Foto av tre kvinnelige modeller på catwalken.
Avgangskolleksjonen til Kamilla Brataas er én av fire kolleksjoner fra ESMOD Oslo, som skal vises på catwalken i Paris under feiringen av ESMOD Internationals 180-årsdag.Foto: Fredrikke Wiheden
Foto av avdelingsleder ved ESMOD Oslo, Elinor Hess, som sitter ved kontorpulten sin og smiler.
Elinor Hess forteller at både studenter og faglige ved ESMOD Oslo har forberedt seg lenge til den store jubileumsfeiringen.Foto: Morgane Fauconnier

– Det blir en stor visning med studentarbeider fra alle skolene. Vi er stolte av at flere av årets avgangskolleksjoner fra ESMOD Oslo skal på catwalken, forteller en opprømt avdelingsleder, Elinor Johanne Hess, og tilføyer:

Vi er svært godt rigget for å utdanne fremtidens elite innen motedesignere og modellører

– Studentene våre deltar også i en stor konkurranse, som den japanske denimprodusenten Okayama inviterer til. Vi har med oss flere «masterpieces» nedover til Paris, og gleder oss til å vise frem disse.

Lange tradisjoner

Med røtter helt tilbake til 1841, regnes ESMOD for å være den eldste moteskolen i verden. Skolen ble grunnlagt av den franske mesterskredderen Alex Lavigne. I dag er ESMOD International kjent som en ledende aktør innen moteutdanning, og diplomstudentene regnes blant eliten i moteverden. Hess forteller at ESMOD jobber tett med motehusene, headhunterbyråer og bransjen generelt, for å sikre at de til enhver tid er relevant.

– Alle ESMOD-skolene blir strengt fulgt opp for å sikre at vi følger det samme oppdaterte undervisningsprogrammet. Vi har årlige samlinger der alle skolene utveksler erfaringer og trenes i nye teknikker. Akkurat nå jobber vi alle med å implementere ny kunnskap i utdanningene, for å ivareta dagens og fremtidens krav til bærekraft.

Foto av en kvinnelig modell iført en denimkjole.
Kreasjonen til ESMOD-student Une Teigen er ett av antrekkene som skal delta i konkurransen til den japanske denimprodusenten Okayama.

Utvider utdanningstilbudet

ESMOD Oslo har utdannet designere og modellører siden 1990, og ble etablert av den anerkjente norske designeren Nils-Christian Ihlen-Hansen. I 2020 ble ESMOD Oslo en del av Kristiania, og lanserte i år en ny toårig utdanning kalt Fashion Brand Communication. Fra før av tilbyr ESMOD den ettårige utdanningen Motedesign- og modellismemedareider, samt den toårige utdanningen Motedesigner og modellør.

– Med denne nye utdanningen i studieporteføljen, har vi nå en bredde i vår kompetanse som gjør oss i stand til å nå enda bredere ut. I tillegg til å levere ekspertise til motebransjen, dekker vi nå en større del av mote- og livsstilsbransjen, som rommer alt fra vesker og sko til smykker og kosmetikk, forklarer Hess.

Godt rigget for fremtiden

Motebransjen er i stadig endring, og som resten av verden tilpasser den seg den raske teknologiske utviklingen. Men for å bli en dyktig motedesigner, holder det ikke kun å besitte digital kunnskap, mener Hess. Man må også forstå håndverket for å kunne benytte de digitale verktøyene. Her har ESMOD et sterkt fortrinn, med lange tradisjoner innen mønsterkonstruksjon og modellisme.

– Med vår ekspertise nettopp innen mønsterkonstruksjon, sammen med ESMOD-systemets fremoverlente holdning til det digitale skiftet, er vi svært godt rigget for å utdanne fremtidens elite innen motedesignere og modellører, avslutter Hess.

Content card – aktueltsaker