Go to main content
Nå er det eksamenstid. Her er tipsene det kan være lurt å huske på - midt i alt stresset.

1. Få i deg nok vann.

 Bare gjør det, husk å fylle opp vannflaska hele tiden. Det hjelper mot SÅ mye.

2. Lag en plan frem mot eksamen.

 Når du faktisk ser at du rekker det du har hengende over deg, kan det godt hende skuldrene senkes kraftig...

3. Prioriter riktig.

 La venner og familie vite at du har eksamen snart, og kjenn etter når du blir bedt med på fest. Er du i rute kan det være godt med et avbrekk, hvis ikke vil det kanskje være lurere å bli hjemme?

4. Glem Netflix! 

Bare akkurat til eksamen er over... Plutselig roter du deg inn i sesong fire av en serie du egentlig har sett før. Så ser du den ene episoden etter den andre!

5. Omgivelsene.

 Omgi deg med ting som inspirerer, motiverer og gir deg god energi. Det kan være alt fra pensumbøker og friske blomster - til en plakat av et drømmereisemål eller en skål med frisk frukt.

6. Reis vekk en helg.

 Rett før eksamen, når du trenger å lese pensum, eller gjøre noen siste oppgaver. Reis til et sted hvor du vet du får jobbet. Hytta, et hotell, besteforeldre, eller en studievenn.

7. Én dag til vasking.

 Ikke smårydd litt hver dag. Sett av én dag til å rydde, vaske og støvsuge leiligheten. Da slipper du å stresse fordi du vet du skal få det gjort. Og når det er gjort kan du endelig slappe av i rene omgivelser.

8. Ta en pause fra mobilen.

 Jepp, jeg vet det er vondt, men det må til. Prøv å venn deg av med den. Sjekk Snapchat mindre, slett gjerne Facebook. Til slutt prøver du å bare sjekke sosiale medier to ganger om dagen, morgen og kveld for eksempel. Et tips er å lage en mappe på mobilen. I denne kan du putte de mest brukte appene dine. Slå av notifikasjoner, og så er tidstyvene «ute av syne».

9. Lag en sunn handleliste.

Det gir deg masse energi, noe vi trenger i eksamensperioden.  I tillegg kan du prøve å planlegge handlingen din. Hva med å handle alt du trenger for fire uker - på en og samme dag? Her sparer du tid, og penger!

10. Legg inn noen godsaker.

 Det kan være greit å planlegge noen dager hvor noe hyggelig skal skje. En fest du gleder deg til, en kinotur eller en middag ute. Det er godt å koble av med studiefri før eksamen, så lenge det ikke skjer hver dag, da.

11. Se relevante dokumentarer om du trenger å se noe på TV.

Prøv å finne dokumentarer eller filmer innenfor temaet du skal ha eksamen i!

12. Gled deg. 

What? Glede seg til eksamen? Ja, jeg mener det. Prøv å finne noe som gjør at du kan glede deg... Er du spent på hva du får om? Gleder du deg til å jobbe med faget? Eller: Gleder du deg til du er ferdig og skal levere?

Selv har jeg hjemmeeksamen og synes det er litt koselig!

13. Merk ekstra viktige partier i boka med postit-lapper

. Da er det lettere å bla igjennom boka og finne hva som er relevant å pugge.

14. Avtal noe hyggelig rett etter eksamen

. Dagen etter, for eksempel. Da har du noe å jobbe for og glede deg til!

15. Husk at du er flink.

 Uansett hvordan det går, så går det alltid bra til slutt. Kanskje får du A, kanskje får du C. Kanskje må du ta den på nytt... Det å godta alle utfall gjør at du slapper mer av, og stresser mindre. Noe som faktisk kan hjelpe deg til å gjøre det bedre på eksamen. Dette klarer vi, folkens. Lykke til!

– Silje