Eiendomsinvestor Christian Ringnes fotografert i gledesbrøl foran storskjermen på åpningsseremonien i Urtegata.
Det er lett å bli begeistret for et såpass flott bygg som Urtegata 9 er. Her er eiendomsinvestor Christian Ringnes fotografert i gledesbrøl på åpningsseremonien av bygget.Foto: Jonatan Quintero
Urtegata 9 fotografert under byggeprosessen i sollys
Endelig har høyskolen samlet sitt kunstneriske og kreative miljø i to moderne bygg langs Akerselva. Urtegata 9 (bildet) ligger på østsiden og Fjerdingen i Christian Krohgs gate 32 ligger på vestre bredd.Foto: Jonatan Quintero
Kultur, kreativitet og kunstnerisk utfoldelse skal stå i sentrum.

– Sammen med de andre kunstmiljøene som er lokalisert rundt Akerselva skal vi utvikle et innovasjonsdistrikt for kultur, der kreativitet og kunstnerisk utfoldelse skal stå i sentrum. Det fortjener våre studenter, det fortjener våre ansatte og det fortjener Oslo som by og hovedstad, sa administrerende direktør Solfrid Lind i sin tale.

Sammen med rektor Arne H. Krumsvik og dekan for School of Arts, Design, and Media, Jørn Mortensen, hadde hun samlet ansatte og spesielt inviterte fra politikk, presse, næringsliv og kulturbransjen for å markere åpningen. Dagen var derfor en feiring av både bygg, studenter og ansatte, der de fikk en særlig takk for alt det gode arbeidet de har lagt ned under pandemien.

Skisse av auditorium i det nye undervisningsbygget til Høyskolen Kristiania.

Bygger nytt undervisningsbygg i kvadraturen

Anledningen ble benyttet til å vise næringslivet at Kristiania er en ekspansiv utdanningsinstitusjon helt på høyde med de beste i Europa.

  Visste dere at Kristiania ikke bare har Norges største kunstfaglige miljø, men at vi også er den største aktøren innenfor media og kommunikasjonsutdanning her i landet, spurte Krumsvik de fremmøte. Han var dagens konferansier.

Gjester sitter samlet og lytter til administrerende direktør Solfrid Lind som taler i mikrofon til forsamlingen under åpningsseremonien.
I løpet av åpningsseremonien kunne rektoratet hinte om enda en ny åpningsfest, denne gangen høsten 2024. I Kirkegata 23–25 kommer det et helt nytt undervisningsbygg, og med det vil Høyskolen Kristiania fordele seg på nesten 100.000 kvadratmeter – i Oslo og Bergen. Foto: Jonatan Quintero

16.000 kvm kunst

Gjester forsyner seg av kanapé og kaker i kantina
Til sammen 15.883 kvadratmeter er i dag viet kunstformer som skuespill, dans, film, lyddesign med mye mer i Urtegata 9.Foto: Jonatan Quintero

Urtegata 9 er det største enkeltstående lokalet høyskolen har, med sine ca. 16.000 kvm. De inviterte gjestene startet feiringen med en velkomst i byggets atrium. Det offisielle programmet besto av taler, videoer og kunstneriske innslag fra studenter. Deretter fulgte en omvisning av byggets 9 etasjer, inkludert den flotte takhagen.

Til sist ble det mingling nede i den moderne kantina i første etasje. God mat og godt drikke satte stemning for de fremmøtte.

Det at mulige arbeidsgivere, teatersjefer, produksjonsselskaper og pressen deltok på feiringen, bidro kanskje litt ekstra til nervøsiteten blant studentene som fremførte sin kunst under åpningen.

– Avgangsstudentene ved bachelor i musikkteater gjorde en strålende innsats under åpningen. Nummeret har de nylig startet å arbeide med, i forbindelse med et prosjekt om kjønn, makt og identitet som de skal jobbe med de neste ukene. Både studentene og pedagogene la inn en ekstra innsats for å få det så klart som mulig til åpningen, forteller studieprogramleder Hildegunn Pettersen stolt.

Studenter ved bachelor i musikkteater fremfører sitt kunstneriske sanginnslag på åpningsseremonien.
Bachelor i musikkteater ved Institutt for Scenekunst har snart premiere på Musikaliteten, som er en festival avgangsklassen setter opp hver høst. Heldigvis fant de tid til å fremføre «Maskeball» fra Phantom of The Opera av Andrew Lloyd Webber på åpningsseremonien.Foto: Jonatan Quintero

Et kunstnerisk kraftsentrum

De fremmøtte fikk seg nok en stor overraskelse da de fikk se nærmere på fasilitetene, for her er standarden høy på alt av utstyr. Urtegata 9 har vært et krevende prosjekt å oppføre, fordi det er et unikt spesialbygg.

