Foto av Solfrid Lind i et portrom.

4. oktober fyller Høyskolen Kristiania år. Da er det hele 106 år siden de aller første studentene begynte ved det som den gang het Norsk korrespondenceskole (NKS), Norges første brevskole som ga kunnskapstørste fra alle samfunnslag muligheten til å ta en utdannelse. Siden den gang har Kristiania utdannet hundretusener av studenter. 

– Det er utrolig stas å få være en del av en bedrift som kan feire 106-årsdag. Det er ingen selvfølge å bli 106 år, og det viser Kristianias evne til å tilpasse seg endrede vilkår og samfunnets behov over tid, sier administrerende direktør Solfrid Lind.

En uredd pioner 

NKS ble grunnlagt av Ernst G. Mortensen, en uredd pioner som selv opplevde at familien ikke hadde råd til å gi ham utdanningen hans selv drømte om. 24 år gammel dro han til USA for å lære mer om brevskoler, og kom tilbake seks måneder senere med en drøm om å bringe arbeidsrettet utdanning til selv landets mest grisgrendte strøk. Og 106 år senere er Høyskolen Kristiania på vei til å bli Norges første arbeidslivsuniversitet.

– Vi skal ivareta arven etter Ernst G. Mortensen også i fremtiden. Han var en vidsynt og dyktig gründer, og det var faktisk hans misjon om å gi utdanning til alle som gjorde at jeg valgte å takke ja til denne jobben i 2004. Å jobbe med utdanning er noe av det mest meningsfulle man kan gjøre, og jeg er stolt over at vi fremdeles driver etter samme idealer som da han startet opp i 1914, forteller Lind.

Gir bort stipender 

Tidligere i år lanserte Kristiania 20 utdanningsstipender, i ånden etter Ernst G. Mortensen. Dette er stipender som er øremerket mangfold og bærekraft, i tråd med Kristianias historiske kjerneverdier. Blant stipendene er:

  • 12 teknologistipend for kvinner, for å møte den voksende etterspørselen fra bransjen om mer mangfoldig arbeidskraft.
  • Tre stipend for Bachelor i bærekraft og forretningsutvikling.
  •  Fire Ernst G. Mortensen-stipend, øremerket personer som ellers ikke ville hatt muligheten til å studere. Det kan være av økonomiske årsaker, sosiale eller kulturelle forhold, eller en fysisk eller psykisk hindring. 

– Flere skal få muligheten

Solfrid Lind forteller at stipendordningene er en del av arven etter grunnlegger Ernst G. Mortensen.

– Han visste godt hva det ville si å ikke ha råd til en utdannelse, og opprettet stipender for å gi flere denne muligheten. I år kunne vi endelig ta opp igjen denne ordningen, og det vil vi fortsette med også i fremtiden.

– Kristiania skal være med på å skape et større mangfold i arbeidslivet. Derfor vil vi utvikle disse stipendordningene i tråd med vårt samfunnsansvar og arbeidsmarkedets behov, avslutter Lind.

Nettstudier og hvorfor kristiania