De tre studentene bak Paramate står på en bygge på solfylt dag og smiler inn i kameraet.
Studentene har imponert stort med sin bedrift Paramate.

Studentene bak Paramate – Maria Wathne, Malin Høines og Carl Thomas Gravning – møttes da de startet på Bachelor i kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling høsten 2020. Det var her de fikk idéen til å starte sin egen studentbedrift. 

– Vi hadde faget «Å skape en ny virksomhet», og det skulle vi virkelig gjøre. Det var her Paramate ble til, forteller Wathne.

Under EM for studentbedrifter ble også Wathne kåret til årets kvinnelige entreprenør «AmCham EU Female Entrepreneur of the Year Award», les mer på nettsidene til Ungt Entreprenørskap.

Giftig gass i oppdrettsanlegg 

Selve forretningsideen kom da Wathne foreslo å løse et problem i oppdrettsnæringen som ikke handlet om lakselus. Derifra gjorde de mye research, og de ivrige studentene ble interessert i vannkvalitet og bruk av sensorikk. 

Studenter fra studentbedrifter Favor

Mange dyktige studenter under NM

Kristiania sterkt representert under NM

– Da vi kom over problemet med hydrogensulfid, bestemte vi oss for å lage en sensor som skal måle denne gassen i oppdrettsanlegg på land, forklarer Wathne. 

Hydrogensulfid er en giftig gass som kan oppstå i selve oppdrettsanlegget, og som gjør at fisken i anlegget kan bli syk og dø.

Paramate ønsker å utvikle en sensor som måler hydrogensulfid i oppdrettsanlegg på land. Både idéen og arbeidet med studentbedriften har imponert bransjen: allerede i fjor høst vant de beste studentbedrift i Oslo. Nå har de deltatt i NM i studentbedrift, og her fikk de med seg hele tre priser hjem. Paramate vant prisene for beste forretningsplan, beste samarbeid med næringslivet – og de fikk til og med 3. plass som årets Studentbedrift i Norge! 

 – Det er fint å se at næringslivet tar oss alvorlig, og at de ser verdien vårt produkt vil ha for fremtiden til Norges nest største næring, forteller hun stolt.

Maria Wathne står ute på brygga og gir oss et selvsikkert smil.
Maria Wathne er glad for at næringslivet ser verdien i produktet deres.

Tett på næringslivet

I kampen om de gjeve prisene har studentene gitt jernet og jobbet med utvikling av bedriften sin. Selv mener de at både personlige egenskaper og kunnskap har gjort idéen deres til en realitet. 

– Jeg tror vi har klart å lykkes med bedriften fordi vi er et team som er nysgjerrige og lærevillige. Vi har jobbet konstruktivt med å balansere skole, jobb og fritid, sier Malin Høines. 

Det å vinne både beste samarbeid med næringslivet og beste forretningsplan er ikke noe som er gjort av seg selv. 

– Når det gjelder samarbeid med næringslivet, så har vi laget oss et advisory board, som er et panel som består av folk med høy kompetanse i veldig mange forskjellige bransjer. Vi har brukt innspill fra bransjen helt fra starten fordi selve temaet er vanskelig med tanke på både kjemi og bioteknologi. Vi innså raskt at vi trengte kompetanse utenifra. Oppdrettsbransjen er den største samarbeidspartneren i utvikling av vårt produkt, forteller Høines. 

Hun mener at de vant prisen for beste forretningsplan fordi de har jobbet grundig og sett på helheten av prosjektet. 

– Vår forretningsplan var veldig gjennomtenkt og vi har kartlagt risiko for prosjektet grundig. Planen er ambisiøs, men realistisk. 

Stas med priser

Høyskolelektor og faglig studieleder ved Bachelor i kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling, Kristin Undheim, forteller at innsatsen til studentene ikke har gått ubemerket hen. Spesielt trekker hun frem samarbeidet med næringslivet som ekstra stas.  

Student som henger i Loftets lokaler

Student med egen startup?

Få hjelp på Loftet!

– Vi er så glade for begge disse prisene, samt tredjeplassen i konkurransen om å bli årets studentbedrift. Kanskje er vi spesielt stolte over prisen for beste samarbeid med næringslivet. Det å evne å se utenfor seg selv, og samle ressurser, støttespillere og kompetanse utover egen bedrifts grenser, er ikke bare klokt, men også særdeles utfordrende som pur unge bedrifter i en tidlig fase, forteller Undheim.

Studentene opplever at studiet de går og kunnskapen de får her er veldig relevant for næringslivet. 

– Det er motiverende at vårt pensum er så relevant. Næringslivet bruker mange av de samme verktøyene som vi lærer oss, sier Høines. 

Hun forklarer at i tillegg til faget «Å skape en ny virksomhet» har «Forretningsmodeller og enteprenøriell strategi» vært svært viktig for utviklingen av bedriften deres. 

– Her lærte vi virkelig viktigheten av en god forretningsmodell og disruptive innovasjoner. 

Noe du lurer på?

Våre studentambassadører kan svare deg på nesten alt.

Få gratis studieveiledning på nett!

– Svært høyt nivå 

Det har vært et høyt nivå på studentbedriftene fra Kristiania de siste årene ifølge Undheim. 

– Kristiania har gjort det veldig bra både i Oslomesterskapet for studentbedrifter og i NM for studentbedrifter de siste årene. I fjor vant Rentabrella SB Oslomesterskapet, og året før vant Sneipfritt SB en hel rad av priser i NM i Studentbedrift, blant annet prisen for beste sosiale entreprenør.  

Undheim forklarer at Kristiania har et ungt og ambisiøst miljø, og opplever at studentene ofte gode til å formidle budskap, noe hun mener er en uvurderlig ferdighet for en oppstartsvirksomhet. I tillegg ser hun at studentene og virksomhetene de skaper har en ganske klar sosial profil.   

Er du nysgjerrig på å starte din egen bedrift? Gjengen i Paramate har to sentrale tips: 

  1. Ring rett til beslutningstaker når du lurer på noe eller det er noe du ønsker å oppnå.Det er bare en annen person på andre siden og det er mye mer effektivt, enn for eksempel mailkorrespondanse.
  2. Skaff deget stort nettverk, vær lysten på å lære og tenk at alt du gjør er en prosess som vil gagne degi fremtiden uansett utfall.   

Paramate vil bli et AS i løpet av sommeren, og studentene ønsker å fortsette å utvikle bedriften sin.  

– Så får vi se hva fremtiden bringer videre, sier en optimistisk Maria. 

Vi gratulerer vinnerne i Paramate SB med de gjeve tre prisene i NM i studentbedrift. 

CTA

  • Hender skriver ideer på ark om entreprenørskap.

    Entreprenørskap

    Sitter du med et brennende ønske om å starte egen bedrift eller utvikle et eget produkt? Med en bachelorgrad i entreprenørskap lærer du hvordan du gir idéene dine liv!
    Les mer
  • Studenter går i en gate.

    Markedsføring og forretningsutvikling

    Med denne unike kombinasjon av markedsføring og forretningsutvikling blir du morgendagens markedsfører – i dag!
    Les mer