Portrettbilde av Maya Kjær

Maya Kjær har alltid vært en kreativ sjel med interesse for design og gode visuelle løsninger. Etter å ha jobbet en periode som frisør kjente hun likevel at fingrene var klare for å gripe fatt i andre verktøy enn sakser og hårbørster. Hun hadde lenge visst om Høyskolen Kristiania, og da hun begynte å undersøke studietilbudene, fikk hun øynene opp for bachelorgraden i frontend- og mobilutvikling.

– Jeg søkte basert på inntrykket jeg fikk fra nettsiden til høyskolen, og må innrømme at jeg ble litt sjokkert da jeg fant ut hvor mye programmering som var involvert i studiet, ler Maya.

Men sjokket var kortvarig, og hun falt raskt pladask for et fagfelt hun aldri før hadde vurdert.

 – Det var faktisk utrolig morsomt å kunne kombinere noe jeg følte jeg hadde god greie på, nemlig design, med noe jeg i utgangspunktet visste lite om – altså utvikling. Også fikk jeg jo veldig god hjelp og støtte av medstudentene mine underveis, forteller Maya.

I dag er hun apputvikler for Shortcut, selskapet som lager apper for kunder som Vipps, Coop, Rema 1000, @fattigstudent, Gjensidige og Securitas – for å nevne noen.

Uslåelig sosialt miljø

Noe av det hun husker som best ved studietiden var nettopp medstudentene, klassemiljøet og det sosiale. Hun peker på fadderuka som spesielt givende og en flott start på livet som student.

– Jeg hadde ikke klart meg så bra under utdanningen, hvis det ikke hadde vært for den fine gjengen jeg ble kjent med i løpet av studiet, sier hun og smiler.

Ifølge henne var de andre på studiet alltid hjelpsomme, pratsomme og ivrige etter å nå målene sine. Det førte både til vennskap, nettverk og motivasjon.

Ved å samarbeide og utveksle kunnskap sørget vi for å hjelpe og løfte hverandre opp.

– Mens noen var flinke til noe, var andre flinke til noe annet, og ved å samarbeide og utveksle kunnskap sørget vi for å hjelpe og løfte hverandre opp, forteller Maya.

Selv var hun aktiv i elevrådet og fikk på den måten møtt studenter på tvers av ulike linjer. Dette bidro til et enda større og mer solid nettverk, som hun benytter seg av den dag i dag.

– Det er så kult å se hva alle har fått til etter utdanningen. Jeg følger mange på LinkedIn, og får hele tiden oppdateringer på karrierelivet deres. Det gjør at terskelen er lav hvis jeg plutselig trenger et innspill på noe jeg selv jobber med, eller arbeidsplassen ser etter dyktige talenter. Da er det kort vei til noen man kjenner, som man vet presterer godt.

Maya Kjær studerer Bachelor i frontend og mobilutvikling ved Høyskolen Kristiania 1.jpg
De fleste IT-studier ved Kristiania har felles første år. Det betyr at man kan søke overgang til en annen bachelorgrad hvis man vil spesialisere seg i noe annet. Det satte Maya Kjær pris på.Foto: Ane Undhjem

Håper på flere kvinner

I lang tid har teknologisk tunge utdannelser gjerne hatt en overvekt av mannlige studenter. Maya kan fortelle at dette fortsatt var tilfellet da hun studerte frontend- og mobilutvikling, og at hun gjerne skulle sett flere kvinnelige studenter på forelesningene.

– I kullet mitt var vi kanskje 80 stykker til sammen. Blant disse var rundt syv jenter. Det er klart jeg gjerne skulle sett flere damer representert i klasserommet, men miljøet var uansett utrolig flott.

Hun forteller at det var mange forskjellige typer mennesker i klassen likevel. De var fra 18 til 42 år, single, gifte, hadde barn eller kom rett fra videregående. Interessene varierte, hele landet var representert, og det store spennet gjorde at alle fant noen å henge med både i og utenfor klasserommet.

– Jeg tror neppe noen følte på ensomhet, alle fant sin lille gjeng. Det var også lagt opp til mye samarbeid gjennom hele studiet, så man ble godt kjent med hverandre.   

– Tett oppfølging fra foreleserne

Foto av kvinne som sitter på en stein.
­– Jeg var heldig og fikk en helt fantastisk jobb raskt. Det tror jeg både er takket være bakgrunnen min fra høyskolen, hvor jeg fikk kompetanse i innen design og tekniske løsninger, og grunnet bakgrunnen min fra frisørbransjen, sier hun.Foto: Ane Undhjem

Ved siden av et solid sosialt miljø mener Maya at foreleserne også var med på å sikre en god studieopplevelse. Selv om klassene var store, fikk alle individuell oppfølging fra faste forelesere og gjesteforelesere.

– I tillegg hadde foreleserne solid arbeidserfaring, og gjesteforeleserne kom rett fra relevante stillinger. Dette ga oss oppdatert kunnskap og et verdifullt innblikk i en bransje som endrer seg fra dag til dag. 

Foreleserne på studiet til Maya kom fra noen av bransjens mest anerkjente selskaper. Andre var høytstående professorer eller flinke folk fra mer ukjente arbeidsplasser. Variasjonen var med på å vise at studiet kan føre til et bredt spekter av jobbmuligheter og karriereveier. 

– Noen av gjesteforeleserne mine har blitt mine kolleger i dag.

– Noen av gjesteforeleserne mine har blitt kolleger i dag, og det er en gjenganger hos flere tidligere medstudenter. Jeg tror mange fikk noen aha-opplevelser som et resultat av undervisningen til de forskjellige foreleserne. De fikk virkelig frem hvor mye man faktisk kan jobbe med når man har utvikling som grunnlag, sier hun.

Studiet hjalp Maya raskt i jobb

Etter studiene gikk det ikke lang tid før Maya landet en spennende og relevant stilling hos Shortcut. Hun tror det finnes en rekke gode jobbmuligheter for utviklere om dagen, men legger ikke skjul på at det også er konkurranse om stillingene.

­– Jeg var heldig og fikk en helt fantastisk jobb raskt. Det tror jeg både er takket være bakgrunnen min fra høyskolen, hvor jeg fikk kompetanse i innen design og tekniske løsninger, og grunnet bakgrunnen min fra frisørbransjen.

– Jeg har jo jobbet masse med mennesker og kommunikasjon, og det er en egenskap man aldri skal undervurdere i IT-bransjen, mener Maya.

For henne er det nettopp mennesker utvikling handler om. Hvem man bygger løsninger for, hvordan de skal tas i bruk, og hvilke utfordringer de kan bidra til å løse.

– Det bør alltid handle om sluttbrukeren når man jobber med frontend- og mobilutvikling. Da er det essensielt å ha kontroll på visuelle virkemidler og kommunikasjon.    

Alltid mulig å velge en annen retning

I dag er Maya takknemlig for at hun valgte studiet som til slutt landet henne en jobb som juniorutvikler hos Shortcut. Hun har blant annet fått jobbe med kunder som Ruter og Cutters, og er glad hun turte å endre karrierevei.

– Jeg var veldig ung da jeg bestemte meg for å bli frisør, og interessene mine endret seg etter hvert. Jeg er skikkelig glad for at jeg turte å tre ut av komfortsonen og teste en retning jeg visste lite om. Noe av det som fjernet presset rundt å eventuelt velge feil, var informasjonen jeg fikk fra Høyskolen Kristiania før jeg valgte studium. Det viste seg at bachelorgraden i frontend- og mobilutvikling delte førsteår med mange andre linjer.

– Dermed ville det vært enkelt å ombestemme seg og gå en annen vei hvis jeg kjente at studiet ikke var noe for meg likevel. Men det var det, så absolutt, avslutter hun.

Frontend + studieveiledning