2324 - Nettstudium emne

Butikkøkonomi

Dette emnet gir deg kunnskap om hvordan du foretar beregninger og analyser som dokumenterer den økonomiske utviklingen i virksomheten.

Nivå
Bachelor
Studiested
Nettstudium
Studiepoeng
2,5
Oppstart
15. august
Antall innsendinger
1
Opptakskrav
Gjennomføring
Heltid / deltid
Emnekode
2324
Emnebeskrivelse

Emnet er har som siktemål å være relevant for de som arbeider i varehandel og som ønsker å styrke sin kompetanse. Læringsmål er å gi studenten kunnskap til å foreta beregninger og analyser som dokumenterer den økonomiske utviklingen i virksomheten.

Målsettingen er gjennom praktisk bruk av økonomi å forstå hvordan dette kan danne grunnlag for beslutninger knyttet til planlegging og oppfølging. Studenten skal få innsikt til å utøve en kritisk holdning til analyser og evne å tolke den informasjon som regnskapet gir oss.

På bakgrunn av denne innsikten så skal studenten kunne kommentere utviklingen og på selvstendig grunnlag gi forslag til tiltak som kan virkeliggjøre virksomhetens mål. Følgende tema vil være sentrale i emnet:

  • Økonomi og bedrift
  • Verdiskapning, mål og beslutninger
  • Styring, digitalisering, bærekraft og etikk
  • Inntektsdannelsen og konkurranseformer
  • Bedriftens kostnader

Læringsutbytte

Forventet læringsutbytte omfatter innsikt i grunnleggende bedriftsøkonomiske rammebetingelser knyttet til butikkdrift, samt verdikjedeforståelse, herunder ulike former for kjededrift: franchise, filial og senterdrift.

Forventet læringsutbytte er at studenten kan være en samtalepartner for kollegaer og nærmeste leder(e) med henblikk på rammebetingelsene for økonomien knyttet til butikkdrift, samt har en grunnleggende forståelse for de viktigste bedriftsøkonomiske begrepene: kostnader, pris som konkurransemiddel og markedstilpasning.

Forventet læringsutbytte er at studenten skal kunne kalkulere pris og følge opp med etterkalkyler, skal kunne bruke innkjøp, kalkyler, svinnreduksjon og kontroll med prisreduksjoner for å styrke bruttofortjenesten, samt kunne anvende faglig kunnskap på praktiske og teoretiske problemstillinger.

Forventet læringsutbytte er at studenten skal kunne delta i beslutningsprosessen innenfor forskjellige områder i den økonomiske virksomheten og være samtalepartner med kompetanse knyttet til måling av økonomisk utvikling og strategier for styrking av bruttomargin.

Emne detaljer

Dette emnet inngår i