Adressen huser et topp moderne bygg med store, lyse og åpne arealer, en fantastisk utsikt over byen og rom som er spesialtilpasset det studentene jobber med. Man finner blant annet mange forskjellige typer studioer til sang, dans og musikk, egne black boxes, kinoer og mange andre spesialrom.

Administrerende direktør Solfrid Lind håndhilser på inviterte gjester som ankommer åpningsseremonien.
Velkommen til nytt, kreativt kraftsenter, kunne Lind ønske de inviterte gjestene. Her fotografert med Tanja Waldeland og Jon Kaasa fra Eiendomsspar.Foto: Jonatan Quintero

Urtegata blir et viktig bidrag til utviklingen av bymiljøet, noe forretningsmann og kunstsamler Christian Ringnes er investert i. Som eier og utleier av bygget fikk han det ærefulle oppdraget med å klippe gullsnoren – med gullsaksa.

Dansekunst-studenten Mina Rose er fotografert utendørs. Hun gleder seg til å flytte inn i Urtegata.

Flere muligheter med nytt institutt for scenekunst

Ringnes er svært engasjert i prosjektet Urtegata som en del av en større bydelsutvikling eiendomsutvikleren brenner for. For en kunstelsker som han, oppleves det nok viktig å kunne bidra til den kunstneriske utviklingen og studentmiljøet vi vil se i Urtegata.

Rektor Arne H. Krumsvik fotografert foran en hvit pressevegg sammen med  Christian Ringnes og administrerende direktør Solfrid Lind.
På vegne av Høyskolen Kristiania takket rektor Arne H. Krumsvik (t.v.) Eiendomsspar og Christian Ringnes for det gode samarbeidet med oppføringen av Urtegata 9. Her fotografert sammen med administrerende direktør Solfrid Lind.Foto: Jonatan Quintero

– Det at vi får et så flott skolebygg med flere tusen studenter vil gi denne delen av byen, sammen med Fjerdingen, et veldig fint løft. Vi har fylt området med ivrige studenter som er med på å skape liv og røre, forklarer finans- og økonomidirektør ved Høyskolen Kristiania, Pål Nakken, 

Direktøren er ikke i tvil om at Urtegata er særdeles viktig for høyskolen, og spesielt for School of Arts, Design, and Media.

– Her samler vi oss fra flere, mindre adresser inn i en stor smeltedigel. Vi skal skape Norges største kunstfaglige miljø i Urtegata. Det er ingen tvil om at dette bygget er et stort bidrag til at vi skal nå universitetsambisjonen vår, slår han fast.

Gjester står samlet på gulvet mens de prater. Bildet er tatt fra etasjen over
De inviterte fotografert i hyggelig samtale i skolens kaffebar. Det er mange som gleder seg å følge med på Urtegata 9, og utviklingen av landets største kunstfaglige miljø i årene framover. Foto: Jonatan Quintero

Bærekraft i arbeid

I tråd med høyskolens bærekraftstrategi har gjenbruk vært sentralt gjennom hele byggeprosessen. Urtegata 9 er i all hovedsak et eksisterende bygg som har blitt oppgradert, og det er kun ca. 10% som er faktisk nybygg. Gamle bygningsmaterialer har blitt gjenbrukt for å oppgradere bygningsmassen, og på taket absorberer alle de grønne plantene regnvann. Det er flere slike detaljer som gjør dette prosjektet helt unikt.

Eiendoms- og innkjøpsdirektør Rune Laberg forklarer at eiendomsspar har søkt om Breeam Excellent sertifisering, verdens eldste og Europas ledende miljøsertifiseringsverktøy for bygninger.

Gjester sitter samlet i kantina og lytter til administrerende direktør Solfrid Lind som taler i mikrofon til forsamlingen.
– Det står i vår formålsparagraf at vi skal være en kulturinstitusjon. Dette roper vi nå utover byen gjennom dette nye praktbygget, uttalte Lind.Foto: Jonatan Quintero

– Det er Norges eneste metode for sertifisering av bærekraftige bygg og formålet er å motivere til bærekraftig design og bygging gjennom hele byggeprosjektet, fra tidlig fase til overlevert prosjekt. For oss vil det være en prestasjon i seg selv om vi lykkes med denne sertifiseringen i et rehabiliteringsprosjekt som dette, avslutter Laberg.

Høyskolen Kristiania takker alle fremmøte for en flott feiring!

Takhagen i det nye undervisningsbygget i Urtegata blir en grønn oase. Studentene skal selv være med på å utforme takhagen. Her er det laget en collage med bilder av planter og Urtegata 9.

Studenter skal skape en frodig takhage i Urtegata

I fjor ba vi studentene våre om forslag til klimatiltak gjennom en klimakonkurranse. Nå blir vinneridéen endelig realisert, i samarbeid med Christian Ringnes og Eiendomsspar
Les mer om takhagen i Urtegata som blir en av Oslos grønneste