Foto av mann som ser mot kamera.
Leif Holst Jensen leder Westerdals institutt for film og medier.

I 2016 ble Westerdals, nå Høyskolen Kristiania, med i CILECT (Centre International de Liaison des Ecoles de Cinéma et de Télévision) – en sammenslutning av 180 filmskoler fra 65 land, med 55 000 unge mennesker i utdanning.

– Noen ganger føler jeg meg som en utenriksminister. Det vi gjør gjennom CILECT er viktig, sa instituttleder Leif Holst Jensen til Kampanje like før jul. Han griper enhver sjanse til å promotere høyskolen, og sier det er stor interesse for våre fagmiljøer og studenter.

Studenter i verdensklasse

Nylig ble det klart at nok en studentfilm fra Westerdals institutt for film og medier vinner en student-Oscar. Maren Klakegg mottok prisen «Beste internasjonale dokumentar» for «Kjære far...», som handler om overgrep. Vinneren ble intervjuet både i VG og Khrono, der Khrono hadde lenket til en sterk smakebit.

Bilde av kvinne som biter i en Oscar-statuett.

Maren Klakegg er fortsatt litt i sjokk

I fjor var det studentfilmen «De hensynsløse» av Rikke Gregersen som gikk til topps i student-Oscar, og hun fikk tatt turen til LA i USA. Og før det vant hun flere prestisjetunge priser.

Norske og nordiske filmer er gode på å skildre menneskelige relasjoner og universelle ideer.

– Norske og nordiske filmer er gode på å skildre menneskelige relasjoner og universelle ideer. Det er en realisme i det vi gjør, som blir mer og mer satt pris på. Vi blir lagt merke til ute i den store verden, sier Jensen.

Norsk TV-produksjon, og da særlig drama, er i vinden som aldri før. «SKAM» satte Oslo på kartet ikke bare som by, men som filmby verden over i 2015. TV-serien ble skapt av en tidligere student hos oss.

Leif Holst Jensen er avbildet sammen med Thomas Seltzer på Vulkan i Oslo.
Instituttleder Leif Holst Jensen (t.h.) har ofte kjente fjes på besøk i forelesningene. Den 6. oktober er det NRK-premiere på Thomas Seltzers dokumentarserie «UXA» – hans møte med den knuste amerikanske drømmen. Foto: Haakon Dueland

God tid til planlegging

Arbeidet med å planlegge CILECT 2020 var godt i gang ved høyskolen da koronakrisen inntraff. På dagtid sto faglige innlegg på programmet, på kveldstid fellesmiddager. En av dagene var satt av til å vise fram Oslos severdigheter og kultur. Ordfører Marianne Borgen hadde til og med sagt ja til å invitere de langveisfarende inn i selveste Rådhuset, Oslos storstue.

Foto av mann som snakker til et publikum.

Thomas Selzer om et USA som rakner i «UXA»

– Nå er alt utsatt med ett år, men om man skal se lyst på det så gir det oss bare enda bedre tid til å planlegge tidenes globale konferanse, og vi vil nok også tilrettelegge for mer digital deltakelse. Vi tror Covid-19 vil påvirke måten vi arrangerer konferanser på, men også at folk gjerne vil møtes fysisk igjen, sier Jensen.

CILECT 2021 blir trolig gjennomført fra mandag til fredag i uke 41 neste oktober. Da vil verdens filmskolers oppmerksomhet rettes mot vårt nord; våre fine hovedstad og fremragende filmskole.