Er manifestering en formel for suksess eller rent kvakksalveri?

Kvinne smiler og mediterer ute i skogen
Er det mulig å "bestille" positive ting fra universet? Kan det å virkelig ønske seg noe øke sjansen for at ønsket går i oppfyllelse? Klinisk psykolog Lars Dehli dykker inn i fenomenet.Foto: Unsplash / Omid Armin
 • Skrevet av

 • Sist oppdatert

  18. april 2024

 • Kategori

 • Tema

  • Manifestering
  • Optimisme
  • Placebo
 • Skrevet av

 • Sist oppdatert

  18. april 2024

 • Kategori

 • Tema

  • Manifestering
  • Optimisme
  • Placebo

KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Lars Dehli om manifestering

Emneknaggen manifestering er blitt svært utbredt i sosiale medier de siste årene. På Tiktok har #manifestation mer enn 20 milliarder views. Ideen her er at det å virkelig ønske deg noe du vil ha i livet ditt faktisk øker sjansen for at dette går i oppfyllelse.

Du bestiller deg positive ting fra universet. Dette konseptet ble popularisert av Oprah Winfrey og bøkene «The Secret» (lover leserne 100 millioner kr om du følger opplegget deres!) og «Manifest: 7 Steps to Living Your Best Life».

Manifestering baserer seg på The Law of Attraction, en type karma-tenkning likt det vi finner i buddisme og hinduisme; what goes around comes around 

En kvasiform for kvantefysikk 

Manifestering baserer seg på en kvasiform for kvantefysikk, der det å tenke en tanke eller skrive den ned fører til at vi automatisk tiltrekkes dette.

Et erketypisk eksempel vil være: dersom jeg tenker mye på å bli rik så vil dette omsettes i praksis og føre til å at jeg blir belønnet med rikdom. Dette er ikke særlig forskjellig fra religiøs bønn, der du ber til Gud om at noe bra skal skje eller at man skal bli frisk fra sykdom. Eller når vi sier «bank i bordet» for at noe fælt ikke skal skje. Altså ikke et helt originalt rituale i menneskehetens historie. 

Men kan vi ikke teste ut dette i praksis? Hvis jeg tenker steinhardt på at det skal stå en rød Ferrari til meg utenfor huset mitt etter at jeg har skrevet denne artikkelen, så kan jeg jo visseligen sjekke om dette skjer.  

Sophie Elise sverger til den såkalte 369-metoden der hun skriver ned en setning, for eksempel «jeg kommer til å møte den store kjærligheten», tre ganger om morgenen, seks midt på dagen og ni ganger på kvelden.

Jeg har nå testet ut dette i en måned der jeg har skrevet at «jeg kommer til å møte Scarlett Johanson og vi blir forelsket i hverandre» hele 558 ganger. Foreløpig har det ikke materialisert seg, men følg med i Se og Hør fremover, plutselig er det bilde av henne og meg på forsiden: «Hollywood-stjerne med norsk kjæreste!» 

 

Manifestering ligner mekanismer som placebo og mestringstro 

De fleste som bruker manifestering, vil si at fenomenet ikke kan testes ut i så konkrete termer som å få en bil eller bli kjæreste med en bestemt person. Men hvorfor skulle det være en forskjell på «Jeg vil bli rik» og «jeg vil ha en million kroner på kontoen i løpet av et år»? 

Så hvordan kan dette begrepet ha blitt så populært dersom det bare er humbug? Er det mulig at julenissen ikke finnes selv om millioner av barn tror iherdig på han?

Vel, manifestering er beslektet med noen faktiske psykologiske mekanismer som kan forklare hva som egentlig foregår. Det handler om begreper som optimisme, mestringstro, placebo og selv-oppfyllende profeti, og ikke mystisk semi-religiøs kvantefysikk.   

Suksess krever tanke OG handling 

Det er helt klart fra forskningen at optimister gjør det bedre i livet og er lykkeligere enn pessimister. Kanskje ikke så rart da optimister vil tenke «jeg drar på den festen, kanskje jeg møter en søt dame/fyr der» mens pessimister oftere er preget av såkalt lært hjelpeløshet «nei, det er ikke noe vits i å dra på den festen, jeg møter jo aldri noen uansett». Den siste holdningen her blir det ikke noen unger av. Men her er forskjell i tankegang OG handling, det å dra på festen eller ikke; bare tanken i seg selv vil ikke manifestere seg i noe romantikk. 

