Go to main content
Illustrasjon av en person som leser i en bok om kontinuasjonseksamen, til innlegget om samme tema
Denne uka har mange på Høyskolen Kristiania konteeksamen. Hva i all verden er det?

Hva er konteeksamen?

Å «konte» er slang for kontinuasjonseksamen, som egentlig bare betyr å ta en eksamen om igjen. Dette er en ordning som varierer fra høyskoler og universiteter. Noen har lagt opp ordningen slik at alle som ønsker kan ta konteeksamen. Andre lar kun stryk-studenter og de med godkjent fravær gjøre det. Det trenger ikke vi på HK å tenke på, for hos oss kan alle konte. Alle som fikk dårligere karakter enn A, eller av en eller annen grunn ikke fikk tatt/levert eksamen. For en blessing.

Når kan jeg konte?

En av fordelene ved å studere her på huset, er at kontinuasjonseksamen er organisert i en egen uke. Dermed slipper du å tenke på andre forelesninger eller eksamener akkurat denne uken. Det er to konteuker per semester, altså fire uker totalt på ett år.

Høstsemesterets kontinuasjonseksamen skjer i februar i uke 8 og 9, og vårsemesterets skjer i august i uke 32 og 33. Det vil si at hvis du vil konte en eksamen fra høsten, så gjør du det i påfølgende vårsemester. Hvis du vil ta en eksamen fra vårsemesteret på nytt, tar du den til rett over sommeren igjen.

På- og avmeldingsperioden til kontinuasjonseksamen er 11. januar – 1. februar for høstemner, og 19. juni – 10. juli for våremner. Dersom du skal konte en bachelor- eller masteroppgave er påmeldingen for dette mellom 10. september – 1. oktober. Innenfor disse datoene er det fritt fram å angre og melde seg av igjen, men om du står oppmeldt etter at fristen går ut, er du bundet til å betale kontinuasjonsavgiften som kommer på e-post etter kontinuasjonsukene.

NB: Påmeldingen registreres også som et eksamensforsøk, og totalt har vi studenter tre forsøk per eksamen.

Illustrasjon av jente som ikke vet hvordan man tar en kontinuasjonseksamen

Hvordan konter jeg?

Å konte er enkelt. Sånn gjøres det:

Steg 1:

Logg deg inn i Studentweb, klikk på «Aktive emner» øverst i menyen og søk opp emnekoden i emnet du ønsker å kontinuere.

Pro-tip:

 Ha som regel å søke om karakterbegrunnelse på de eksamensresultatene du vurderer å konte. Kan brukes til forbedring av karakter!

Steg 2:

Eksamener som kan kontinueres har knappen «Velg». Denne trykker du på. Det vil komme opp en ekstra knapp å trykke på for å fullføre påmeldingen. Når dette er gjort er du da påmeldt til hele emnet. Hvis emnet var oppdelt i deleksamener, og du kun ønsker å ta én av de, så må du melde deg av de andre.

Steg 3:

Make it count! Forbered deg til eksamen, og sørg for at det var verdt å gå den ekstra mila.

Konteeksamen skjer omtrent på samme premisser som første eksamen. Individuell skriftlig skoleeksamen er alltid 3-5 timer. Hjemmeeksamen er oftest på 72 timer, altså tre døgn. Det er derfor en liten forskjell verdt å merke seg. Det er trolig kortere tid enn du hadde på den første eksamen, men da tilpasses også arbeidsmengden. Hjemmeeksamen i grupper gjennomføres individuelt under kont, og ellers får du tid og sted for eksamen i god tid før på Studentweb.

Illustrasjon av rød tråd som binder sammen læringsmål i et emne med selve eksamensoppgaven
Vær logisk, let etter en rød tråd.

Hvordan forbereder jeg meg til konteuken?

Å forberede seg avhenger av hvor mye du har studert emnet fra før. Uansett er det ikke noe poeng i å slite seg ut. Det lønner seg å gå gjennom emnets læringsutbytte, for å ha det som et slags holdepunkt i bakhodet. Det er også veldig lurt å få tak i eksamensbesvarelser, enten gjennom canvas eller noen du kjenner? Spør for eksempel fadderne dine fra fadderuka, eller noen i klassen. Dette mener jeg oppriktig, fordi det sparer deg for unødvendig pes.

Eksempel

La oss si det står et punkt under læringsutbytte:

«Studenten skal ha kunnskap om og praktisk kunne gjennomføre krisehåndtering»

Se gjennom første eksamen, der én av oppgavene var:

«Lag en skisse til krisestrategi for xx bedrift»  

Da er trolig dette lurt å forberede seg på!

Vær logisk, let etter en rød tråd. Konteeksamen vil mest sannsynlig være ganske lik den første eksamen. Selv leste jeg gjennom minst tre eksamensbesvarelser med toppkarakter, og sammenlignet disse med min egen eksamensbesvarelse for å finne forbedringspotensialet. Det gikk bra for meg, og det kommer til å gå bra for deg også. Lykke til!

Les også:

Høyskolen Kristianias instruks for påmelding til kontinuasjonseksamen.

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania