Bilde av en kvinnelig modell som går nedover catwalken med mange tilskuere.
Flere hundre mennesker møtte opp på Rebel for å få med seg Avgangsvisningen til ESMOD Oslo. Foto: Sture Nordhagen

Billettene gikk som varmt hvetebrød i dagene før visningen, og da modellene entret catwalken satt bransjefolk, familie og venner av studentene klare i publikum – og bidro til en elektrisk stemning i lokalet.

– Det var en stor glede å kunne invitere til «offline» avgangsvisning igjen! Takket være våre trofaste, gode samarbeidspartnere, ble det en flott og verdig visning av studentenes arbeider, sier avdelingsleder ved ESMOD Oslo, Elinor Johanne Hess.

Se hele moteshowet nederst i saken!

Avgangsvisningen 2022 er den 33 i rekken og består av totalt 15 kolleksjoner, designet av avgangsstudentene ved Motedesigner og modellør. Gjennom studietiden ved ESMOD Oslo legger studentene ned mye arbeid i å finne og utvikle sitt eget uttrykk og signatur, noe Hess mener kommer godt til syne i årets kolleksjoner.

– Vi er stolte over å kunne vise god bredde, og 15 svært individuelle og særpregede kolleksjoner. Alle kolleksjonene treffer godt på trend i ulike aksepter, slik som gender fluidity, bærekraft, etnisitet, creative materials og print. En av kommentarene var at kolleksjonene er «portables», som i denne sammenheng betyr anvendelig.

Foto av en to kvinner og en mann som står i et klasserom, og smiler til hverandre.
Toppscore: Avdelingsleder Elinor Johanne Hess og representant fra ESMOD Paris, Paul Merchand, vurderer arbeidet til ESMOD-student, Frida Solbakk. Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

Representanter fra ESMOD Paris på besøk i Oslo

Som en del av eksamineringen vurderes kolleksjonene av en ekstern bransjejury, samt en representant fra ESMOD Paris, som i år tok turen hele veien fra den franske hovedstaden.

Juryen skal bedømme om studentene har levert på et nivå som gjør dem verdige til å motta det prestisjetunge ESMOD-diplomet – som er anerkjent i den internasjonale motebransjen. Hess forteller om svært gode tilbakemeldinger på årets kolleksjoner.

– Også i år er avgangskolleksjonene våre på et internasjonalt høyt nivå, og særlig utpekes studentenes tekniske arbeid med såkalte «tech packs». Disse inneholder mønsterkonstruksjon, målskjemaer og all teknisk informasjon som trengs for produksjon av plaggene.

Hver kolleksjon karaktersettes også av ESMOD Paris, som er viktig for å sikre at ESMOD Oslo holder et høyt internasjonalt nivå.

– De internasjonale kommentarene er at vi leverer interessante design med skandinavisk særpreg, sier Hess.

En helt spesiell utmerkelse til Frida Solbakk

I tillegg til å vurdere og karaktersette hver enkelt kolleksjon, deler juryen også ut priser for de beste arbeidene i ulike kategorier. Gullnålen regnes som den aller gjeveste prisen. Dette er ESMOD-systemets høyeste utmerkelse, og kan bare tildeles av ESMOD Paris.

Prisen gis til en student som har utmerket seg gjennom alle tre år, både faglig og som en god medstudent. I år var det Frida Solbakk, med kolleksjonen «Grit», som ble den heldige vinner av Gullnålen.

– Frida leverte en suveren diplomoppgave. Arbeidet hennes er komplett og hun leverer jevnt over på et høyt nivå, både med tanke på porteføljen, tech packs og plaggene i den ferdige kolleksjonen. Porteføljen i seg selv er en stor leveranse, og inneholder alt fra research, utprøvninger, mood board og teknikker til print, konsept, brand og kolleksjonsplan, forklarer Hess.

I tillegg til å vinne Gullnålen, ble Solbakk tildelt en helt spesiell utmerkelse av ESMOD Paris: «Coupe de coeur», som betyr «rett fra hjertet» på fransk. Det er første gang en student ved ESMOD Oslo mottar denne prisen.

– Kolleksjonen hennes utmerket seg ved usedvanlig gjennomarbeidede design, der hvert plagg kan snus, vendes og endres for ulike uttrykk. Konseptet hennes var innovativt og treffer trendbildet, både med hensyn til look, anvendelse og bærekraft, slår Hess fast.

Ifølge Hess går flere av avgangsstudentene ved ESMOD Oslo en spennende tid i møte.

– To av studentene våre kan allerede gratuleres med faste jobber, og et par andre er i dialog med potensielle arbeidsgivere. Vi har også fått flere henvendelser fra bransjen etter visningen, som er en viktig bekreftelse om at vi holder oss relevante og er på riktig nivå, avslutter hun.

Jurypriser 2022

  • Frida Solbakk: Gullnålen og Coupe de Coeur de Paris
  • Maja Våbenø: Beste kolleksjon
  • Anna-Kristine Soltvedt: Beste modellisme
  • Maren Beier: Beste materialutvikling
Se det forrykende moteshowet på Rebel!

content card