Foto av treningsutstyr på løpebane.
Studielengde:3 år

Trening og coaching

Dette studiet er for deg som ønsker å jobbe som profesjonell trener. Uansett om du vil jobbe som PT, i den organiserte idretten eller som selvstendig næringsdrivende legger du grunnlaget med denne bachelorgraden.
OpptakStengt
Foto av treningsutstyr på løpebane.

Nøkkelinformasjon

  • Praksis

    Dette studiet har tre ukers obligatorisk praksis, enten hos en bedrift som har samarbeidsavtale med Kristiania, eller på selvvalgt praksisplass.
  • Utveksling

    Du kan søke om å dra på utveksling til Australia.
  • Samlingsbasert

    Undervisningen er konsentrert rundt fem samlinger per semester.
  • Opptakskrav

    På dette studiet må du innfri krav om generell studiekompetanse eller tilsvarende. Du må også levere politiattest.
  • Pris

    54 900 kr pr semester. Studieprogrammet kvalifiserer til støtte fra Lånekassen.
  • Bachelor
  • Høst 2023
  • Heltid
  • 180 studiepoeng
  • Oslo
  • 3 år
  • Norsk

Hva lærer du?

Bachelor i trening og coaching er et samlingsbasert studium som gir deg en omfattende kompetanse for å jobbe med mennesker, trening og kostveiledning. Studiet tar for seg både helse- og prestasjonsperspektivet. Du vil få kompetansen som trengs for å trene både barn, unge, eldre og gravide, og du vil få ferdigheter til å trene både individer og grupper. Kort oppsummert: Du vil kunne trene alle mennesker på en hensiktsmessig måte, uansett utgangspunkt, alder og ambisjoner.

Gjennom studiet vil vi gå i dybden på temaer som:

  • Treningsfysiologi, anatomi og biomekanikk
  • Trening for bedre helse eller økt prestasjon (styrke, utholdenhet, bevegelighet og balanse)
  • Idrettpsykologi og coaching

Studiemodell

Studiemodellen er et utdrag av programbeskrivelsen. Den gir deg en oversikt over obligatoriske emner og hvilke muligheter du har for praksis, utveksling og spesialisering. Bachelorgraden går over tre studieår. Hvert studieår er delt opp i to semestre. Vi tar forbehold om endringer.
Totalt 180 studiepoeng
60 studiepoeng
1. semester
2. semester

  • GRE200Grunnleggende ernæring

    Studentene vil gjennom emnet få en grundig innføring i fordøyelsessystemets oppbygning og funksjon. De vil lære om makronæringsstoffenes oppbygning, fordøyelse, kilder og kroppens behov for disse samt få en oversikt over de viktigste vitaminene og mineralene. Studentene vil gjennom blodsukkerforsøk få kunnskap om de faktorer som har påvirkning på blodsukkerreguleringen etter et måltid. Gjennom bruk av kostberegningsprogrammer skal studentene kunne beregne og vurdere om et kosthold er i tråd med gjeldende nasjonale næringsstoffanbefalinger og kostråd. Studentene vil få en grundig innføring i bakgrunnen for nevnte næringsstoffanbefalinger og kostråd.

  • EOT200Ernæring og trening

    Emnet vil gi studenten kunnskap om ernæringens betydning for trening, prestasjon og vektregulering, som innebærer en kjennskap til hvilke behov og anbefalinger som gjelder for inntak av makro og mikronæringsstoffer for personer som driver idrett og andre fysisk aktive. Dette gjelder både i det generelle kostholdet, og i forhold til næringsinntak før, under og etter trening.

    Studenten vil videre få kjennskap til ulike råvarer som inngår i kostholdet og råvarenes næringsinnhold. Emnet gir studenten en grunnleggende innføring i aspekter av ernæring som har spesiell betydning for vektregulering, for å optimalisere utbytte av trening, bedre restitusjonen og øke prestasjonen i konkurranser.

  • IFP200Innføring i psykologi

    Emnet har som mål å gi en oversikt og innføring i faget psykologi. Dette omfatter fagets problemstillinger, teorier, ulike perspektiv og forskningsresultater. Studenten vil lære om psykologifaget sitt teoretiske fundament, psykologien sitt opphav og den historiske utviklingen av faget. Studenten får innføring i hovedområder innen psykologifaget med spesielt fokus på temaer som læring, hukommelse, motivasjon, emosjoner, stress og mestring.

