Aurora Aksnes står ved siden av Benjamin Langeland og Stian Servoss
Benjamin Langeland (i midten) og Stian Servoss fulgte Aurora Aksnes i over to år under produksjonen av dokumentarfilmen "En gang Aurora".Foto: Morgan Mayollet

Dokumentaren er et nærgående portrett av den norske popsensjonen Aurora Aksnes, regissert av Benjamin Langeland og Stian Servoss, med Thorvald Nilsen som produsent.

Vi kunne ikke annet enn å slippe filmen fri, og håpe at den ville treffe mennesker i hjertene.

Benjamin tror at prisen kan være en døråpner til nye prosjekter, og gi dem tyngden som trengs for å få støtte til å realisere fremtidige filmprosjekter.  

– Det å bli belønnet for hardt arbeid er veldig deilig. Samtidig som det ikke er motivasjonen til å holde på med det vi gjør. Det er noe som kan hjelpe oss i framtiden når vi en gang skal lage noe nytt sammen. Det koster penger å lage film, og da kan det være smart å ha noe i bagasjen som gir folk tro på at dette kan vi!

Aurora Aksnes ligger på bakken og ser inn i kamera. Hun har blondt hår med pannelugg og en grønn genser.
"En gang Aurora" vant prisen for beste nordiske dokumentarfilm under Nordisk Panorama i September. Foto: Stian Servoss

Tidlig krøket bak kamera

Filmskaperen, som kommer fra Os utenfor Bergen, visste fra ung alder at han ønsket å følge i foreldrenes fotspor og jobbe med noe kreativt. Kameraet han fikk av faren i barndommen skulle vise seg å være starten på en suksessfull yrkeskarriere. Allerede som student på Film ved Fagskolen Kristiania, begynte han å få små oppdrag. Veien var kort til fast jobb i Flimmer Film. Nå jobber han i Pandora Film, og holder for tiden på å ferdigstille en barne-TV-serie med Paulo Chavarria på regi.

Jeg beundrer den trangen folk har i seg til å formidle, og jeg vil gjerne være en som formidler noe selv også.

Bekjente fra Os

I to og et halvt år fulgte Langeland og teamet Aurora Aksnes gjennom opptur og nedturer. Benjamin har kjent Aurora siden oppveksten, noe som bidro til at teamet fikk en unik tilgang til artisten.

– Å jobbe så tett på hvem som helst kan være en intens opplevelse. Ved å ha regi, foto og klipp, havner man i en merkelig tilstand hvor man nesten glemmer at man selv er et individ med egne tanker og meninger. Man blir Aurora, på sett og vis. Eller, i det minste ens egen tolkning av hvem hun er. Blikket man velger å gi henne, ordene vi velger å ha med i filmen. Alt er valg man må rettferdiggjøre, beskytte og dyrke fram. Hun legger sine følelser i våre hender. Vår jobb er å vise respekt for den gaven det er, forteller Benjamin.

­

Aurora sitter i turnebussen. Hun har blondt halvlangt hår og en strikkegenser på seg.

Foto: Stian Servoss

Nyttig læring fra filmstudiene

Som filmstudent ved Fagskolen Kristiania, fikk Benjamin flere gode studievenner som han fremdeles har kontakt med, og som han sparrer med fra tid til annen. Men det viktigste han tok med seg fra fagskolen var evnen til å samarbeide med andre.

– Film er å skape noe konkret ut av tanker, og det å diskutere de tankene i et fellesskap er et naturlig første steg på veien mot et resultat, avslutter Benjamin. 

Benjamins 5 beste tips til filmstudenter:

  • Finn de du liker å leke med, lek rettferdig og lek mye.
  • Slipp andre til og lytt til innspill – om det så er fra din oldemor.
  • Man kommer ikke lengre ved å snike i køen – for godt arbeid og en god personlighet vil alltid skinne gjennom.
  • Vær villig til å lære, igjen og igjen!
  • Våg å stjele gode ideer, men vær åpen om det.
Nærbilde av et filmkamera. Fagskolestudiet Film ved Høyskolen Kristiania.

Vil du bli filmskaper?

Fagskolestudiet i Film gir deg verktøyene, kunnskapen og grunnlaget du trenger for å ta steget inn i filmbransjen.
Les mer om fagskolestudiet Film!