Alexandra Skau Vedeler studerer 3D og animasjon på Fagskolen Kristiania. Her sitter hun hjemme og jobber med animasjonsfilmen Crossroads.
– Dette prosjektet speiler en realistisk jobbsituasjon, hvor man må samarbeide med folk fra ulike fagfelt. Vi får erfaring med hele prosessen med å lage en animasjonsfilm, sier 3D- og animasjonsstudent Alexandra Skau Vedeler.Foto: Alexandra Skau Vedeler
Scene der den ensomme mannen blir med en gjeng med bikere og finner tilhørighet.
Vinnerfilmen Crossroads handler om valg og konsekvenser. Den ensomme mannen finner tilhørighet hos en gjeng bikere.Foto: Privat

For åttende år på rad har førsteårsstudenter fra ulike studier på Kristiania deltatt i det tverrfaglige prosjektet Motion Comic. Studenter fra blant annet 3D og animasjon, Illustrasjon, Musikkdesign, Film og Spillutvikling har samarbeidet i grupper om å lage en animasjonsfilm eller et spill. Sluttresultatene blir vist på fagskolens What the FK-festival, som i år ble gjennomført digitalt.

«Vi er imponert over hva gruppene har klart å få til, speilet under forholdene som råder nå. Veldig bra!».

Imponerte bransjen

Prosjektgruppene utviklet tilsammen fire filmer og tre spill: «Lightswitch», «A fools tale», «Dead Rats», «Crossroads», «Sneaky thrills», «Norrøn-spill» og «Dungeon Break». Fagansvarlig for 3D og animasjon Remi Kristiansen, forteller at alle gruppene leverte svært gode resultater.

– Som lærer ser jeg ikke bare på sluttproduktet. Hva studentene har lært og refleksjonene de har gjort seg teller mest. Alle gruppene gjorde det kjempebra og var helt unike. Resultatene ble bedre sammenlignet med tidligere år, til tross for at alle studentene satt i hvert sitt hjem, sier han.

En fagtung jury bestående av både faglige og aktører fra bransjen kårer det beste studentprosjektet. Juryen, som i år bestod av blant andre Jeppe Grüner og Anders Fabritius fra RaceCar, samt Christoffer Klungerbo, Eirik Huse og Syver Lauritzen fra Try/Apt, var begeistret over det de fikk se. Som generell tilbakemelding til alle gruppene sier juryen:

«Vi er imponert over hva gruppene har klart å få til, speilet under forholdene som råder nå. Veldig bra!».

Enstemmig jury

Til tross for det høye nivået, var det likevel en studentproduksjon som utmerket seg ekstra blant juryen, og i år stakk filmen Crossroads av med seieren.

3D- og animasjonsstudent Alexandra Skau Vedeler (25), er vinnerlagets prosjektleder. Hun mener det tverrfaglige arbeidet har vært lærerikt og en god erfaring til arbeidslivet.

Alexandra Skau Vedeler studerer 3D og animasjon på Fagskolen Kristiania. Her sitter hun hjemme og jobber med animasjonsfilmen Crossroads.
Vinnerlagets prosjektleder, Alexandra Skau Vedeler, mener det tverrfaglige arbeidet har vært lærerikt og en god erfaring til arbeidslivet.Foto: Alexandra Skau Vedeler

– Dette prosjektet speiler en realistisk jobbsituasjon, hvor man må samarbeide med folk fra ulike fagfelt. Vi får erfaring med hele prosessen med å lage en animasjonsfilm. Fra prosjektplanlegging og storytelling, til gjennomføring og generelle tekniske aspekter innenfor våre respektive fagområder, sier hun.

Jeg føler virkelig at vi har laget denne historien sammen som en gruppe. Det ga oss alle et eierskap til historien, noe som er viktig for å få et godt resultat.

Fra fabel til animasjonsfilm

I årets prosjektoppgave skulle studentene trekke inspirasjon fra fabelen om Eselet og løveskinnet. Historien handler om et esel som finner et løveskinn og bruker den som forkledning. Når han blir avslørt ender det med at han blir pisket som straff. Vinnerfilmen Crossroads handler om valg og konsekvenser.

– Vi følger en ensom mann som ved et uhell tar på seg feil jakke når han går fra en bar. Dette gir ham muligheten til å bli med en gjeng bikere. Her finner han en tilhørighet. Men i siste scene ser vi de mer ubehagelige konsekvensene av valgene hans, da han tvinges til et nytt valg med langt mørkere konsekvenser, forteller Alexandra.

Gruppen til Alexandra begynte det tverrfaglige arbeidet med brainstorming av idéer for å utarbeide filmkonseptet. Et par uker etter prosjektstart, erklærte regjeringen koronakrise og studentene måtte jobbe hjemmefra. Likevel hadde de hyppig kontakt med hverandre.

– Jeg synes vi har klart å få et godt resultat tross omstendighetene. Kommunikasjon er det viktigste for å lykkes i et slikt prosjekt. Vi hadde mye kontakt i små grupper, og tre digitale fellesmøter i uken. Jeg føler virkelig at vi har laget denne historien sammen som en gruppe. Det ga oss alle et eierskap til historien, noe som er viktig for å få et godt resultat, avslutter Alexandra.

Animasjonsfilmen Crossroads ble kåret til beste studentproduksjon.