  • COI200Coaching av individer

    Å motivere andre til handling kan være veldig krevende - det er ikke alltid vi liker å bli fortalt eller presset til å gjøre ting. Selv om vi vet at noe ikke er lurt - så hender det at vi likevel gjør det. Så hvordan kan vi få til endringer hos individer eller grupper som vi jobber med? Dette kurset vil gi deg innsikt i teorier som forklarer menneskers motivasjon og hvordan man kan bruke dette praktisk. Spesifikt vil kurset gi deg både kunnskap og verktøy til å jobbe med mennesker på en etisk bevisst måte. Du vil få trening i å bruke coaching-metoder som underbygger selvbestemt motivasjon og eierskap hos fokuspersonene dine. Du vil også få trening i å reflektere rundt din egen praksis slik at du hele tiden vil utvikle deg som coach, enten du vil bruke dine kompetanse som trener eller leder i andre sammenhenger.

  • SMB200Trening av stabilitet, mobilitet og balanse

    Dette emnet skal fokusere på utvikling av kompetanse knyttet til trening av stabilitet, mobilitet og balanse. Alle disse egenskapene er viktig, både i et prestasjonsperspektiv, men ikke minst i et helseperspektiv. Emnet vil ta for seg trening av disse kvalitetene i et livsløpsperspektiv.

  • TRE200Trening av barn, unge, eldre og gravide

    I dette kurset er målet å se hvordan fysisk aktivitet og treningen bør tilpasses ulike befolkningsgrupper for å skape best mulig helse og prestasjonseffekt. Det betyr at vi ser på hvordan fysisk aktivitet bør tilrettelegges for de ulike befolkningsgruppene, og det spesielle hensyn vi må ta når vi planlegger og gjennomfører trening for barn, unge, eldre, og gravide/barsel. I kurset er det fokus både på det teoretiske og det praktiske. Det betyr at du som student skal tilegne deg relevant kunnskap om de ulike gruppene, samt at de er i stand til å planlegge og gjennomføre praktiske treningsøkter for de ovenfornevnte befolkningsgruppene.

  • GRT300Gruppetrening

    Emnet vil gi studenten kunnskap om hvordan lede en gruppe på en trygg, hensiktsmessig og inspirerende måte. Emnet består av både teoretisk og praktisk undervisning. Den teoretiske delen av emnet legger vekt på hva kjennetegner gode instruktører og momenter som er sentral for å lykkes med å lede, inspirere, tilrettelegge og skape trygghet for hver gruppedeltager.

    Den praktiske delen av emnet handler om å utvikle ferdigheter basert på det teoretiske grunnlaget. Fokuset vil være både på ferdigheter knyttet til selve instruktørrollen, men også det praktiske rundt øvelsesutvalg og hvordan man på en hensiktsmessig måte organiserer og gjennomfører gruppetrening. Studenter vil lære seg hvordan de kan bruke ulike arena og format for trening, både inne og ute. Studentene skal tilegne seg en øvelsesbank de kan bruke i sine gruppetreningsaktiviteter, samt trening til å gi alternative øvelser til personer med ulike behov.

    Emnet inneholder også tre ukers relevant arbeidspraksis i privat eller offentlig sektor.

  • BAC300Bacheloroppgave

    Bacheloroppgaven skal gi studenten ferdigheter og kompetanse i å planlegge, gjennomføre og rapportere et lite «forskningsprosjekt». Dette skal gi studenten kompetanse for senere arbeid med ernærings- og treningsfaglige problemstillinger i et helse- og prestasjonsperspektiv.

  • TFP300Trening for å prestere

    Emnet skal lære studentene hvordan de optimaliserer treningsprosessen for de som har konkrete mål om å prestere på høyt nivå, enten det gjelder innenfor styrke eller utholdenhetsbaserte idretter. Videre har dette emnet til hensikt å gi studentene kunnskap og ferdigheter til å kartlegge treningsstatus og på en hensiktsmessig måte registrere og følge utvikling til individer og grupper over tid. Emnet vil ta for seg de mest relevante målemetodene som brukes i sektoren. Studentene vil få kompetanse til å kunne både gjennomføre tester og evaluere resultater. Målemetodene vil være knyttet til måling av fysiske egenskaper (styrke, utholdenhet, spenst, hurtighet, bevegelighet og balanse) samt relevante målemetoder knyttet til vurdering av kroppssammensetning.

