Forskningsetikk
Kristiania er underlagt Forskningsetikkloven og den tilhørende forskriften, og følger nasjonale og europeiske forskningsetiske retningslinjer.
Kristiania har utarbeidet interne forskningsetiske retningslinjer basert på det overordnede regelverket og det er etablert et Forskningsetisk utvalg.
Forskningsetisk refleksjon favner mye bredere enn spørsmål knyttet til godkjenninger i henhold til lov- og regelverk. Prodekanene for forskning skal systematisk sørge for at forskningsetiske spørsmål adresseres i hver school, og forskningsgruppelederne skal sørge for tilsvarende i gruppene.
Se også Kristianias personvernerklæring
Forskningsetikk (norsk)
- Du skal innrette deg etter både rettigheter og plikter i loven om akademisk frihet.
- Du skal være deg bevisst at ærlighet er en absolutt betingelse for vitenskapelig arbeid.
- Du skal handle i overensstemmelse med det etiske regelverk som gjelder på ditt forskningsområde.
- Du skal gi anerkjennelse til kolleger og kunnskapskilder som har betydning for din egen forskning.
- Du skal, så sant det er mulig, delta i et kollegialt fellesskap som kommuniserer og analyserer forskningens metoder og resultater.
- Du skal kunne gjøre rede for hvordan du forvalter midler som er stilt til din disposisjon.
- Du skal sørge for at dine vitenskapelige resultater er solide nok til å støtte konklusjonene dine, og for at rådata/kildeinformasjon for publikasjonene er tilgjengelige.
- Du skal følge reglene for vitenskapelig publisering innen ditt fagfelt.
- Du skal la forskningsformidlingen være nøktern; konsekvenstenkningen bør omfatte både mulig nytte og mulige etiske dilemmaer.
- Du skal vedlikeholde og videreutvikle din vitenskapelige kompetanse.
- Du skal innrette deg etter både rettigheter og plikter i loven om akademisk frihet.
- Den enkelte forsker har ansvar for å drive forskning i samsvar med lov- og regelverk, anerkjent forskningsetisk praksis og etterleve de ti bud for god forskningsetikk.
- Undervisere er ansvarlige for å lære opp studenter i anerkjent forskningsetisk praksis, når dette er relevant.
- Veiledere for studentoppgaver er ansvarlige for å lære opp sine studenter i anerkjent forskningsetisk praksis og personvern i forskning.
- Forskningsgruppeledere skal systematisk sørge for forskningsetisk refleksjon og kompetanseutvikling (jf gjeldende lov- og regelverk og anerkjent forskningsetisk praksis) i forskningsgruppene som del av kvalitetsoppfølgingen.
- Instituttlederne og Prodekaner FoU/ KU har ansvar for å føre tilsyn med og sørge for at forskning ved egen enhet blir utført i samsvar med lov- og regelverk og anerkjent forskningsetisk praksis. De skal også følge opp og sørge for oppretting av eventuelle avvik.
- Institusjonen Kristiania har et overordnet ansvar for at systemene og rammene er tilrettelagt for at forskningen kan gjennomføres i tråd med anerkjent forskningsetisk praksis og gjeldende lov- og regelverk. Institusjonen skal sikre at de vitenskapelig ansatte har tilstrekkelig forskningskompetanse.
- Forskningsetiskutvalg (FEU) ved Kristiania har et overordnet tilsynsansvar og behandler eventuelle saker om avvik. Utvalget skal også fungere som pådriver for forskningsetisk refleksjon og -kompetanseutvikling.
- Den enkelte forsker har ansvar for å drive forskning i samsvar med lov- og regelverk, anerkjent forskningsetisk praksis og etterleve de ti bud for god forskningsetikk.
- Forskningsetikkloven og -forskriften
Kristiania er underlagt:
- Lov om organisering av forskningsetisk arbeid (Forskningsetikkloven).
- Forskrift om forskningsetiske komiteer og utvalg (Forskningsetikkforskriften).
Andre forskningsetiske retningslinjer
Forskningen ved Kristiania skal utføres i samsvar med:
- Generelle og fagspesifikke forskningsetiske retningslinjer som er utarbeidet av De nasjonale forskningsetiske komiteene.
- Europeiske retningslinjer for forskningsintegritet utarbeidet av All European Academies.
