Nye studenters (m)ordliste
Nye studenters (m)ordliste

 Det kan være forvirrende å starte på Høyskolen Kristiania. Klasserommene er en skuddlinje hvor prosjektiler av fremmedord avfyres frem og tilbake. Mange av skuddsalvene vil fly høyt over hodet ditt. Når det gjelder ord er ikke dette en god ting. Selv tabbet jeg meg ut ved å møte opp på første skoledag uten å vite hva “adshel” eller “makerspace” er. Tro meg, du vil ikke trå i samme lingvistiske felle. Lærer du deg disse glosene i løpet av sommeren, vil du få en mye mykere start på skoleåret.

 • ADSHEL – Reklameplakat
 • MAKERSPACE – Et rom fylt av fasiliteter og verktøy du kan bruke til arbeidet ditt. Selv har jeg aldri funnet ut hvordan man kommer seg inn i makerspace. En venn av meg sa at den eneste måten man kan finne døra på er å gå tre ganger forbi en vegg og ønske seg inn.
 • GRØNN HATT – En magisk hatt som forhekser deg til å møte alle forslag med tvungen iver.
 • SVART HATT – Den grønne hattens motstykke. Et mektig hodeplagg som beskytter mot alle former for god arbeidsprosess.
 • FJONG HATT – Et must for å kunne skille seg ut i mengden.
 • VALGHATT – Før i tiden var det opp til vår egen valghatt å fordele nye elever på studieretningene. Ordningen ble avskaffet da hatten sendte samtlige elever til Art Direction. Nå må du dessverre velge linje selv, men hvis du sliter med beslutningsvegring kan du alltids ta denne testen. 
Valghatt for høyskolen kristiania
Nok Harry Potter-referanser, eller?
 • KASTE BALL – Den eneste øvelsen vi har på idrettsdagen.
 • BRANSJEN – Et mytisk sted hvor menneskene på Høyskolen Kristiania havner etter avgang. Ingen av oss vet helt hvor det er eller hva vi kan vente der. Det er fordi dem som har gått inn i bransjen aldri har kunnet returnere for å si hva de har sett. Omsider venter bransjen deg, enten du vil eller ikke. Dette kan være skremmende for noen. Om du noen gang blir redd for å gå inn i bransjen, bare husk på at du skal være student i mange måneder før du blir tatt av bransjen. Som Timbuktu sier det: “Alla vil til bransjen, men fån vil uteksaminerast”
Skjermdump fra scenen "Gray Havens" fra Ringenes Herre. Bransjen i tekst i horisenten.
Hva med Ringens Herre-referanser, da? Er det ok?
 • MAPPA – En fortløpende samling av arbeid du har gjennomført i løpet av årene. Etter tradisjonen eksamineres studentene ut av skolen med mappa i hånden. Mappa skal i følge sagnet bringe med seg hell når studenter vandrer hen mot bransjen.
 • KREATIV – Egentlig et ord man putter foran alle skolerelaterte begreper slik at ingen på noen som helst tidspunkt skal glemme at de går på en kreativ skole hvor de gjør kreative ting. Slik er det virkelig å være student her. Man kan liksom aldri helt vite hva som skjer rundt neste syltetøy. Hæ? Syltetøy? Hvor kom det fra? Ahhh sorry, bare jeg som er så kreativ. Haha. Klarer ikke styre meg.
 • KREATIV AKSE – Sett ovenfra danner campusene under Høyskolen Kristiania en slags akse. En kreativ akse. At denne aksen er kreativ er lett å se om du er litt kreativ, noe du selvsagt bør være. I denne aksen er alle menneskene så stappfulle av kreativitet at det er gjort forbud mot skarpe gjenstander. Vi minnes alle en tragisk ulykke hvor en av våre mest kreative studenter fikk papirkutt fra en post-it-lapp slik at all den kreative jusen hennes rant ut. I dag lager hun reklamer for en dagligvarebutikk med dårligere reklamer enn alle andre har.
 • KREATIV WORKSHOP – En arbeidsgruppe med idémyldring og sparring. Hørt om det før? Neinei. Denne er kreativ.
 • KREATIV BRIEF - En (kreativ) oppgave du må løse (kreativt) gitt av arbeidstakere.
Opplsagstavle på den kreative skolen Høyskolen Kristiania
 • KREATIV LUNSJPAUSE – Ikke befestet seg som begrep ennå, men kommer nok til å bli det. Forresten, nå kom jeg på det med syltetøy igjen. Syltetøy, ass. Hvor tar jeg det fra. Pling-plong i bollen.
 • ÈN ØL – Ti øl 

 

Sånn! Nå er du så godt som klar til skolestart. For å repetere det du har lært kan du si denne setningen ti ganger etter hverandre:

“Bare tok på meg den grønne hatten under den kreative workshopen for å lage en adshel som jeg skal legge i mappa for å ha med når jeg går inn i bransjen. Blir du med på èn øl?” 

Det høres ut som du har gått på Høyskolen Krisitania i årevis. 

 

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania