Martin Taranger Hansen står foran en glasskulptur.
Kristiania-alumni Martin Taranger Hansen jobber i dag fulltid hos Mimir Media Tech AS, hvor de lager et prisvinnende, skybasert system for video- og fotoprodusenter.Foto: Kristiania

Hver høst arrangerer Kristiania speed-date mellom bachelorstudenter og bedrifter. I løpet av noen formiddagstimer vandrer studenter mellom ulike stands med prosjekter, som de kan velge som sin bacheloroppgave. 

Martin Taranger Hansen gikk på IT-studiet Frontend- og mobilutvikling, da han skulle delta på sin første speed-date. Han innrømmer at han var spent.

– Jeg håpet at det ville komme noen bedrifter med interessante oppgaver. Man hører jo skrekkhistorier om de som dukker opp med gammel kode fra tidlig 2000-tallet, som skal oppdateres, forteller han.

Forlaget Angerman AS, som har spesialisert seg på sikkerhetsopplæring, var en av bedriftene som rigget opp stand. De stilte ut bøker og hefter med bilder av trucker, gravemaskiner og tårnkraner. Martin har bakgrunn fra byggebransjen, og ble umiddelbart interessert. Han tok kontakt, og oppdaget fort at Angerman AS tilbød et spennende digitaliseringsprosjekt.

– Vi vant jackpot

Nicholas Bahrawy er systemadministrator hos Angerman AS. Sammen med daglig leder Kent Jensen, representerte han firmaet under speed-daten.

– Vi markedsfører en løftetabell, som kranførere skal bruke før hvert løft. Men tilbakemeldingene tydet på at den ikke ble brukt så ofte som den skulle, og forklaringen som gikk igjen var at den kun var tilgjengelig i papirformat, forklarer han.

– Derfor ønsket vi oss en digital utgave i form av en app.

Angerman AS hadde to krav til studentene som skulle ansettes: Riktig kompetanse og en genuin interesserte for prosjektet.

– Martins gruppe hadde sett for seg løsninger allerede før vi bestemte oss for å engasjere dem. Vi forsto også raskt at de ville passe godt inn i miljøet her. Jeg følte at vi vant jackpot, smiler Nicholas.

Nicholas Bahrawy står på stand og snakker til studenter.
Nicholas Bahrawy fra Angerman AS var nok en gang tilbake på Kristiania for å møte studenter. Han forteller at de har hatt stort utbytte av å jobbe med studentene her.Foto: Kristiania/Petter Lønningen

– Det var en drømmejobb

Uken etter speed-daten innkalte han de fire studentene i Martins bachelorgruppe til intervju, og kort tid etter ble kontrakten signert. 

– IT-studentene var ansatt hos oss fra starten av januar til slutten av mai. I denne perioden jobbet de med casen, som også ble bacheloroppgaven deres, forteller Nicholas. 

Det var en drømmejobb, bekrefter Martin. 

– Angerman fortalte oss hva de trengte, men lot det være opp til oss å finne ut hvordan vi ville løse oppgaven. Det var ekstra gøy å jobbe med noe som faktisk ville bli brukt av kranfører over hele landet.

Her kan du se hvordan studentene forenklet Angermans tabeller:

Komplisert papirversjon av tabeller.

Brukte kompetansen fra IT-studiet

Forlaget stilte et møterom til fri disposisjon for studentene. De kunne komme og gå når de ville. Det eneste Angerman AS forventet, var at studentene jobbet rundt 32 timer i uken. Resten styrte de selv. De satt i samme etasje som resten av de ansatte, og ble raskt en del av det daglige miljøet.

– Vi hadde ingen forkunnskaper, men Angerman hjalp oss med teknisk opplæring, samt å finne kunder til brukertester og eksperter til intervjuer. De fulgte oss opp når vi trengte det, sier Martin.

Han opplevde i høyeste grad å få bruk for kompetansen fra IT-studiet hos Kristiania.

– Studiet fokuserer på viktigheten av å brukerteste produktet på sluttbrukere. Da vi testet appen i et klasserom med kursdeltagere, oppdaget vi at den ikke kunne være på norsk. Majoriteten av brukerne viste seg nemlig å komme fra Øst-Europa, husker han.

– Det var verdifullt å få være med på hele prosessen, og å få omsatt kunnskapen fra IT-studiet til praksis.

Martin jobber med en PC.
Mimir Media Techs videoplattform har slått an blant journalister og videoredigerere.Foto: Kristiania

Vil ha flere Kristiania-studenter

Appen som Martins bachelorgruppe utviklet, vil forenkle hverdagen for kranførere over hele landet. 

– En av landets fremste eksperter på kranløft, konkluderte med at appen vår burde bli påbudt, forteller Martin. – Sånt er gøy å høre.

Gruppen hans innså tidlig i arbeidet at de ville ha kapasitet til å inkludere flere funksjoner enn først planlagt, og etter å ha fått dette godkjent av arbeidsgiveren, gikk de i gang.

En av landets fremste eksperter på kranløft, konkluderte med at appen vår burde bli påbudt.

– Studentene gjorde mer enn å digitalisere løftetabellen, de bygget også videre på den, bekrefter Nicholas. 

– Det var et initiativ vi satte stor pris på.

Angerman AS var så fornøyde med resultatet, at de ikke nølte med å stille opp på speed-date også i år.

– Kompetansen til studentene var over det vi forventet. De gjorde et større stykke arbeid og kom lenger enn vi hadde sett for oss. Dermed ble prosjektkostnadene lavere enn vi hadde estimert med. Vi ble rett og slett veldig positivt overrasket, sier Nicholas. 

– Nå har vi flere prosjekter som kan være gjennomførbare, og håper selvfølgelig at vi får en like bra gruppe som i fjor. 

Fikk fulltidsjobb

Allerede halvannen måned etter at Martin leverte bacheloroppgaven, dukket det første jobbtilbudet opp. Bedriften kontaktet Angerman AS for referanse, noe Nicholas hadde gitt tillatelse til. 

– Nå er jeg i fulltidsjobb i Mimir Media Tech AS, forteller Martin. 

Under høstens speed-date, møtte han Nicholas igjen. Men denne gangen sto de på stand ved siden av hverandre og konkurrerte om å tiltrekke seg studenter. 

– Senere i dag får jeg besøk av fire bachelorgrupper fra Kristiania som er interesserte i å skrive bacheloroppgave for min bedrift, sier Martin. 

– Det er under et år siden jeg var på den andre siden. Det viser hvor langt jeg har kommet siden jeg gikk i gang med IT-studiene.

Frontend + spør student Content card double