Fotomontasje av undervisningsbygg i Urtegata og bilder av urban dyrking, tomater og urter.
Takhagen i det nye undervisningsbygget i Urtegata blir en grønn oase. Studentene skal selv være med på å utforme takhagen.

– Takhagen i Urtegata blir en av Oslos grønneste, i samarbeid med studentene ved Kristiania. Vi i Eiendomsspar tar klimautfordringene på alvor, og vi ser frem til å samarbeide med studentene i det viktige arbeidet vi har foran oss. Vi gleder oss til å se resultatet, uttaler Christian Ringnes.

Foto av student og vinner av Kristianias klimakonkurranse, Ronja Wangerud
Klimaengasjert: Student Ronja Wangerud har lenge engasjert seg for klima og miljø, og vant Kristianias klimakonkurranse.Foto: Camilla Storvollen

Arrangerte klimakonkurranse

Kristianias klimakonkurranse ble arrangert i 2020, og alle studenter kunne sende inn forslag. Juryen var samstemte i vurderingen av bidragene og likte spesielt godt én av idéene. Den handlet om å gjenbruke ressurser, etterlate et positivt avtrykk, og det å gi tilbake til naturen, i form av kompostering og dyrking av grønnsaker. Forslaget kom fra student Ronja Wangerud. Som vinner av Kristianias klimakonkurranse ble hun premiert med 10 000 kr.

Jeg følte at idéen jeg sendte inn var ganske omfattende, derfor er det ekstra kult at høyskolen er villig til å gjennomføre den.

– Jeg har lenge vært opptatt av klima og miljø og jeg synes det er gøy å kunne bidra på det området. Jeg følte at idéen jeg sendte inn var ganske omfattende, derfor er det ekstra kult at høyskolen er villig til å gjennomføre den, sier den klimaengasjerte studenten.

Fruktbart samarbeid

Da idéen skulle realiseres var det naturlig å knytte den opp mot utbyggingen av det nye undervisningsbygget i Urtegata, hvor utbygger allerede hadde ambisjoner om å skape grønne lunger både på bakkeplan og på taket.

– Her ser vi hvor fruktbart et samarbeid mellom eiendomsbransjen og utdanningssektoren kan være, til vår alles felles glede. Her møtes næringsliv og klimaengasjerte studenter for å bygge en oase, tilgjengelig for alle som bruker bygget i årene fremover, forteller Pål Wæraas, som er drifts- og sikkerhetssjef ved høyskolen.

Info om Urtegata

Det jobbes for tiden med å etablere en egen studentgruppe som skal være med på å utforme takhagen, med plantekasser og kompostering fra matavfallet i byggets kantine. Denne gruppen med dyrkeglade studenter skal også ha ansvar for stell av hagen og selve komposteringsprosessen. Tanken er at hagen skal bugne av grønnsaker og urter, og gjennom samarbeid med kantinen vil takhagen fungere som et helt eget kretsløp.

– Vi håper prosjektet vil kunne skape et positivt engasjement blant studenter og andre som får glede av takhagen, sier Camilla Storvollen, som koordinerer arbeidet med klimakonkurransen.

Bilde av dyrking i Høyskolen Kristianias undervisningsbygg i Urtegata

Vil du bli med i studentgruppen?

Meld din interesse her!