Bildet av Hibaq Omar foran Høyskolen Kristiania.
Hibaq gikk fra å studere administrasjon og ledelse til å ta en master i IT. Nå er hun ferdig utdannet og har kapret drømmejobben i Ernst & Young.Foto: Jonatan A. Quintero

– Etter bachelorgraden hadde jeg først et internship i Utenriksdepartementet i Houston, Texas, deretter jobbet jeg nesten to år i Nordea Finans. I løpet av den tiden ble jeg bare mer og mer interessert i IT, og til slutt bestemte jeg meg for å gå tilbake til skolebenken, forteller Hibaq.

25-åringen fra Oslo oppdaget at Kristiania tilbydde et teknologistipend spesielt rettet mot kvinner. Hun tok sjansen, sendte inn en søknad og gikk helt til topps.

– Jeg fikk en e-post av dem en sen sommerkveld, hvor det stod at jeg hadde fått stipendet. Jeg ble kjempeoverrasket og utrolig glad, og bare noen uker senere startet jeg på mastergraden i Information Systems, med spesialisering i Business Analytics, forteller hun.

It-student avbildet på en kafé på campus Oslo

– Håndtering av data vil bli den nye oljen

For Anders finnes det ikke noen tvil. Business analytics er en av de mest fremtidsrettede utdanningene man kan ta.

En master som ikke krever IT-bakgrunn

Bilde av Hibaq Omar foran Høyskolen Kristiania
Hibaq søkte på teknologistipendet til Kristiania og gikk helt til topps! Foto: Jonatan A. Quintero

En mastergrad i Information Systems gir studentene avansert kunnskap om informasjonssystemer, og hvordan man forsker på disse. Man får verktøyene man trenger for å analysere teorier, jobbe med hypoteser og utarbeide strategier. Målet er å utruste studentene med kompetanse som kan bidra til å bygge broer mellom IT og forretningsbehov.

– Selv om jeg verken hadde studert IT eller teknologi før, klarte jeg å henge med. Det krevde kanskje litt ekstra innstas i starten, men så gikk det helt fint, sier Hibaq.

Hun forteller videre at mastergraden bestod av en god blanding av tekniske fag, som Applied and Big data analytics og Advanced visual analytics, og mer forretningsbaserte fag, som IT governance og Agile project management. 

– Jeg likte veldig godt hvordan undervisningen var lagt opp, med ett og ett fag om gangen, etterfulgt av eksamen. På den måten fikk vi konsentrert oss ordentlig om de ulike emnene, og det gjorde det hele mer overkommelig.

De gangene ting ble vanskelig eller forvirrende, var hjelpen heller aldri langt unna. Hibaq forklarer at foreleserne var tett på og alltid tilgjengelig på telefon og e-post. 

– Foreleserne var veldig flinke til å følge oss opp. De svarte raskt på alle spørsmål og tilrettela for at vi skulle få jobbe med oppgavene og arbeidskravene på best mulig måte.

To kvinnelige studenter som jobber med en oppgave i et klasserom

Rykk frem i jobbkøen med en master

Med en mastergrad blir du ekspert i faget ditt, og rykker framover i jobbsøkerkøen.

Kapret drømmejobben i Ernest & Young

Mastergraden i Information Systems går over to år, og i løpet av den tiden har Hibaq tilbragt et minnerikt semester i Sør-Korea, spekket med ny innsikt og nye opplevelser.

– Sør-Korea er jo en pioner når det kommer til teknologi. Utviklingen går raskt, og det er derfor det perfekte stedet å dra når man studerer IT. Her fikk jeg opplevd utrolig mye spennende og ble samtidig kjent med folk fra hele verden. Å dra på utveksling er rett og slett noe jeg anbefaler alle å gjøre!

Nå har hun akkurat levert masteroppgaven, og selv om det gikk veldig fint, legger hun ikke skjul på at det var et stort og krevende prosjekt.

– Jeg valgte å analysere Twitter-data for å forstå hvordan kryptovaluta blir omtalt og diskutert i sosiale medier. Det har vært mye og hard jobbing, men jeg fikk heldigvis god hjelp og oppfølging av veilederen min, og det føles utrolig deilig å være i mål, sier hun.

Nå venter en lang og avslappende sommerferie – og så fulltidsjobb som konsulent i Ernst & Young.

– Her har jeg fått jobb som technology risk-konsulent, noe som innebærer at jeg vil bruke dataanalyse innen virksomhet- og risikostyring for å støtte kunder i arbeidet med risikovurderinger og internkontroll. I tillegg handler det om å drive innovasjon gjennom utvikling av nye tjenester, og jeg gleder meg veldig mye til å starte!