Foto av tre unge kvinner på en balkong, foran trær.

–Vi skal utvikle en tjeneste hvor du kan låne en paraply akkurat når du trenger den, og levere den tilbake når du ikke trenger den. Man kan sammenligne det med bysykkelstativene rundt i byen, hvor man kan leie og leverer sykler, sier Thomas Opdal. 

Han går førsteåret på Bachelor i Kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling, og er en av tre gründere bak studentbedriften og paraplydelingstjeneste Rentabrella. Sammen med Favor representerte de Høyskolen Kristiania på Norgesmesterskap for studentbedrifter. Her konkurrerte studenter fra hele landet om å ha den beste forretningsidéen. Selv om Rentabrella ikke nådde helt opp, var Opdal strålende fornøyd med å kunne dele idéen med resten av landet. 

– Jeg er ikke vant med å snakke foran mange mennesker, men det var veldig morsomt å få den muligheten. Man får også knytte kontakt med andre bedrifter, næringsliv og entreprenører. Det er en utmerket mulighet til å nå ut med navnet og konseptet.  

Opdal ønsker at paraplydelingstjenesten skal gjøre det enklere, billigere og mer miljøvennlig for byboere å bruke paraplyer. Markedsundersøkelser viser at det er et stort behov for en slik tjeneste. De største byene i Norge har i snitt 172 regnværsdager i året. Opdal tror man i dag er mer åpen for å dele på ting. 

– Vi er inne i en delingsøkonomi hvor det blir mer og mer populært å ikke eie noe, men heller leie når man trenger. Jeg tenker det er et veldig godt tidspunkt å lansere en slik idé.  

Foto av kryssfinerplate med polaroidbilder av tre mannlige studenter.

Gjør giverglede til hverdagsglede 

Studentbedriften Favor deltok også i NM for Studentbedrifter. De var nominert i kategoriene Beste sosiale entreprenør, Beste samarbeid med næringslivet og Beste Studentbedrift. Deres forretningsidé er å gjøre det lettere for enkeltpersoner å bidra til noe større.  

– Vi vil gjøre giverglede til en hverdagsglede gjennom å utvikle en plattform som knytter organisasjoner til givere. Organisasjoner kan legge ut hva de har behov for, og giverne kan koble seg opp mot sine hjertesaker og bidra med det de har av overskudd av penger og klær, sier daglig leder i Favor Emma Tolderund Vegel 

Hun går også første året på Kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling, og er strålende fornøyd med å ha presentert Favor i NM. Favor ble startet av Vegel som en ungdomsbedrift, før den ble utviklet til en studentbedrift etter at hun begynte på Høyskolen Kristiania. Hun er ikke i tvil om at man sitter igjen med mange erfaringer fra det å starte en bedrift. 

– Man får en forståelse for hvordan ting henger sammen i næringslivet. Gjennom markedsundersøkelser har vi fått mulighet til å teste ut hvordan ting fungerer, og vi har erfart hvor avhengig man er av nettverk.  

Et behov for å tenke nytt 

Både Thomas Opdal og Emma Tolderund Vegel setter pris på den gode veiledning og støtten de har fått fra sin studieleder Kristin Undheim. Undheim synes selv det er veldig bra at både Rentabrella og Favor kom til NM, og mener begge jobber med spennende idéer som låner øye til delingsøkonomien. 

– Det er utrolig viktig å kunne snakke om og presentere idéen sin bra. Rentabrella hadde en veldig bra pitch i kvalifiseringsrunden. Favor har en idé og et grunnkonsept som er så godt at en del av teamet velger å ta dette videre. 

Vegel synes det er spennende å se hvordan idéer og gründere modnes og utvikler seg over tid. Hun er klar på nyskapning og gründere har en viktig plass i dag. 

–  Vi lever i en tid med store skiftninger og enorme utfordringer, ikke minst har koronaviruset vist oss behovet for å kunne tenke nytt, ambisiøst og entreprenørielt.