Thomas Seltzer står foran bachelorstudentene på film og TV.
Fire uker før det amerikanske presidentvalget blir det NRK-premiere på Thomas Seltzers dokumentarserie «UXA». Her forteller han studenter om sitt siste møte med sitt andre hjemland. Det ble dystert.Foto: Haakon Dueland

– Fattigdommen i USA er enorm. Et flertall har problemer med å få tingene til å gå rundt, og middelklassen svekkes. Når middelklassen i USA ikke har råd til helsetjeneste, eller har råtne tenner, så får det geopolitiske konsekvenser. For de fleste er den amerikanske drømmen død, sier Seltzer som bodde i Wisconsin, USA, til han var seks år sammen med sin norske mor og amerikanske far.

Før presidentvalget i 2016 dro han over for å lage episoden «I Hillarys og Trumps bakgård» til sitt faste program «Trygdekontoret». Den gang var han en av svært få journalister her i Nord som klarte å fange opp hva som var i ferd med å skje i mulighetenes land – at det gikk mot Trump-seier. Han beskrev grasrotas opprør mot eliten.

I «UXA» er han tilbake i sitt andre hjemland for å snakke med slekt og venner. Tittelen henspiller på at USA er i ferd med å splittes og rives opp. De stå foran et presidentvalg som kanskje er viktigere enn noensinne, med risiko for borgerkrig og ytterligere isolasjon fra verdenssamfunnet.

Thomas Seltzer står foran bachelorstudentene på film og TV.
Fire uker før det amerikanske presidentvalget blir det NRK-premiere på Thomas Seltzers dokumentarserie «UXA». Her forteller han studenter om sitt siste møte med sitt andre hjemland. Det ble dystert.Foto: Haakon Dueland

Fra vondt til verre

– Jeg møter menneskene der borte med en sorg og empati. Det er viktig å lytte, spørre og forstå de mekanismene som skaper fortvilelse og mistillit til de sentrale myndigheter og troen på Trump som president. Når min fetter sier han har lyst til å kaste en granat inn i Washington er det lettere å forstå når en kjenner hans situasjon.

Seltzer, som selv er amerikansk statsborger, forklarer filmstudentene at ting går i arv i USA i mye større grad enn man tror. Den sosiale mobiliteten skjer ikke, og klasseskillene er blitt mer fastlåste enn i konservative Storbritannia.

Mange beskriver nå et samfunn som ikke er kapitalistisk, men et darwinistisk helvete.

– Som Harald Eia også påpekte i et program, er det lettere å bli millionær i sosialdemokratiske Norge enn i kapitalistiske USA. Mange beskriver nå et samfunn som ikke er kapitalistisk, men et darwinistisk helvete. Det er en form for sosialisme for de rikeste. De får støtte fra staten gjennom skattelettelser og støtte til bedriftene. Og det er sosialisme for de absolutt fattigste, som får utdelt matkuponger. Men for resten eksisterer det nesten ikke noen velferd eller støtte fra staten. USA har tatt valget mellom krig eller velferd, og bruker pengene på krig. 

Nedbygging av landet

Det middelklasse-USA NRK-journalisten bodde i som liten nærmer seg fattigdomsgrensen. Seltzer forteller at koronapandemien nå kommer på toppen av 40 år med nedbygging av samfunnet, og svekkelse av økonomien.

Etter 11. september 2001 var amerikanerne ute etter hevn. Irakkrigen og finanskrisen har svekket tilliten til sentrale myndigheter. Konspirasjonsteorier eskalerer, og ingen vet lenger hva som er sannheten. Når Seltzer konfronterer slekta med spørsmål om hvordan de kan vite det de påstår svarer de bare: «It’s right there, on YouTube!»

– Den nye medievirkeligheten gjør at tilliten til mediene er borte, og sannheten avhengig av hvem du er. Selv CNN, som er kritiske til Trump, sier at de synes det er fantastisk at han er president. For det er godt for ratingen med såpass mye konflikt. Nå er det etablert to store ekkokammer i USA. 

Selv CNN, som er kritiske til Trump, sier at de synes det er fantastisk at han er president.

Han vet ikke helt hva han skal svare når studentene spør ham om utfallet av det kommende presidentvalget.

– Det blir spennende, og Trump har vel signalisert at han ikke forlater Det hvite hus frivillig.

USA under Trump er i ferd med å miste sin fremtredende posisjon i verden, men Seltzer tror de fortsatt vil beholde sin kulturelle innflytelse.

– Det meste av underholdning, musikk og popkultur kommer fortsatt derfra, og vil antagelig fortsette med det. Selv om USA svekkes som politisk stormakt er den fortsatt dominerende kulturelt.

Leif Holst Jensen og Thomas Seltzer står utenfor Høyskolen Kristianias undervisningbygg Vulkan.
Instituttleder Leif Holst Jensen (t.h.) har tette bånd til TV- og filmbransjen. Westerdals institutt for film og medier har derfor ofte besøk av kjente personer som Thomas Seltzer.Foto: Haakon Dueland

Rene marerittet

Han anbefaler studentene å høre på podkasten «It Could Happen Here». Den går gjennom en rekke hendelser i det amerikanske samfunnet etter 2016, og ser på potensielle katastrofer som kan komme til å skje som et resultat av dette. 

– Hendelsesforløpet som beskrives der stemmer godt med det vi ser skjer nå, sier Seltzer.

Den amerikanske drømmen er for millioner av mennesker blitt til et mareritt.

 «UXA» har premiere på NRK1 tirsdag 6. oktober. Dokumentarserien består av fem episoder, der den siste sendes valgkvelden 3. november.

Da vil vi endelig få svar på spørsmålet mange stiller seg her i Norge: Blir det fire nye år med galskap?