To jenter sitter ved siden av hverandre og ser på en dataskjerm. De smiler.
Ønsker du å stille sterkere i jobbsøkerprosesser? Fagskolen Kristiania tilbyr flere 1-årige studier som passer perfekt for deg som allerede har en bachelor- eller mastergrad, og som ønsker å ta en kort tilleggsutdanning for styrke kompetansen din.Foto: Fagskolen Kristiania/Benjamin Åvitsland

– Det viktigste i en jobbsøkerprosesses er å gjøre seg så relevant som mulig. Vis arbeidsgiver at du er villig til å lære og bygge på kompetansen din, sier Trine Harnes, fagansvarlig for Design Thinking i praksis ved Kristiania.

Portrett av Trine Harnes i høyhalset genser som smiler til kamera.
– Mange av studentene på Design Thinking har allerede en bachelor eller master når de starter hos oss. Med en ettårig fagskoleutdanning får man verdifull tilleggskompetanse på kort tid, sier Trine Harnes.Foto: Fagskolen Kristiania/Benjamin Åvitsland

– Dersom du for eksempel har en bred bachelorgrad, kan det være lurt å supplere med en kort tilleggsutdanning som gir deg spisskompetanse innen et fagområde, utdyper hun. 

Malin Voldberg er en av dem som har gjort nettopp dét. Hun kombinerte en bachelorgrad i Markedsføringsledelse, med en ettårig fagskoleutdanning i Design Thinking. Det skulle vise seg å være smart. Fagskolestudiet ble nemlig veien inn i arbeidslivet for Malin, som gikk rett ut i fast jobb i OBOS Innovasjon.

– Jeg ville aldri vært foruten Design Thinking, fordi studiet førte meg til den jobben jeg har i dag, sier hun.

– Praktisk erfaring er en fordel

Trine Harnes har mer enn 20 års erfaring fra design- og teknologibransjen. Som sjef for selskaper som Try Apt, Making Waves og Eggs Design, har hun vært involvert i mange rekrutteringsprosesser opp gjennom årene.

Hun vet med andre ord en ting eller to om hva en arbeidsgiver ser etter, og hva som skal til for å fange oppmerksomheten til dem som leser søknaden din.

– Praktisk erfaring er alltid en fordel. Man får en helt annen forståelse for faget når man utøver det i praksis. Teorier og modeller er bra å kunne, men de kan ikke alltid overføres til arbeidslivet, sier hun.

Fikk drømmejobb som prosjektleder 

Victoria Ekeli er et levende eksempel på at det kan lønne seg å bygge på med en praktisk fagskoleutdanning. Hun hadde en bachelor i internasjonal markedsføring, men følte at hun manglet det lille ekstra for å stille sterkere blant andre jobbsøkere – og valgte derfor å supplere med det ettårige fagskolestudiet Prosjektledelse

– Ved å ta et ekstra år med prosjektledelse, tilførte jeg bacheloren en spissere og mer bransjerettet kompetanse. Jeg hadde teorien i bunn. Ved å få praktisere denne og jobbe med reelle kunder, budsjettering og planlegging, fikk jeg det jeg manglet av praktisk erfaring, sier Victoria.

Les hvordan Victoria landet drømmejobben som prosjektleder i reklamebyrået Morgenstern – allerede før studieslutt. 

Utdanning tett på arbeidslivet

Ifølge Trine er ettårige fagskolestudier et godt alternativ dersom man ønsker å bygge på kompetansen sin, samtidig som man får praktisk erfaring og mulighet til å bygge nettverk i bransjen man skal ut i.

– På Kristiania får studentene utøve teorien i praksis. Gjennom å arbeide med yrkesnære oppgaver, reelle caser for ekte kunder og tverrfaglige prosjekter, får de den nødvendige kompetansen som gjør at de kan fungere i en jobb fra dag én, sier hun.

– I tillegg er utdanningene utviklet i samarbeid med bransjen, og basert på kompetansebehovet i arbeidsmarkedet nå og fremover. Dette er med å sikre at studentenes kompetanse er relevant og oppdatert, legger Trine til.