Bilde av tre modeller som står side om side, iført studentens fargerike avgangskolleksjon
Studielengde:2 år

Motedesigner og modellør

Vil du utdanne deg til motedesigner? Dersom du drømmer om en karriere i motebransjen, tilbyr ESMOD Oslo den eldste og mest prestisjetunge utdanningen innen fagfeltet.
OpptakÅpent
Bilde av tre modeller som står side om side, iført studentens fargerike avgangskolleksjon

Nøkkelinformasjon

  • Internasjonalt anerkjent

    Med dette studiet kan du oppnå det prestisjetunge ESMOD-diplomet, som er anerkjent i den internasjonale motebransjen.
  • Sterkt fagmiljø

    ESMOD Oslo har tilbudt motestudier siden 1990 og har et veletablert, bredt og solid fagmiljø. 
  • Nærhet til bransjen

    Vårt tette samarbeid med motebransjen gir deg en unik mulighet for nettverksbygging, både nasjonalt og internasjonalt.
  • Ansvarlig fagmiljø

  • Opptakskrav

    På dette studiet må du innfri krav om fagbrev, yrkeskompetanse,  generell studiekompetanse eller tilsvarende realkompetanse. Du må også levere opptaksprøve
  • Pris

    64 200 kr pr semester. Kvalifiserer til støtte fra Lånekassen.
  • Fagskole
  • Høst 2024
  • Heltid
  • 120 studiepoeng
  • Oslo
  • 2 år
  • Norsk

Hva lærer du?

En motedesigner og modellør utfører varierte arbeidsoppgaver innenfor hele produksjonsforløpet: fra inspirasjon og idé til design og ferdig plagg/prototype.

Utdanningen gir deg ferdigheter og kunnskap om moteillustrasjon, farge- og tekstillære. I løpet av to år får du erfaring med kolleksjonsoppbygging for både dame, herre og barn innen ulike markedssegmenter. Dette vil gjøre deg til en allsidig motedesigner.

I løpet av studiet får du en innføring i følgende emner:

  • Design og produktutvikling
  • Yrkes- og bransjeteori
  • Modellering og mønsterkonstruksjon
  • Søm

Studiemodell

Denne fagskoleutdanningen går over to studieår, og hvert studieår er delt opp i to semestre. Her ser du en oversikt over obligatoriske emner. Vi tar forbehold om endringer.
Totalt 120 studiepoeng
60 studiepoeng
1. semester
2. semester

  • EDP2100Design og produktutvikling 2

    I dette emnet får studenten en grundig opplæring i designprosessen fra ide til ferdig produkt. Studenten benytter ulike kreative metoder i sitt arbeid med å designe kolleksjoner med selvvalgt tema og inspirasjonskilder. I emnet jobber studenten manuelt og digitalt med utarbeidelse av moodboards, colorboards, print, arbeidstegninger og kolleksjonsplaner.

    Emne 1.2 Design og produktutvikling består av 1 underliggende tema:

    • Kreative metoder og prosesser

    I dette tema fokuseres det på utvikling av den enkelte students designidentitet i utarbeidelsen av en full-range kolleksjon satt i en kommersiell sammenheng til valgt segment, målgruppe og konkurrenter.

    Studenten utfordrer egne ferdigheter, kunnskap og kreativitet innen design og produktutvikling gjennom strukturerte og metodiske arbeidsprosesser. Utarbeidelse av portefølje kolleksjonsplan, profil- og logomateriell for framstilling av egen merkevare og kleskolleksjon.

  • EYB2100Yrkes- og bransjeteori 2

    Emne 2.2. Yrkes og bransjeteori

    I dette emnet gjennomgås metoder for innhenting og bruk av inspirasjonskilder og trender. Studenten utvikler inspirasjonsbøker for ide- og skisseutvikling for kreative prosesser. Materiallære vektlegges med fokus på særskilte egenskaper, bruksområder og miljøbelastning. Studenten utvikler kompetanse til å ta informerte beslutninger om materialvalg i plagg og kolleksjoner. Mote- og stilhistorie, ulike plaggs koder og historikk benyttes som grunnlag for ide- og skisseutvikling. Analyse av kolleksjoner, motebransjens ulike segmenter og målgrupper inngår i emnet.

    Emne 2.1 Yrkes og bransjeteori består av 1 underliggende tema:

    • Kreative prosesser

    Kreative prosesser

    I dette temaet benyttes kreative metoder for innhenting og bruk av inspirasjonskilder og trender. Studenten utvikler inspirasjonsbok for ide- og skisseutvikling av egen kolleksjon. Utvikling av egne materialer vektlegges. Studenten analyserer konkurrenter i markedet for å kunne posisjonere kolleksjonen riktig i markedet.

  • EMK2100Modellering og mønsterkonstruksjon 2

    I dette emnet får studenten en praktisk og teoretisk forståelse for hvordan utarbeide konstruksjon og mønster til egendesignet multi-produkt kolleksjon. Her vil innovative løsninger og nyskapning innen mønsterforming være i fokus.

