Ja, utseendet betyr noe på jobben

Kvinne med piercing og tatovering i ansiktet
Alle mennesker trekker raske slutninger basert på utseende. Men etter at man har blitt kjent med noen, er det lettere å se forbi ytre karakteristikker.Foto: istockphoto / FG Trade

KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Stereotypier og førsteinntrykk

Vårt fysiske utseende påvirker hvordan vi ser på oss selv, hvordan andre reagerer på oss, og hvordan vi tror andre vil oppfatte oss.  

Raske slutninger basert på utseendet benyttes av alle mennesker for å skape orden og effektivisere hverdagen. Fysiske egenskaper spiller altså en sentral rolle i interaksjoner mellom mennesker i vår kultur.  

Disse fortolkningene tar vi også med oss inn på arbeidsplassen. Det er dessverre utfordrende å hindre andre mennesker i å legge merke til eller vektlegge fysisk utseende. 

Førsteinntrykket kan være feil 

Når vi møter mennesker, har vi en lei tendens til å benytte stereotypier og selvoppfyllende profetier. 

Vi fatter deretter beslutninger på bakgrunn av magefølelse, intuisjon og førsteinntrykk. En konsekvens av dette kan være at feilaktige stereotypier blir reprodusert av både pasienter, kolleger og ledere. 

Flere vitenskapelige studier har sett på hvordan fysiske egenskaper påvirker interaksjoner og resultater på arbeidsplassen. Dette gjelder eksempelvis høyde, vekt og tiltrekningskraft.

I en omfattende studie av forskerne Judge og Cable ble det funnet en positiv sammenheng mellom høyde og opplevelse av suksess på arbeidsplassen.  

Høye mennesker synes altså å ha en fordel i arbeidslivet. 

Trygghet, troverdighet og erfaring henger sammen 

Men utseendet spiller vanligvis størst rolle når vi skal danne oss et førsteinntrykk, altså i møte med en ukjent person. Etter at du er blitt kjent med noen, er det langt enklere å se forbi ytre karakteristikker som høyde og utseende. 

Personlig trygghet er gjerne noe som kommer med litt alder og erfaring. Personer som videreutvikler seg selv både som fagperson og medmenneske vil fremstå mer troverdige ved at de argumenterer saklig, begrunner sine beslutninger, og samtidig er raus med omgivelsene sine. Når man samarbeider over tid og blir kjent, er utseendet av mindre betydning. 

Hva sier kroppsspråket ditt? 

Hvis du er bekymret for hvordan du fremstår, kan du reflektere over kroppsspråket ditt.

Enkelte har en tendens til å nikke bekreftende svært hyppig gjennom samtalen, fikle med en penn eller stadig krysse armer eller ben. Dette kan bidra til at en person fremstår som usikker.

Det er mer sannsynlig at man blir tatt seriøst, dersom man viser høy grad av personlig trygghet ved å ta initiativ i samtaler og møter, og viser tegn til humør og selvkritikk.  

Høy grad av selvinnsikt innebærer eksempelvis at du kjenner egne styrker og svakheter, er bevisst egne følelser, har en sterk indre motivasjon, samt har en velutviklet selvfølelse. Personer som står stødig, møter blikket til dem de snakker med og er rolig i kroppen, fremstår som mer trygge og seriøse, uavhengig av utseendet. 

 

Denne teksten er en bearbeidet utgave av ekspertråd gitt i Aftenpostens Karriereportal og ble publisert med tittelen “– Jeg føler ikke jeg blir tatt seriøst på grunn av utseendet mitt, skriver leser. Eksperten gir råd.” 

Vi vil gjerne høre fra deg!   
Send spørsmål og kommentarer til artikkelen på e-post til kunnskap@kristiania.no. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Kunnskap Kristiania er Kristianias kunnskapsmagasin. Vi gir deg nytt om forskning, fag, kunstnerisk utviklingsarbeid og aktuell samfunnsdebatt. Nyhetsbrevet sendes ut to ganger i måneden.
Abonnér

Siste nytt fra Kunnskap Kristiania

 • Fem råd for å unngå utbrenthet
  Kunnskap Kristiania

  Fem råd for å unngå utbrenthet

  Det å være sosial på fritiden er et av rådene arbeidslivsforsker Helene Tronstad Moe trekker frem for å unngå å møte veggen.
  Les mer
 • Måloppnåelse eller motivasjon; hvorfor jobber vi?
  Kunnskap Kristiania

  Måloppnåelse eller motivasjon; hvorfor jobber vi?

  Alle former for arbeid kan være givende så lenge den ansatte selv har mulighet for å påvirke. For mye kontroll kan føre til at vi blir late.
  Les mer
 • Bak enhver vellykket kunstner står en god leder. Eller?
  Kunnskap Kristiania

  Bak enhver vellykket kunstner står en god leder. Eller?

  Når en stjerne går på scenen, tenker vi sjelden over alle de menneskene som har lagt til rette for at vedkommende kan skinne.
  Les mer
 • Why do women leave academia after completing a PhD?
  Kunnskap Kristiania

  Why do women leave academia after completing a PhD?

  The higher the academic level, the lower the percentage of women. It is a lose-lose game for female scientists and academia.
  Les mer