Kvinne er sminket som en kunstnerisk klovn i en bakgate
En av våre kreative studenter ute på kveldstid med sminkeprosjekt hvor selvlysende sminke stod på agendaen. Tema for sminken var "pop art".Foto: Haakon Dueland

Kristiania tilbyr både skapende og utøvende kunstfag innen skrive- og scenekunst, musikk og musikkproduksjon, film- og TV-produksjon, kommunikasjon og ulike designfag.

For å kunne skape denne bredden har det de siste årene skjedd en rekke nye skolesammenslåinger. Både Norges dansehøyskole, Musikkteaterhøyskolen og Westerdals Oslo ACT, som selv fusjonerte med Nordisk Institutt for Scene og Studio AS i 2014, har blitt en del av Kristiania. De er nå en del av School of Arts, Design, and Media. Allikevel er mye av identiteten knyttet til de individuelle skolene de en gang var.

Verdien av Westerdals

Kunstnersjelen Putti Westerdal stod bak en av Norgeshistoriens mest kjente merkevarer innenfor universitets- og høyskolesektoren. I dag finner vi de tradisjonsrike studiene under Westerdals institutt for kreativitet, fortelling og design og Westerdals institutt for film og medier. Her er instituttleder Ørjan Skyrud en av de som iveretar Puttis arv.

Skjermbilde fra nettsiden til Artdesignmedia

ArtsDesignMedia

Avgangsstudentene deler sine kreative prosjekter.

– På mitt institutt finner du det ur-Westerdalske. Dette er det ekstremt viktig å ivareta fordi det er et kvalitetsstempel. En av mine oppgaver er å forvalte denne arven innunder Kristiania-paraplyen, sier Skyrud.

Kunsten å danse

Kunsten på Kristiania uttrykkes også gjennom dans. Da Norges dansehøyskole ble en del av School of Arts, Design, and Media, fikk studentene tilgang til en unik utdanning innen dansefeltet – i hvert eneste trinn.

På Musikkteaterhøyskolen var også dans en del av scenekunsten, i tillegg til populærmusikk og skuespill. Fusjoneringen av disse to tidligere skolene gjør at dagens studenter blir en del av et større fagmiljø der de kan vokse sammen. Man får andre man kan spille på – bokstavelig talt. I planene til School of Arts, Design, and Media, ligger et eget doktorgradsprogram innen kunstfaget.

Vi har opptaksprøver og begrensinger, det vil si at de som kommer inn er dedikerte for det fagområdet de skal inn på. De vil virkelig noe.

Noe av det som gjør en utdanning ved Kristiania School of Arts, Design, and Media til et reelt og annerledes alternativ til andre kunstfaglige utdanninger, er at alle de kreative fagmiljøene blir samlet under ett. Dette skaper et unikt læringsmiljø med tverrfaglig samarbeid, der studenter utfyller hverandre, samarbeider på tvers og bygger et unikt nettverk. Skolen utfordrer og insisterer på nær kontakt med praksis og arbeidsliv. Slik utdannes studenter som setter spor etter seg i samfunns- og arbeidslivet.

Studenter som vil skape

School of Arts, Design, and Media er en stor kreativ «familie» bestående av individuelle sjeler. Ut fra denne familien har det vokst frem flere prisvinnende studenter – studenter som har reist til London, New York og Las Vegas for å hente hjem priser. Studenter som har vunnet Oscar-statuetter.

Rundt 70-80 prosent av de som vinner på Gullblyanten, en årlig konkurranse for reklamearbeid, har gått på Westerdals. Studenter fra bachelor i tekst og skribent gir oss årlig en bokdebutant, og arbeidene til studenter på bachelor i Visual Effects (VFX) kom nylig inn på listen over de beste skolene innen sitt fagfelt i verden.

Ung kvinne med blå øyenskygge står foran en grafittivegg

Velg en utdanning som utfordrer

Også foreleserne ved School of Arts, Design, and Media gjør seg bemerket både her hjemme og i det store utland. De har lang fartstid fra norsk og internasjonal VFX-bransje, og har vært med på å lage karakterer i alt fra «Twilight» til «Hobbit»-filmene. De har jobbet på norske storfilmer som «Max Manus», «Kon-Tiki» og «Den 12. mann».

Opptaksprøver sikrer kvalitet og engasjerte studenter

Skyrud mener at hemmeligheten bak alle disse suksessene er at studentene samarbeider mye med hverandre, i tillegg til at de jobber tett med lærere, gjesteforelesere og veiledere.

– Vi har opptaksprøver og begrensinger, det vil si at de som kommer inn er dedikerte for det fagområdet de skal inn på. De vil virkelig noe, forteller Skyrud.

I 2016 ble Westerdals Oslo ACT medlem i CILECT – en sammenslutning av 180 filmskoler fra 65 land. Grunnet Covid-19 ble den årlige globale filmfesten utsatt med ett år, men i oktober 2021 skal den arrangeres i Oslo. Inntil 250 gjester kommer til kongressen som vil bli viktig nettverksbygging og reklame for norsk film og Kristianias filmstudenter.

Det er ikke noen tvil om at studentene ved School of Arts, Design, and Media satser og blir lagt merke til.