Lytt til psykologipodcasten Synapsen:

Jo Nesbø gikk offentlig ut med et knallhardt mål om at han skulle klatre en rute av vanskelighetsgraden 8a. Ville dette fungere med 369-metoden, det vil si at han satt hjemme og tenkte så det knakte på å klatre hardt? Nei, uten handling, som her besto av stort sett to treningsøkter hver dag, så ville han ikke ha nådd målet sitt, som han faktisk gjorde etter to år. Uten mestringstroen på at han som 62-åring var i stand til greie 8a så hadde han aldri satt i gang prosjektet. Tanken er derfor et nødvendig utgangspunkt, men ikke tilstrekkelig i seg selv.  

Selvoppfyllende profeti 

Videre har vi i psykologien et kjent fenomen som kalles selvoppfyllende profeti. I et klassisk studie får noen lærere vite, feilaktig, at noen elever er såkalte late bloomers som vil bli veldig skoleflinke i løpet av det neste året. Etter et år måler psykologene at disse elevene faktisk har hatt en økning i IQ i forhold til de andre elevene.

Hvordan kunne det skje?

Jo, gjennom handling: lærerne ga dem mer oppmerksomhet, lekser og oppfølging, som igjen førte til at de ble lurere. Den aktive ingrediensen som manifestering utelater er altså handling, det blir som å forsøke å lage en omelett uten egg.   

Placebo angår bare din egen kropp 

Hva med placebo, tenker noen? Når folk tror de får smertestillende medisin, men egentlig får en sukkerpille, og allikevel får en lindring av smertene. Dette er et høyst reelt fenomen, men det foregår bare inne i kroppen. Altså, du kan ikke påføre effekten på en annen person eller noe utenfor deg selv. 

Men hva med alle disse suksessfulle kjendisene som har brukt manifestering på seg selv, det har jo fungert, later det til? Her er et viktig begrep survivorship bias; vi får et skjevt utvalg av de som faktisk har lykkes. For hver Sophie Elise, finnes det tusenvis av jenter som har forsøkt å manifestere seg til suksess, men som vi aldri har hørt om. Vi får dermed ikke presentert at de aller fleste historiene bærer vitne om at manifestering ikke bærer noe sted. 

Vi har en hang til magisk tenkning 

Det er tydelig at mennesket har en iboende trang til å lese mening inn en verden som er uten iboende mening. Derfor har vi en hang til magisk tenkning der vi ser sammenhenger som ikke finnes. Hva er sjansen for at universet skulle bry seg om din økonomi eller dine romanser? 

Den gode nyheten er at dersom du har en visjon og i tillegg legger ned disiplinert og hardt arbeid så kan du nå fantastiske mål i livet. Men med manifestering alene kommer du ikke langt. 

 

Tekst: Lars Dehli, førstelektor, Institutt for psykologi, pedagogikk og juss, Kristiania 

Denne teksten ble først publisert på forskning.no under tittelen “Er manifestering en formel for suksess eller rent kvakksalveri? 

 

Vi vil gjerne høre fra deg!     

Send spørsmål og kommentarer til artikkelen på e-post til kunnskap@kristiania.no.   

Siste nytt fra Kunnskap Kristiania

 • Scandinavian responses to a crisis
  Kunnskap Kristiania

  Scandinavian responses to a crisis

  A unified, well-communicated approach rooted in a country's socio-political context is paramount in steering through crises.
  Les mer
 • Fallende IQ og flere psykiske plager: Er gen Z den fortapte generasjonen?
  Kunnskap Kristiania

  Fallende IQ og flere psykiske plager: Er gen Z den fortapte generasjonen?

  Vi ser en skremmende økning i selvmordstanker, angst og depresjon blant unge mellom 18 og 25 år. I tillegg faller IQ-en.
  Les mer
 • Is posting on social media for the benefit of the audience, or about building an image as professionals?
  Kunnskap Kristiania

  Is posting on social media for the benefit of the audience, or about building an image as professionals?

  The voices of professionals of preventive health are heard across all platforms on the internet.
  Les mer
 • Kroppen, tankene, følelsene og omgivelsene virker sammen
  Kunnskap Kristiania

  Kroppen, tankene, følelsene og omgivelsene virker sammen

  Å lære, å kommunisere, å være menneske i verden kan aldri isoleres til noe rent psykisk eller fysisk.
  Les mer
  • Førstelektor

  Institutt for psykologi, pedagogikk og juss