Europakommisjonen legger disse retningslinjene til grunn som referanse for forskningsintegritet i EU-finansierte forskningsprosjekter, og som en modell til etterlevelse for forskningsinstitusjoner og forskere i hele Europa. - Helsinkideklarasjonen (hele deklarasjonen på engelsk) tydeliggjør etiske prinsipper for medisinsk forskning som omfatter mennesker, og er utarbeidet av Verdens legeforening. Sist revidert oktober 2013.
- Vancouver-deklarasjonen: Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals (Såkalt Vancouver-deklarasjon eller Vancouver-anbefalinger) er utarbeidet av International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE). Anbefalingene spesifiserer krav som de fleste medisinske tidsskrift legger til grunn ved publisering av vitenskapelige artikler. De gir både praktiske og etiske retningslinjer for forfattere. Les mer om Vancouver anbefalingene her.
- Interne retningslinjer:
- Interne retningslinjer for behandling av saker om mulig brudd på anerkjente forskningsetiske normer ved Kristiania
Meldeskjema:
Send meldeskjemaet til: forskningsetikk@kristiania.no Mandat og sammensetning
Forskningsetisk utvalg skal arbeide for at forskningen ved Kristiania foregår innenfor forsvarlige rammer og i tråd med anerkjent forskningsetisk praksis, og sørge for å fremme forskningsetisk refleksjon.
Forskningsetisk utvalg skal behandle mulige brudd på anerkjente forskningsetiske normer slik det fremkommer i Lov om forskningsetisk arbeid (Forskningsetikkloven) og Forskrift om forskningsetiske komiteer og utvalg (Forskningsetikkforskriften).
Utvalget skal behandle saker som er knyttet til vitenskapelig virksomhet ved Kristiania eller som involverer én eller flere parter med tilknytning til Kristiania.
Med vitenskapelig uredelighet menes forfalskning, fabrikkering, plagiering og andre alvorlige brudd på anerkjente forskningsetiske normer som er begått forsettlig eller grovt uaktsomt i planlegging, gjennomføring eller rapportering av forskning (Forskningsetikkloven §8 Uttalelser i uredelighetssaker ). Utvalget skal også ha en forebyggende rolle for å fremme god praksis.
Forskningsetisk utvalg oppnevnes av og rapporterer til høyskolens styre. Styret mottar årlig rapport om utvalgets arbeid (Styret har delegert oppnevningen til prorektor for FoU/KU).
Faste medlemmer:
- Ekstern leder
- Prorektor FoU/KU
- Fire medlemmer oppnevnt av prorektor FoU/KU på delegasjon fra styret
Utvalget kan, i tillegg til de faste medlemmene, innkalle inntil to andre representanter, eksterne eller interne, som sakkyndige i den enkelte sak. Disse skal være erfarne forskere med kompetanse innenfor det fagområdet uredelighetspåstandene er knyttet til. I behandlingen av den aktuelle saken, skal de inngå som medlemmer av utvalget.Arbeidsoppgaver for FEU
Redelighetsutvalget skal:
Behandle påstander om avvik fra god vitenskapelig praksis som er forelagt utvalget, der utvalget i tråd med lovens §8 – Uttalelse i uredelighetssaker skal avgi skriftlig uttalelse, og der utvalget skal ta stilling til:
- Om forskeren har opptrådt vitenskapelig uredelig eller ikke
- Om det foreligger systemfeil ved institusjonen og
- Om det vitenskapelige arbeidet bør korrigeres eller trekkes tilbake.
Ta initiativ til foredrag, seminarer, møter samt annen informasjonsdeling og opplæring iht. Forskningsetikklovens §5 - Krav til forskningsinstitusjoner.Fastsette retningslinjer for behandling av saker om mulige brudd på anerkjente forskningsetiske normer iht. Forskningsetikklovens §6 – Behandling av uredelighetssaker ved forskningsinstitusjoner.
Rapportere mulige grove brudd til granskningsutvalget (Forskningsetikklovens §7 – Granskingsutvalget.)
Uredelighetssaker kan forelegges for utvalget av rektor og prorektorer, eller av instituttleder med tilslutning fra rektoratet. Utvalget kan også selv beslutte å ta en uredelighetssak under behandling. I de saker som meldes inn, har utvalget et ansvar for en transparent saksbehandling der alle involverte parter blir hørt.
Møter og referater
Utvalget vil avholde to møter per semester (og kan avholde ekstra møter ved behov). Sekretariatet innkaller til møter, forbereder dagsorden og skriver referat. Styret mottar årlig rapport om utvalgets arbeid.