Mari sittende foran pulten sin på kontoret til Norsk Helsenett
Det var interessen for logistikk og struktur som fikk Mari Myhren til å velge det ettårige nettstudiet Lønnsmedarbeider ved Kristiania. Foto: Privat

Mari tok nettstudiet Lønnsmedarbeider, og landet en stilling hos Norsk Helsenett allerede før studieåret var omme. 

– Jeg stortrives i den nye jobben min, forteller Mari. 

Norsk Helsenett er en IT-bedrift med hovedkontor i Trondheim, og her har Mari ansvar for alt som har med lønn å gjøre. Hun jobber blant annet med registrering og avstemning av lønn, timegodkjenning, søknader om sykepenger og regnskap.  

– Som lønnsmedarbeider gjør man mye forskjellig i løpet av en arbeidsdag, forteller Mari. 

Hun jobber sammen med to andre lønnsmedarbeidere i Norsk Helsenett, og forteller at de ofte sparrer sammen om de trenger hjelp eller ekstra påfyll av kompetanse. 

– I tillegg pleier vi å dobbeltkontrollere hverandre, så vi er sikre på at lønna blir riktig. 

Mari stående inne foran en vegg.
– Jeg anbefaler de som liker systemer, programmer og tall å søke på dette studiet – både voksne og unge, forteller Mari. Foto: Privat

Lærer om lovverk og regler 

Mari er opprinnelig barn- og ungdomsarbeider, og har jobbet elleve år i barnehage. Det var behovet for å gjøre noe nytt som fikk henne til å videreutdanne seg som lønnsmedarbeider. 

– Jeg er veldig glad i struktur, organisering og å sette ting i system. Det var det som talte til meg ved dette studiet, sier Mari.  

Man kan studere akkurat hvor man vil, for eksempel på hytta.

På studiet lønnsmedarbeider lærer man å bruke moderne regnskap- og lønnssystemer for føring, kontroll og klargjøring for utbetaling av lønn. Studentene får blant annet en innføring i lovverker og regler, HR, organisering, rekruttering og hvordan en bedrift er satt sammen. 

– Vi lærte mest om å jobbe med lønn, og vi fikk grundig opplæring i to ulike lønnssystemer. 

Mari forteller at hun spesielt får bruk for kunnskapen om lovverk og regler som hun lærte på studiet.  

– På studiet ble jeg forberedt på å se helheten i alt man gjør som lønnsmedarbeider. Man må alltid passe på om det man gjør vil påvirke noen lovverk eller regler, så det er fint å ha den grunnkompetansen i bunn, forteller Mari.  

– Kan studere på hytta! 

Det er faglærer Åsmund Harald Holt som underviser lønnsmedarbeider-studentene. Mari forteller at han er en engasjert foreleser, som alltid ønsker at studentene skal lykkes.  

– Selv om vi bare hadde undervisning en dag i uka, så kunne vi alltid sende mail til Åsmund som svarte oss innen 24 timer. Det var både gøy og motiverende å ha en så engasjert lærer. 

Jeg benytta nesten hver anledning til å jobbe med skolearbeid fordi det var så interessant.

Ettersom lønnsmedarbeider er et nettstudium, kunne Mari kombinere studiet med fulltidsjobb i barnehagen. Hun forteller at hun lagde en plan for når hun skulle jobbe med de ulike oppgavene.  

– Jeg benytta nesten hver anledning til å jobbe med skolearbeid fordi det var så interessant, ler Mari.  

Hun trekker frem at en annen fordel med å studere på nett, er at man har muligheten til å bo hvor som helst i landet. Gjennom hele studieløpet bodde hun på Lundamo, omtrent 30 minutter sør for Trondheim.  

– Man kan studere akkurat hvor man vil, for eksempel på hytta, forteller Mari.  

Mari angrer ikke et sekund på at hun valgte å studere i voksen alder. 

– Når jeg ser tilbake på det nå, synes jeg det var gøyere å studere som voksen enn som ung, avslutter Mari.  

regnskap og lønn