Mannlig student i blå genser, med skjegg og pent hår står i Høyskolen Kristiania sine lokaler i kvadraturen, Oslo.
Anders Grandahl fikk interesse for analyse når han begynte med aksjeinvestering.Foto: Haakon Dueland

Vi omgir oss med, og legger igjen vanvittige mengder data i alt vi gjør. Enten det er når vi besøker bestemte sider i en nettbutikk, eller klikker på en annonse i sosiale medier. Disse dataene er en gullgruve for de som vet hvordan man kan benytte seg av den.

Mann 25 i blå genser, skjegg og pent hår. Står foran luftig og lys bakgrunn.
Anders har et ønske om å starte sitt eget konsulentfirma, der han leier ut kompetansen sin til bedrifter.Foto: Haakon Dueland

Anders Grandahl (25) fra Sarpsborg er en av de med store ambisjoner, og med en Master i Information Systems - Business Analytics stiller han med sterk kompetanse i årene som kommer.

– Jeg tror ikke det finnes et mer fremtidsrettet studium enn dette, sier han.

– Slik jeg ser det så kommer håndtering av data til å være mer verdt en olje i fremtiden.

Han mener dyktige mennesker med kompetanse i å håndtere datasett kommer til å bli en viktig bærebjelke i samfunnet i fremtiden. Bedrifter som har et ønske om å følge med på forandringer i markedet og økonomien fremover, kommer til å ha et stort behov for denne kompetansen.

– Selskaper som Amazon, Facebook og Google er allerede giganter som er ledende i å benytte seg av dataene de har, forteller Anders.

– Slik jeg ser det så kommer håndtering av data til å være mer verdt en olje i fremtiden. Jeg tror faktisk vi er på vei mot det, og jeg føler ikke norske bedrifter forstår hvor mye de kan få ut av dataene sine, fortsetter han.

Analyse «for dummies»

I utgangspunktet var ikke Anders en spesielt analytisk person, men etter han begynte med aksjeinvesteringer fant han interessen. Han så nemlig mulighetene som data gav ham.

– Jo mer tid man bruker på det, jo mer moro blir det. For da kan man bruke dataene for å generere resultater, det handler bare om å vite hvordan. En bedrift som kjenner kundene sine, kan rette markedsføringen inn mot riktig publikum og dermed generere mer salg. I tillegg er det lettere å identifisere feil og kutte i unødvendige utgifter, opplyser masterstudenten.

Anders erkjenner at masterprogrammet kanskje er mest for de som elsker tall, men mener på ingen måte at det er tørt eller kjedelig.

– Vi analyserer dataene og gjør dem lett tilgjengelig for andre, gjennom for eksempel brukervennlige dashboards. Slik kan de som ellers ikke har kompetanse til å behandle data likevel bruke dem til å ta gode beslutninger, forteller han.

– Under studiene jobber vi med relevante og ekte caser. Vi har for eksempel fått mengder med data fra PostNord i Danmark, der vår oppgave er å gi dem viktige datapunkter som hvor de bruker penger, hvor de kan spare og trender i salget.

Henger i Discord med faglærerne

Drømmen til Anders er å starte for seg selv og levere konsulenttjenester til bedrifter som enda ikke har tatt fullt utbytte av dataene sine. Da er det veldig nyttig å ha faglærere som har erfaring fra bransjen.

– Vi har veldig dyktige faglærere. Jeg benytter meg ofte av erfaringen og kompetansen deres ved å stille spørsmål om ting jeg lurer på eller som jeg kan dra nytte av.

Han er veldig fornøyd, og imponert, over hvor god oppfølging man får på masterprogrammet.

– De er veldig fleksible, og jeg får alltid svar raskt. Enten det er tidlig om morgenen, eller sent på kvelden. De oppfordrer oss alltid til å ta kontakt om vi har spørsmål. Jeg satt faktisk og pratet med læreren min en torsdagskveld her forleden, sier han og ler.

Løsningsorienterte er de også.

– Vi har opprettet en egen gruppe i Discord, som er et program som normalt blir brukt av gamere. Her kan man prate sammen i en chattekanal via tekst, bilde, video og lyd. Her har vi kanaler hvor vi bare kan prate sammen som studenter, og kanaler hvor vi kan snakke med faglærere, avslutter han.

Kvinne med briller som sitter med en blyant i munnen og ser på skjermer med masse kode på

Information Systems - Business Analytics

Vil du jobbe med nyskapende teknologi? Denne mastergraden gir deg ettertraktet ekspertise innen informasjonssystemer og hvordan du kan designe eller anbefale gode IT-løsninger.
Les mer