Bildet viser to personer som står på hver sin side av en snøscooter i snødekte naturomgivelser på Svalbard. Fargene er kalde og isblå, men himmelen er preget av små lyserosa nyanser.

Mennesker over hele verden vil ha nye opplevelser, og det er ikke bare vi i nordmenn som liker å reise til fjerne strøk. Stadig flere mennesker fra hele verden ønsker å komme til Norge for å oppleve nordlyset, fjordene og de høye fjellene. 

Reiselivsnæringen trenger personer som vet hvordan man utvikler kvalitetsopplevelser med bærekraftig reiselivsledelse og høyt servicenivå. Derfor har Høyskolen Kristiania utviklet spennende og bransjenære reiselivsstudier som gir deg unik kunnskap og gjør deg attraktiv i arbeidsmarkedet.

— Hos oss vil du lære å lede en opplevelsesorientert reiselivsvirksomhet og utvikle reiselivsopplevelser basert på inngående markedsforståelse. Dette er svært attraktiv kunnskap som hele bransjen tørster etter, forteller studieprogramleder, for Bachelor i reiselivsledelse og opplevelsesutvikling i Oslo, Kjersti Ruud Walaas.

— Vi er opptat av at studentene får innsikt i hvordan reiselivsnæringen fungerer i praksis. Samtidig legger vi vekt på at de lærer hvordan bransjen kan utvikles på en bærekraftig måte. For oss er det viktig at studentene forstår hvordan vi kan ivareta natur- og kulturverdier både i Norge og i utlandet. Dette lærer studentene blant annet ved å dra på egenorganiserte studieturer til Kina, India eller andre selvvalgte internasjonale destinasjoner. Det sier seg selv at dette er svært spennende studier, poengterer Walaas.

Sara Borchgrevink Madsen sitter på en snøscooter i det som ser ut som midt på vidda på Svalbard. Hun har på seg sorte klær og hjelm. Man kan se at hun smiler på avstand.

Isbjørnens rike

De fleste assosierer eksotiske reisemål med destinasjoner nærmere ekvator enn polpunktene. Men for Sara Borchgrevink Madsen var det motsatt. Hun reiste til Svalbard for å jobbe med opplevelsesbasert turisme.

— Det hele startet med at Lærke, en medstudent, la fram ideen i klassen, og spurte om det var noen som ville være med å skrive om Svalbard. Jeg syntes ideen hørtes kul ut, og vi dro opp en uke i februar. Vi dro på scootertur med et firma som heter Better Moments, som driver med forskjellige typer guidede turer på Svalbard. Det er i dette firmaet jeg nå jobber i. De fleste i bransjen drømmer om sydhavsøyer.

Hvorfor Arktis?

— Svalbard er en avsidesliggende, eksotisk og unik destinasjon. Dette mente vi kunne være utgangspunktet for en spennende oppgave i reiselivssammenheng. Siden Lærke tidligere hadde bodd på Svalbard, ble jeg fort trollbundet av alle fortellingene hennes, forteller Madsen.

— Det siste halve året har gått over all forventning. I Longyearbyen er det et veldig inkluderende miljø og det skjer mye her. Jobben er spennende og jeg har fått utvikle stillingen i mye større grad enn først planlagt. Jeg har fått egne kunder og skal også snart arrangere egne arrangementer. For øyeblikket er det ganske mørkt og ikke så mye snø på Svalbard, men i februar begynner scooterturene. Da kan man ta snøscooter til østkysten for å se isbjørn.

Gode jobbmuligheter

Nesten uansett hvilken del av reiselivsnæringen du sikter deg inn mot, er jobbmulighetene gode. Høyskolen Kristiania er en av få skoler i Norge som blant annet kan skilte med bachelorstudier innenfor hotelledelse, som du kan velge å studere i Oslo.

Elin Bolann, førsteamanuensis i reiseliv ved Institutt for ledelse og organisasjon i Oslo og Bergen, er svært positiv på studentenes vegne.

— Sjansene for å få jobb er veldig gode. I tillegg til å være kvalifisert til jobber innen hotelledelse, passer utdannelsen også til mange andre stillinger i og utenfor reiselivsbransjen. Mulighetene er mange, forteller Bolann.

I tillegg til å være innom både basis- og spesialiseringsemner, er praktisk jobbing en stor del av studiet. Den er uvurderlig viktig.

Foto av unge mennesker i vinterklær som peker utover et urbant syn.

Er du interessert i reiseliv og opplevelsesbasert turisme?

Da er bachelor i reiselivsledelse og opplevelsesutvikling noe for deg. Du får kunnskap om blant annet forbrukeratferd, ulike reisemotiver og innsikt i hva som kjennetegner ulike type turister. Søk i dag.
Finn ut mer om bachelorstudiet