Årskavalkaden - våre mest populære artikler i 2022

KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Lesernes favoritter

De mest leste sakene gjennom året som gikk gjenspeiler noe av Kristianias faglige bredde og vår tette kontakt med arbeidslivet. Vi formidler samfunnsnyttig forskning som folk tar i bruk. 

På veien mot å bli Norges første ideelle arbeidslivsuniversitet, fortsetter vi vår over 100 år gamle tradisjon med å sørge for samfunns- og arbeidslivsrelevant utdanning til alle. Her på Kunnskap Kristiania får du et lite innblikk i fagkunnskapen vår innen alt fra dansekunst, juss og kunstig intelligens til psykologi, kommunikasjon eller fremtidens helsearbeid – og mye mer. 

Disse sakene ble mest lest i fjor.

Januar: Fem trender som vil forme fremtidens arbeidsliv

Av professor Jon Arild Johannessen, Institutt for ledelse og organisasjon

Professor Jon Arild Johannessen er en av Norges mest produktive forskere og forsker blant annet på innovasjonsøkonomi, fremtidens HRM og den fjerde industrielle revolusjon, inkludert kunstig intelligens, algoritmer og etikk. 

 

Februar: Seks grunner til at det er lurt å gjøre selgeren tilfreds

Av professor Göran Svensson og professor Nils Høgevold, Institutt for markedsføring

Professor Göran Svensson er Norges høyst rangerte forsker innen fagfeltet business og management, og blant verdens topp 0,4 prosent mest produktive på Stanford Universitys internasjonale prestisjelisteliste. 

Professor Nils Høgevold er professor i markedsføring, har publisert i en rekke internasjonale fagtidsskrifter og har i mange år jobbet i skjæringspunktet mellom akademia og næringslivet. 

Mars: Små handlinger på jobben kan gjøre stor forskjell

Av førsteamanuensis Irmelin Drake og førsteamanuensis Laura Traavik, Institutt for ledelse og organisasjon

Førsteamanuensis Irmelin Drake har blant annet forsket på selvledelse og kvinner i akademia. 

Laura E.M. Traavik er førsteamanuensis og hennes forskningsinteresser inkluderer forhandlinger, mangfold og inkludering i arbeidslivet.

April: Derfor går mange forhold i vasken

Av høyskolelektor Nora Østbye og førstelektor Lars Dehli, Institutt for psykologi, pedagogikk og juss

Nora Østby er høyskolelektor og har skrevet avhandlinger innen nevropsykologi og samfunnspsykologi. Hun er blant annet opptatt av kulturpsykologi og samfunnspsykologi.

Lars Dehli er klinisk psykolog M.N.P.F. og førstelektor med videreutdanning innen kognitiv og metakognitiv terapi. Han holder jevnlig kurs for psykologer, leger, sykepleiere og ledere, og har mottatt pris for sitt betydelige bidrag til psykologifaget.

Mai: Pårørende trenger støtte fra arbeidsgiverne

Av høyskolelektor Kristin Molvik Botnmark og førsteamanuensis Laura Traavik, Institutt for ledelse og organisasjon

Kristin Molvik Botnmark er høyskolelektor, har utgitt flere bøker og har blant annet skrevet om HMS, inkludering i skolen, adopsjon og om samarbeid mellom hjelpeinstanser og pårørende.

Laura E.M. Traavik er førsteamanuensis og hennes forskningsinteresser inkluderer forhandlinger, mangfold og inkludering i arbeidslivet.

Juni: Er det fortsatt stilig å være travel?

Av høyskolelektor Åshild Mongstad, Institutt for ledelse og organisasjon

Åshild Mongstad er sosialantropolog og høyskolelektor. Hun jobber blant annet med organisasjonsutvikling og har gitt ut bok om refleksivt lederskap. 

Juli: Er apotekere helsearbeidere eller butikksjefer?

Av dosent Elin Ørjasæter og bachelorkandidat Elise Kristensson, Institutt for ledelse og organisasjon

Dosent Elin Ørjasæther er samfunnsgeograf med lang fartstid som headhunter, forlagsdirektør, informasjonsleder og konsulent i næringslivet. Hun har gitt ut flere bøker, vært medlem i Kringkastingsrådet og har vært svært aktiv som foredragsholder og samfunnsdebattant.

Elise Kristensson har en bachelorgrad i HR and Management fra Høyskolen Kristiania og jobber nå som HR-konsulent ved Oslo Universitetssykehus.

August: Artificial intelligence ensures a more defensive cyber security on the Internet of Things

Av Guru Prasad Bhandari, software engineer, School of Economics, Innovation and Technology

Guru Prasad Bhandari is a software engineer and his research mainly focuses on software engineering, cybersecurity, and machine learning. He received a scholarship award by the Indian Council for Cultural Relations (ICCR) to pursue Ph.D. in India. 

September: Prisvinner Espen Tønnessen inspirerte til aktivitet og trening

Av Taran Cecilie Skjerdal, fung. redaktør for Kunnskap Kristiania 

Professor Espen Tønnessen har vært fag- og forskningssjef i Olympiatoppen. Han har publisert over 50 vitenskapelige artikler og har utgitt 12 fagbøker innenfor fagfeltene treningslære, aktivitetslære og barne- og ungdomstrening. 

 

Oktober: Svekkes den nordiske modellen når HR-ansatte blir forretningspartnere?

Av førstelektor Andreas Norgår Thon, Institutt for ledelse og organisasjon

Førstelektor Andreas Norgår Thon har lang erfaring innen HR og forsker blant annet på intensjonsbasert ledelse, læring gjennom praksis, selvregulert læring, strategisk HR og Worforce Management. 

November: Har samfunnet råd til alle studentene som faller fra?

Av Carina Johansson Nyvoll, høyskolelektor ved Institutt for markedsføring

Carina Johansson Nyvoll er siviløkonom og har i tillegg en MBA fra Canada. Hun har bred erfaring fra strategisk og operativ salgs- og markedsføringsledelse nasjonalt og internasjonalt. I tillegg er hun utdannet coach og er opptatt av å bygge bro mellom akademia og næringslivet.

Desember: Tilknytting og medfølelse i adventstid

Av høyskolelektor Robin Bjorheim, Institutt for psykologi, pedagogikk og juss

Robin Bjorheim har to bachelorgrader – i generell psykologi og i økonomi og forretningsjus – samt master i adferd og nevrovitenskap. Han har bidratt i en rekke ulike forskningsprosjekter og er emneansvarlig for positiv psykologi.