil gjennom utdanningen jobbe med reelle filmprosjekter i samarbeid med andre i klassen og på tvers av studier.

Siste semester blir du tildelt praksisplass og får jobbe i et produksjonsselskap i fire uker. Praksisen gir deg relevant bransjeerfaring og mulighet til å knytte verdifulle kontakter. Tidligere studenter har hatt praksis i selskaper som blant annet NRK, Rubicon, Strix, Mastiff og Monster.

Som student ved Kristiania får du tilgang til profesjonelt filmutstyr og ulike spesialrom. Ressursene brukes i undervisningen, men kan også benyttes fritt av studentene til egne filmprosjekter. Dette gir deg god anledning til å jobbe med egne idéer og utvikle dine ferdigheter.

Hva kan du bli?

Etter endt utdanning har du mange spennende karrieremuligheter innen filmproduksjon, enten du ønsker å starte for deg selv eller jobbe i et etablert produksjonsselskap.

Med en toårig filmutdannelse fra Kristiania kan blant annet jobbe i:

 • Film- og produksjonsselskaper
 • Medieselskaper
 • Reklamebyråer
 • Kommunikasjons- og markedsavdelinger i både privat og offentlig sektor
 • Eget foretak

contentcard2artikler

Praktisk informasjon:

Studiedetaljer

 • Hotellsjefen som ble filmstudent
  Film

  Hotellsjefen som ble filmstudent

  Etter 10 år i arbeidslivet gjorde Tommy en helomvending i karrieren - nå følger han filmdrømmen.
  Les mer
 • Tidligere filmstudenter vant publikumsprisen under Amandus BLIKKFANG 2021
  Film

  Tidligere filmstudenter vant publikumsprisen under Amandus BLIKKFANG 2021

  Sophia Aronsens eksamensfilm «Topp Tur» ble en publikumsfavoritt under Amandus BLIKKFANG.
  Les mer
 • Tidligere fagskolestudent aktuell med kinodokumentar
  Film

  Tidligere fagskolestudent aktuell med kinodokumentar

  Christoffer har jobbet på store produksjoner etter han gikk ut fra Kristiania. Nå er han aktuell med sitt hittil største prosjekt.
  Les mer
 • – Trygt studentmiljø på Kristiania
  Film

  – Trygt studentmiljø på Kristiania

  – På Kristiania er det plass til alle typer mennesker, sier fagskolestudenten Isac Kvello.
  Les mer
 • Hvordan er det å studere Film i Bergen?
  Film

  Hvordan er det å studere Film i Bergen?

  – Kombinasjonen av et bra klassemiljø og en morsom læreplan gjør at jeg gleder til å gå på skolen hver dag, sier Herman Granlund.
  Les mer
 • Skaffet seg relevant jobb etter kun to måneder
  Film

  Skaffet seg relevant jobb etter kun to måneder

  Etter knappe to måneder som filmstudent hos Fagskolen Kristiania sikret Oliver Nicholls seg en svært relevant deltidsjobb som videograf hos regnskapsfirmaet Amesto Account House.
  Les mer
 • Live-kåring av beste studentproduksjon
  Film

  Live-kåring av beste studentproduksjon

  Omlag 100 forventningsfulle studenter og lærere på fagskolen deltok på Twitch da vinneren av årets Motion Comic-prosjekt skulle kåres.
  Les mer
 • Vant prestisjetung pris for Aurora-dokumentar
  Film

  Vant prestisjetung pris for Aurora-dokumentar

  Tidligere filmstudent, Benjamin Langeland, vant pris for beste nordiske dokumentarfilm for under Nordisk Panorama.
  Les mer

Studieprogramleder

Finn Marius Mcalinden

Kontakt oss

Ønsker du nyhetsbrev?
Mobilnummer