Go to main content

Vi kan like gjerne avsløre det først som sist; jeg kontet én av høstens eksamener. Altså tok jeg en kontinuasjonseksamen, som det egentlig heter. Jeg ønsket å forbedre karakteren min. En venn i kretsen mente jeg var gærn som gjorde det så tidlig i bacheloren. Jeg mener det heller handler om å gjøre det som føles rett i forhold til egne mål!

Å konte er verken et mirakel eller et mareritt, og det er absolutt ikke skummelt!

Kontinuasjonseksamen er (nesten) bare som å ta en ekstra eksamen, frivillig. Det krever sitt, men det går bra.

Student som kombinerer vinterferie og konteeksamen
Vi kaller det konteuka, andre kaller det vinterferie.

Egen konteuke

Heldigvis har HK egne uker for kontinuasjonseksamener (gosh for et ord), noe som gjør ethvert semester ti ganger lettere og mer strukturert. Jeg har en annen venn, ved en annen høyskole, som blir nødt til å ta kontinuasjonseksamen ved neste STUDIEÅR, sammen med det nye kullet. Hvis hun skulle være så gæren å ville gjøre det da. Det er sikkert vanlig praksis, men ikke særlig praktisk, spør du meg. Jeg søkte om karakterbegrunnelse, skumleste skolens infosider og meldte meg opp til kont før fristen. Jeg ville ikke si meg ferdig med karakteren jeg fikk. Les også: Når eksamenskarakteren kommer!

La oss lære av mine feil

Skal du konte, er min regel nummer én å være sikker på at dette er noe du vil.

Du har maksimalt tre forsøk per eksamen, i motsetning til teoriprøven for billappen. Husk også at beste resultat alltid vil bli stående. Derav om du velger å konte for å forbedre resultat, vil beste resultat bli stående.

Eksamensbesvarelsen hadde gjenskinn av febersvette.

Regel nummer to er å ikke bli syk. Jeg fikk influensa uka før, så husk at håndvask og antibac ER din venn. Ellers var det en nevneverdig dum idé å bestille sydentur i midten av eksamensuka, midt i hjemmeeksamen! Jeg fikk selvfølgelig dårlig tid (fire dager), og besvarelsen hadde gjenskinn av febersvette. Vi ikke mer enn tre dager under selve kontinuasjonseksamen. Så sett i retrospektiv er kanskje ikke sydenturen noe å skylde på likevel? Sett bort fra gylden lesetid, så klart.

How to konte

Å melde seg opp gjør en pliktig til å betale en eksamensavgift, og tar et av dine to konte-forsøk. Derfor gjelder det å gi alt. Har du kommet til the point of no return, og kaster deg i forsøket, skal du få en liste av meg (helt praktisk):

  1. Søk om begrunnelse på karakteren du er misfornøyd med (med mindre du konter på grunn av utsatt eksamen, sykdom eller andre grunner). Det er viktig å nevne at karakterbegrunnelse/klagesensur og kontinausjonseksamen er uavhengig av hverandre, og fristene samsvarer heller ikke. Velger du å klage/be om begrunnelse, kan man risikere å ikke få svar på omsensur, før fristen for kontinausjon er ute.
  2. Når du mottar begrunnelsen må du analysere den og vurdere om du kan gjøre bedre (her kan du fortsatt snu). (Om du konter av andre grunner, kan du ikke snu eller vurdere noen ting).
  3. Meld deg opp til kont på Studentweb. Hvis du velger å melde deg opp til kont, kan man også melde seg av innenfor gitt frist. Du er derfor ikke låst om du først har meldt deg opp! (Men etter fristen, er det ingen mulighet for å snu)
  4. Hold pusten (neida).
Student som har tips fra sin erfaring med kontinuasjonseksamen
Konting er ikke så heavy som studenter tror!

Tips fra ei som har gjort det

Jeg noterte hva jeg skrantet på i begrunnelsen (tips: gjør det samme), og fant relevant pensum og notater i forhold til det. Ellers skrev jeg ned ting jeg visste kom til å bli relevant! Men hvordan kunne jeg vite hva som kom til å bli relevant?

Icebreaker: Konteeksamen vil være rimelig lik den du allerede har hatt, bare med en litt annen problemstilling, eller med litt andre spørsmål (det kommer helt an på hva du studerer).

Pensum er likevel det samme! 

Derfor har du allerede en liten pekepinn, og kan puste ut fordi du allerede har hatt eksamen en gang før. Jeg skumleste kun kjernen av pensum (tips: ikke slit deg ut), og ba om å få lese over eksamensbesvarelsen til de som fikk toppkarakterer (tips: pro tip, helt seriøst).

Ting du gjør etter konteeksamen

  1. Du oppdaterer studentweb selv om du vet at sensurfristen er tre uker frem i tid.
  2. Du begynner å skjønne alvoret av de eksamene som FAKTISK gjelder akkurat dette semesteret her.

 

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.