  • TOR301Trening for helse og rehabilitering
  • COG300Coaching av grupper

    Svært mye av trener-rollen foregår i ulike typer gruppekonstellasjoner. Det er derfor viktig at studentene mestrer å coache grupper, i tillegg til coaching av individer som var fokuset i emnet Coaching av individer. Studentene vil i dette emnet få nødvendig kunnskap og ferdigheter til å coache grupper av ulike størrelser. Gjennom emnet vil studenten lære seg organisasjonsteori, gruppe- og teamutvikling, coaching og kommunikasjon.

  • VMS300Vitenskapelig metode og statistikk

    Dette emnet gir studenten en grunnleggende innføring i vitenskapsteori, forskningsmetoder og statistikk. Det vil være et spesielt fokus på å utvikle ferdigheter knyttet til statistisk analyse og presentasjon av talldata. Emnet danner en viktig basis for arbeidet med bacheloroppgaven.

Hva kan du bli?

Foto av Scott Owen, personlig trener og regionssjef, utenfor SATS treningssenter

PT og regionsjef for SATS, Scott Owen, savner ansatte med høyere kompetanse. – Vi har ikke nok personlige trenere til å møte dagens etterspørsel.

Møt fagmiljøet

  • Slik jobber vi

    Kristiania har et aktivt, internasjonalt forskningsmiljø der helse i livslangt perspektiv er hovedfokus.

    På treningsvitenskap forskes det bredt på mosjon, helse, og prestasjonsaktivitet. Våre forelesere har vært involvert i idrettslag, landslag, toppidrettsgymnas og Olympiatoppen, både som trenere og prosjektledere. Denne kombinasjonen av forskning og praktisk kompetanse gir innhold og gjennomføring av forelesninger en helt unik dimensjon. På campus er det toppmoderne treningsanlegg og diverse testlaber innenfor ernæring, fysiologi, anatomi, styrke og utholdenhet samt eget ernæringskjøkken. Dette er fasiliteter som brukes i undervisningen og studentene selv kan benytte. Vårt mål er å pirre studentens nysgjerrighet og utdanne gode praktikere som vil lykkes med jobben fra første arbeidsdag.

Jeg har lang erfaring som trener og aktiv innen idrett, blant annet som trener for herrelandslaget i turn. Jeg kombinerer tradisjonell undervisning med praktiske eksempler, slik at studentene blir godt forberedt til både eksamener og arbeidsliv.

Slik er søknadsprosessen

Her finner du viktig informasjon om søknadsprosessen og hvordan du best kan forberede deg til studiestart. 
  • Viktige frister

    Søknadsfristen er 15. april. Dokumentasjonsfrist for vitnemål og attester er 1. juli.
  • Behandlingstid

    For studier med rullerende opptak mottar du et betinget studietilbud i løpet av 1-3 dager etter søknad, dersom det er ledige plasser på programmet du har søkt. 
  • Slik søker du

    På Min Side for søkere, aksepterer du tilbudet og laster opp nødvendig dokumentasjon på dine kvalifikasjoner.
  • Semesterregistring

    Du må registrere deg for semesteret i StudentWeb. Dette er et krav for å få utbetaling fra Lånekassen.
  • SiO (Oslo) og Sammen (Bergen)

    SiO og Sammen tilbyr boliger, helsetjenester, barnehage, treningssenter og mye mer til sine medlemmer.
  • Lånekassen

    Alle våre studier er offentlig godkjent og gir rett til å søke lån og stipend fra Lånekassen.
  • Støtte og tilrettelegging

    Som student kan du få rådgivning, tilrettelegging og oppfølging på studierelaterte spørsmål og utfordringer. Vi har taushetsplikt.
  • Mitt Kristiania

    Her finner du timeplan, pensum, tjenester og alle andre verktøy du trenger som student.
  • Studentbevis

    Studentbevis er ditt adgangskort til campus, betalingskort på printere og lånekort på vårt bibliotek. Dette får du i våre resepsjoner.

Hva lurer du på?

Våre studentambassadører svarer deg gjerne – på chat, telefon, e-post eller video.

Ofte stilte spørsmål

Aktuelt