    Modellering og mønsterkonstruksjon består av 1 underliggende tema:

    • Kreative metoder og prosesser

    Kreative metoder og prosesser

    I dette temaet får studenten en praktisk forståelse for hvordan utarbeide konstruksjon og mønster til egendesignet multi-produkt kolleksjon. Her vil innovative løsninger og nyskapning innen mønsterforming være i fokus.

    Ulike øvelser og metoder vektlegges i prosess for å finne fram til mest mulig hensiktsmessig metode for nyskapende mønsterforming for designede produkter. Studenten utfordrer egne ferdigheter og kunnskap om mønsterforming gjennom strukturert og metodisk arbeid med kreativ mønsterforming.

  • ESM2100Søm 2

    I dette emnet får studenten kunnskap og forståelse for ulike metoder for montering av prototyper i ulike produktgrupper og til ulike målgrupper. De ulike produktgruppenes behov for innmat, foring, belegg og presseteknikk vektlegges.

    Tech-pack med utarbeidelse av mål-skjema, produksjonsrekkefølge, lay-plan og kostnadsberegning inngår i emnet.

    Emne 4.2 Søm består av 1 underliggende tema:

    • Kreative metoder og prosesser

    Kreative metoder og prosesser

    I dette temaet får studenten en grundig teoretisk og praktisk forståelse for hvordan montere ulike prototyper. Fokus i temaet er utarbeidelse av innovative tekniske løsninger på detaljer som ermer, krager, splitter, lukninger for montering av prototyper i henhold til selv-valgt tema, konsept og målgruppe.

    Tema tar også for seg valg og plassering av innmat, foring, belegg og riktig underveis- og etter-press av prototype.

Hva kan du bli?

Portrett av Anna-Kristine Soltvedt

Anna-Kristine fikk jobb som produktutvikler før hun var ferdig med motestudiene ved ESMOD Oslo.

Møt fagmiljøet

  • Vår fagstab

    ESMOD Oslo har tilbudt studier siden 1990 og har et veletablert, bredt og solid fagmiljø. Lærerne er en del av det internasjonale ESMOD-systemet, og må gjennom en faglig godkjenning via ESMOD International. Lærerteamet vårt har med seg både nasjonal og internasjonal erfaring, og har hatt ulike roller og stillinger i mote- og livsstilsbransjen. Noen har jobbet for store internasjonale merkevarer og andre eier og driver egne merkevarer. Disse spennende erfaringene tar de med seg inn i undervisningen og dette gjør studiene våre svært relevante og engasjerende. Du vil også møte gjestelærere som hentes inn fra bransjen for å fortelle om sine spesialfelt.
ESMOD Oslo har utdannet designere og modellører siden 1990. Hos oss får du en utdanning som er anerkjent over hele verden, og som åpner for mange spennende karrieremuligheter i motebransjen.

Livet som student på ESMOD

Å være student handler om mye mer enn å studere! Ved ESMOD Oslo blir du en del av et stort kreativt miljø og får tilgang til fasiliteter i toppklasse! 

Slik er søknadsprosessen

Her finner du viktig informasjon om søknadsprosessen og hvordan du best kan forberede deg til studiestart. 
  • Slik søker du

    På Min Side for søkere, aksepterer du tilbudet og laster opp nødvendig dokumentasjon på dine kvalifikasjoner.
  • Viktige frister

    Søknadsfristen er 15. april. Opptaksprøve må leveres innen søknadsfristen. Les mer om opptaksprøvene her. Dokumentasjonsfrist for vitnemål og attester er 1. juli.
  • Behandlingstid

    Dette studiet har rullerende opptak. For å få tilsendt kontrakt må du søke innen 15. april 2024 og levere opptaksprøve innen samme dato. Du vil få svar på om du har kommet inn på studiet etter søknadsfristen har gått ut. Søknader som kommer inn etter 15. april 2024, behandles fortløpende.
  • Semesterregistring

    Du må registrere deg for semesteret i StudentWeb. Dette er et krav for å få utbetaling fra Lånekassen.
  • SiO (Oslo) og Sammen (Bergen)

    SiO og Sammen tilbyr boliger, helsetjenester, barnehage, treningssenter og mye mer til sine medlemmer.
  • Lånekassen

    Alle våre studier er offentlig godkjent og gir rett til å søke lån og stipend fra Lånekassen.
  • Støtte og tilrettelegging

    Som student kan du få rådgivning, tilrettelegging og oppfølging på studierelaterte spørsmål og utfordringer. Vi har taushetsplikt.
  • Mitt Kristiania

    Her finner du timeplan, pensum, tjenester og alle andre verktøy du trenger som student.
  • Studentbevis

    Studentbevis er ditt adgangskort til campus, betalingskort på printere og lånekort på vårt bibliotek. Dette får du i våre resepsjoner (unntatt i Brenneriveien).

Noe du lurer på?

Våre studentambassadører svarer deg gjerne – på chat, telefon, e-post eller video.
En ung person med oppsatt blondt hår, iført en rød langermet topp og en halskjede, smiler og poserer med hendene på hoftene på en bygate, med uskarpt bylandskap i bakgrunnen.

Ofte stilte spørsmål

Les mer om våre studenter