Bildet er tatt fra utsiden og ser inn på et utstillingsvindu i en butikk. I vinduet jobber to jenter med å kle på utstillingsdukkene og plassere dem. Noen av dukkene mangler overkropp, det er tydelig at jobben ikke er ferdig. Jentene står foroverbøyd og løfter dukkene.

Retail Design er studiet om hvordan varer og tjenester eksponeres, og hvordan det påvirker oss mennesker. Med røtter i design, interiørarkitektur og merkevarebygging, gir Retail Design deg en bred faglig plattform for å utvikle alt fra smidige shoppingopplevelser til hippe butikkonsepter.

Fra vareeksponering og profilering i rom, til arkitektur, produktutvikling og utstillingsdesign – som Retail Designer er du med på å utvikle framtidens sosiale arenaer, kulturelt og kommersielt.

Foto av butikk arbeidere som setter opp mannequiner.

Viktig rolle i Norges største bransje

Etter olje er varehandel Norges største industri, og den bransjen som sysselsetter desidert flest av oss. Som Retail Designer utvikler du konsepter basert på faglig innsikt. Den sørger for en helhetlig profil på shoppingopplevelsen – som treffer riktig, hos rett målgruppe. På dette området finnes et variert jobbmarked.

Praktisk og tverrfaglig

Studiet er praktisk rettet, og handler om å jobbe både fysisk og teoretisk med rom. Tverrfaglig samarbeid med Art Direction, tekst og skribent, og grafisk design gir bred forståelse for merkevarebygging og relevant nettverk. Du får også jobbe variert, lage butikkinteriør, snekre, sage, male og lyssette – og boltre deg i et møbellager med masse rekvisitter.

— Et helt eget studentmiljø

Ida Steffensen går 3. året på Retail Design. Varierte arbeidsoppgaver, bransjerelaterte prosjekter og et tverrfaglig studentmiljø er blant favorittene hennes.

Hvordan er studiehverdagen din?

— Det beste med studiehverdagen er helt klart variasjonen, og at vi gjør oss ferdige med et og et emne av gangen. I tillegg er studentmiljøet her noe helt eget. Vi har et tverrfaglig emne i starten av hvert studieår hvor man har muligheter til å skape seg et nettverk på tvers av linjene, og dette er en styrke sosialt og faglig.

Hvilke prosjekter lærer du mest av?

— Det blir litt hva du gjør det til selv. For min del er det de bransjerelaterte prosjektene som er de mest lærerike. Da vil du gjerne levere bra, og fremstå så profesjonell som mulig.

Hva tenker du om framtiden?

— Jeg tenker at med en Bachelor i Retail Design kan du jobbe innenfor veldig mange ulike retninger. Men det å jobbe med det man vil, og ikke gi seg før man er i mål – det vil alltid lønne seg.

Hvorfor bør andre søke på Retail Design?

— Fordi det er veldig variert! Du lærer alt fra digital kompetanse innenfor for eksempel Adobe og ArchiCad, til fysisk oppgaver som snekring, maling og oppbygging av både utstillingsvinduer, miljøer og podier.

Foto av lamper og innpakkede produkter.

— Kle på deg rommet og prøv det ut!

Instituttleder Ørjan Skyrud forteller hvorfor romforståelse, målgruppeinnsikt og varesalg er interessant:

Hva handler Retail Design-faget om?

— Retail Design handler om profilering av et produkt, en tjeneste eller en bedrift i en romlig setting. Retail Design har elementer fra interiørarkitektur og Visual Merchandising, og er et studie som gir deg en profesjonell tilnærming til vareeksponering, for eksempel i et utstillingsvindu, en butikk, eller en messestand.

Hva lærer du på studiet?

— For det første lærer du kreative prosesser som du bruker i ide- og konseptutvikling. For det andre lærer du strategisk merkevarebygging og målgruppeanalyse, samt å formidle kunnskap, ideer og analyser digitalt, analogt, verbalt og tekstuelt. Uansett hva oppgaven er skal den være forankret i teori og research som studenten har gjort. På den måten har du fakta i bunnen for argumenter og løsninger, slik at alle kreative valg er funksjonelt og strategisk begrunnet.

Hva slags jobb kan en Retail Designer få?

— Karrieremulighetene til en Retail Designer er varierte med mange muligheter. Varehandel er den bransjen som ansetter flest mennesker i hele Norge. Våre tidligere studenter jobber med alt fra konseptutvikling for Varner-gruppen, til lysdesign på Hotel Cæsar-settet, eller utforming av Visual Merchandise i landsdekkende skandinaviske kjeder. De finnes i interiøravdelingen på Snøhetta, markedsavdelingen på Ikea, eller som kreativ leder i kommunikasjonsbyrå.

Bachelor i Retail Design på Høyskolen Kristiania er unikt i Norge. Noe annet som er spesielt med studiet?

— Vi jobber mye praktisk i 1-til-1 størrelse. Vi lager fullskala salgsinteriør og inspirasjonsinteriør. Vi har et stort møbellager og flere butikkvinduer med masse rekvisitter. På snekkerverkstedet og malesalen får studentene bygge deler av elementene selv. De får sage, snekre og lyssette – og lærer å bygge opp stemning fra bunn av. Alle kan se på en skjerm, men det gir ikke en ordentlig romfølelse. Vi sier gjerne at du må kle på deg rommet og prøve det, for å se om intensjonen stemmer i virkeligheten.

Ønsker du å jobbe i Norges nest største bransje?