Foto av kvinne som smiler.
Kine Smith Larsen hadde allerede ledererfaring da hun begynte å studere Master i ledelse.

– Jeg har blitt tryggere i rollen som leder etter mastergraden, og kan nå sove bedre om natten, sier Smith Larsen.

Smith Larsen (49) jobbet i 23 år før hun tok Master i ledelse ved Kristiania. Hun forteller om hvordan utfordrende arbeidserfaringer har formet henne som leder, og hvordan det var å sette seg på skolebenken igjen etter mange år i arbeidslivet.

Slo første arbeidsplass konkurs

Foto av kvinne med solbriller på hodet.
Kine Smith Larsen er i dag personal- og utviklingssjef i Industri Energi,

I 1994 gikk Smith Larsen ut som diplomøkonom fra BI, som tilsvarer en bachelorgrad innen økonomi i dag. Etter utdanningen fikk hun jobb markedskoordinator i en lokalradio på Notodden. Det skulle vise seg å bli en utfordrende start på arbeidslivet for den daværende 23-åringen.

– Jeg startet i september, og bedriften hadde blitt teknisk konkurs i løpet av året. Bedriften hadde ikke penger i kassen. De ansatte meg som et kort de ville bruke i forhandlinger med banken med mål om videre drift. Jeg ble rett og slett lurt, forteller Smith Larsen.

Hun ble raskt tillitsvalgt ved bedriften, og i samarbeid med LO-forbundet Handel og Kontor slo de ansatte bedriften konkurs for å få ut lønnen sin. Smith Larsen beskriver erfaringen som «beintøff».

– Da sto jeg der, blakk og arbeidsledig. Jeg søkte 85 jobber den perioden. Heldigvis så LO på erfaringen med å slå en bedrift konkurs som verdifull, og jeg fikk jobb som ungdomssekretær i LO Telemark og Vestfold, sier hun. 

Rådgiver for Gerd-Liv Valla

Veien gikk så videre internt i LO. Da hun hadde en stilling som saksbehandler på arbeidsmiljøfeltet, fikk Smith Larsen et tilbud hun ikke klarte å si nei til.

– Gerd-Liv Valla ble valgt som LO-leder i 2001. Jeg kjente henne ikke spesielt godt, men hun ringte og spurte om jeg ville bli hennes personlige rådgiver. Da sa jeg ja på flekken.

Smith Larsen var i rollen i fem år. Deretter fikk hun jobb som administrasjonssjef i LO i 2006. Det var hennes første jobb med personal- og lederansvar. Kort tid etter hun hadde begynt i jobben startet det som hun beskriver som «et mareritt».

– Gerd-Liv Valla ble anklaget for mobbing og trakassering av en av avdelingslederne i LO. Etter to intense måneder gikk hun av som LO-leder. Det var helt ekstremt å stå i, forteller hun.

Smith Larsen fortsatte som administrasjonssjef i ti år etter den såkalte «Valla/Yssen-saken». Så ønsket hun å gjøre noe nytt. Da ble hun fulltidsstudent på Master i ledelse ved Høyskolen Kristiania i Oslo fra høsten 2017.

Foto av kvinne med PC.

Studer Master i ledelse

Godt klassemiljø på Kristiania

Smith Larsen valgte Kristiania fordi hun ønsket å være en del av et mindre miljø. Hun forteller at hun likte godt den tette kontakten hun fikk med foreleserne og medstudentene i klassen.

– Som 45-åring var jeg den eldste i klassen. Jeg visste at det var opp til meg å bli en del av klassemiljøet. Heldigvis ble jeg tatt imot med åpne armer. Jeg fikk mange gode venner som jeg fortsatt har kontakt med i dag, forteller Smith Larsen.

Hun forteller at hun i løpet av det første semesteret måtte lære seg hvordan hun skulle bli student igjen. Hun meldte seg på ulike tilbud i skolens regi som egentlig var ment for ferske bachelorstudenter. Medstudentene i klassen hennes var også til uvurderlig hjelp, og hun kunne gi tilbake ved å dele egne arbeidserfaringer.

Foto av Nanna Nyquist som smiler til kamera.

Tidligere masterstudent i ledelse:

Hadde knagger å henge teori på

avslutningsseremonien for masterstudentene i 2019 ble Smith Larsen årets masterkandidat grunnet best karaktersnitt blant alle masterstudentene på skolen. Hun og Ola Martin Jensen Larsen fikk også pris for «Årets masteroppgave» på Master i ledelse.

– Jeg ble sjokkert da jeg fikk prisene. Siden jeg var sikret jobb, var ikke karaktersnittet det jeg brydde meg mest om. Jeg tror grunnen til at jeg gjorde det så bra var fordi jeg hadde «knagger» fra arbeidslivet som jeg kunne henge teorien på, forteller notoddingen.

Smith Larsen forteller at erfaringen med å slå en bedrift konkurs for å få ut lønnen sin, har gitt henne stor respekt for hvor tøft det kan være for ansatte å stå i konflikt.

– Jeg angrer heller ikke på at jeg jobbet for Gerd-Liv Valla. Det var som et semester i kunnskap innen politikk, ledelse og arbeidsliv. Noen ganger blåser det veldig fælt på toppene, men det er prisen man noen ganger må betale for å jobbe så tett opp mot makten, forteller hun.

– Jeg har blitt tryggere i rollen som leder

Nå jobber Smith Larsen som personal- og organisasjonsutviklingssjef i LO-forbundet Industri Energi i Oslo.

– Det jeg liker best med jobben som leder er å få mennesker til å blomstre, trives og få mestringsfølelse i jobben. Folk som liker seg på arbeidsplassen gjør som regel en bedre jobb, og bidrar til bedre arbeidsmiljø, sier hun. 

Hun forteller at hun etter mastergraden tar konflikter og situasjoner på jobben mindre personlig.

– Teorien jeg har fått gjennom utdanningen har gjort det mye tydeligere for meg hvilke mekanismer som oppstår naturlig i mennesker ved ulike utfordringer. Jeg har blitt tryggere i rollen som leder etter mastergraden, og kan sove bedre om natten, avslutter Smith Larsen.

Content Card