Ung mann/student under eksamen.

Er det én ting som er sikkert med studenttilværelsen er det at eksamenstiden kommer hvert semester. Så hvordan forbereder du deg best mulig for å komme deg helskinnet gjennom eksamensperioden? Her er våre beste tips til eksamen! 

Sliter du med eksamensnerver? Les hvordan du kan takle dem!

Planlegg eksamensperioden i forkant

Gå gjennom timeplanen og kartlegg hvilke eksamener du har når. Eksamensperioden på Høyskolen Kristiania varierer mellom de ulike studiene. For noen samles alle eksamenene på tradisjonelt vis til jul og sommer, mens andre studier gjennomfører eksamen etter hvert emne. Har du flere eksamener i løpet av samme periode? Lag en oversikt over hvilke som er når, og hva du må rekke å lese gjennom til hver av dem. Har du hjemmeeksamen over en lengre periode? Lag en fremdriftsplan med frister for hvilke deler av oppgaven som skal være ferdig når, og hold deg til disse.

Studieteknikk som funker Les mer her.

Skaff deg nødvendig utstyr i god tid

Få ting er like frustrerende som å vente på pensumbøker samtidig som eksamensdatoen nærmer seg. Skaff deg alt du trenger av utstyr i god tid, så slipper du et potensielt stressmoment senere. Skal du møte opp til fysisk eksamen? Pass på at du har med deg en ekstra penn. Jobber du med en stor hjemmeeksamen? Skaff deg en ekstern harddisk og ta backup av oppgaven din ofte. 

Ikke la manglende utstyr bli et unødvendig hinder. Skaff deg alt du trenger i god tid før eksamen!

Ikke utsett lesingen

Eksamensdatoen er alltid litt nærmere enn du tror. Du har med andre ord ingen tid å miste! Det beste er å lese jevnt og trutt gjennom hele semesteret. På denne måten vil du ha et godt grunnlag før perioden med ekstra pugging i dagene før eksamen. Gjør du dette kan du fokusere mer på å repetere stoffet du allerede kan, i stedet for å måtte lære alt i skippertak. 

Sliter du med prokrastinering? Slik unngår du tidstyven!

Jobb variert

Du vil lære stoffet bedre hvis du jobber med det på ulike måter. Ikke bare les pensum. Skriv ned stikkord, prøv å repetere det du husker høyt for deg selv og få gjerne noen andre til å stille deg spørsmål fra pensum. Har du mulighet til å få tak i tidligere eksamensoppgaver i samme fag er disse gull verdt! Fokuser på at du skal lære stoffet så du kan benytte deg av kunnskapen senere, ikke bare huske det til eksamen.

 Inngå samarbeid med andre

Uansett hvilken eksamenstype du forbereder deg til, er det alltid nyttig med litt input fra medstudenter. Ved å møtes i kollokviegrupper har du gode muligheter til å diskutere med andre, og ofte plukker du opp en ting eller to fra de andre. Jobber du mer kreativt med en hjemmeeksamen? Spør andre studenter om hva de synes om konsept og utførelse. Det er lett å se seg blind på egen oppgave. Familie og venner som ikke studerer kan også være nyttige: klarer du å forklare utenforstående hovedtrekkene i en oppgave på en forståelig måte?

Prioriter riktig

Det er lov å takke nei til fester eller ekstra vakter på deltidsjobben.

Når selve eksamensperioden setter inn blir ofte alt annet prioritert bort, og det er helt normalt! Det er lov å takke nei til fester eller ekstra vakter på deltidsjobben. De aller fleste har forståelse for at eksamensperioden er en hektisk tid. Det er ikke nå du skal prioritere å starte på en ny serie, storrengjøring av leiligheten eller andre tidkrevende sideprosjekter. La eksamen få førsteprioritet, og ta deg heller en velfortjent pause når den er gjennomført.

Ta vare på kroppen

En sunn og uthvilt kropp er mer opplagt og lærer bedre. Forsøk å skape deg gode rutiner i studiehverdagen. Spis ordentlig mat, få inn litt mosjon, få nok søvn og husk å ta deg pauser. Det kan være vanskelig å prioritere dette i en hektisk eksamensperiode, men prøv så godt du kan. Psyken din er like viktig. Sliter du i studiehverdagen? Ta kontakt med avdeling for studentoppfølging for rådgivning.

10 studentmiddager på 1-2-3 Se oppskriftene her.

– Dette klarer jeg!

Motiver deg selv! Eksamensperioden er hard, og man kan føle man ikke kommer noen vei. Ikke gi opp! Ingenting ødelegger motivasjonen mer enn negative tanker. Fokuser på det du allerede er dyktig i, og tenk på hva du ønsker å lære mer av. Jobb hardt hver dag og mestringsfølelsen vil motivere deg videre. Fortell deg selv at "dette klarer jeg", for det gjør du!