Det finnes teknikker som kan gjøre deg lykkeligere. Her er tre av dem.

Tre jenter ler sammen
Tenk på hvem du er takknemling for å ha i livet ditt, og fortell det. Da kan du kjenne på økt lykke i så lenge som en måned etterpå. Det gjelder også den personen som mottar komplementet. Foto: Priscilla Du Preez fra Unsplash
 • Skrevet av

   • Førstelektor
   • Høyskolelektor
 • Sist oppdatert

  24. november 2021

 • Kategori

 • Tema

  • Psykologi
  • Lykke
 • Skrevet av

   • Førstelektor
   • Høyskolelektor
 • Sist oppdatert

  24. november 2021

 • Kategori

 • Tema

  • Psykologi
  • Lykke

PODCAST: Om positiv psykologi i podcasten Synapsen

Med mørketiden over oss, ble lykke temaet for den nyeste episoden av Høyskolen Kristianias psykologi-podcast Synapsen. Her får du blant annet svaret på hvordan du kan bli lykkeligere ved å bruke ulike verktøy fra positiv psykologi.

Positiv psykologi gir deg muligheter

Tradisjonelt har psykologi lagt vekt på å utforske og i størst mulig grad fjerne negative deler av folk sitt liv. Det kan være å dempe angsten når du skal snakke i forsamlinger, redusere depressive symptomer, eller tøyle aggresjon i trafikken.

Profilbilder av Nora Østby og Lars Dehli
Nora Østby og Lars Dehli jobber ved Seksjon for psykologi, pedagogikk og juss ved Høyskolen Kristiania.Foto: Høyskolen Kristiania

Dette er viktige bidrag til psykisk helse, men psykologien har lagt for lite vekt på det positive ved å være menneske.

Positiv psykologi retter oppmerksomheten nettopp mot hvordan du kan dyrke frem positive sider ved livet ditt. Mye av humøret vårt bestemmes av gener. Men opptil 40 prosent av lykkenivået vårt er påvirket av hvordan vi forholder oss til livet og ting vi gjør.

Det gir deg muligheter til selv å påvirke hvor lykkelig du er.

Lykke kan ikke kjøpes

Det er en myte at du  kan kjøpe deg et lykkelig liv. Utover en normal årsinntekt er forholdet mellom penger og lykke labert, viser forskning.

Så lenge du har råd til å dekke de vanligste behovene, har inntekten lite å si for lykke. Går du fra å ikke ha råd til noen bil til å ha råd til én bil, blir du lykkeligere enn hvis du går fra å eie fire til å eie fem biler.

Dersom du som 20-åring er svært opptatt av materielle ting øker sannsynligheten for at du er deprimert når du er 40 år, viser studier hvor forskerne har fulgt mennesker gjennom hele livet.

Lykken lever i et hamsterhjul

Alderen din og hvilket kjønn du er teller lite, selv om vi finner noen mønstre. Lykkenivået har en dipp i tenårene og i 40-årene, men generelt stiger det jevnt og trutt gjennom livet. Kvinner er oftest svært lykkelige, men også oftest deprimerte.

De fleste overvurderer betydningen av det ytre. Mange av oss tror at et ekstra soverom eller ny bil vil gjøre oss lykkeligere enn det som faktisk er tilfelle. Selv Lotto-millionærer er tilbake på sitt opprinnelige lykkenivå etter tre måneder.

Det som kalles det hedonistiske hamsterhjulet forklarer hva som skjer: vi blir fort vant til økt levestandard. Det nye mister glansen og vi vil ha mer.

Samtidig mister belønninger kraften om det oppleves for ofte. Det å spise sushi hver dag gir heller en redusert opplevelse av nytelse.

Tre teknikker kan gjøre deg lykkeligere

Lykke er ikke noe du finner, det er resultat av hva du gjør. Forskning innen positiv psykologi har vist at det er flere teknikker du kan sette ut i livet for å bli lykkeligere.

Her er tre av teknikkene som virker best. Disse kan du enkelt gjennomføre på egenhånd:

 1. Tre gode ting. Oppsummer tre positive ting du har opplevd i løpet av dagen. Gjør det gjerne daglig. Reflekter rundt hvordan du fikk det til. Det kan være hverdagslige, positive hendelser, som «gikk en tur i sola», «så en fotballkamp med pappa», «gjorde yoga med en venn», «hadde en god samtale med en venn», eller «planla en ferie jeg gleder meg til». Tenk på hvordan du fikk det til, for eksempel «jeg gikk en fin tur ved å ta meg fri i ettermiddag», «la vekk telefonen mens jeg snakket med vennen min». Det gir deg en følelse av handlekraft fordi det er du selv som får de gode tingene til å skje, fremfor tilfeldigheter som flaks eller fint vær. Gjør øvelsen til en vane som å pusse tenna på kvelden. Skriv det gjerne ned.
 2. Gjør noe for andre. I et kinesisk ordspråk heter det seg at “hvis du vil være lykkelig i en time, ta deg en ettermiddagslur. Hvis du vil være glad i en dag, dra på en utflukt. Hvis du vil være lykkelig et år, skap en formue. Hvis du vil ha lykke hele livet, hjelp andre». Nyere studier av hjernen underbygger ordspråket. Når du hjelper andre produserer du mer dopamin, noe som gir oss en følelse av velvære på samme vis som forelskelse, god mat og sex. Og det varer lenge. I en studie ble forsøkspersoner enten bedt om å gjøre noe bra for seg selv, være sosiale, eller hjelpe en annen person. De som hjalp andre ble markant lykkeligere enn de andre i flere dager etterpå. Noe av det mest verdifulle du kan gi er din egen tid. Kanskje du skal vurdere å gi opplevelser i julegave i år?
 3. Vis takknemlighet. Dette er i samme gate som øvelsen «Tre gode ting», men den er mer eksistensiell. Skriv et brev til en person du er takknemlig for å ha i livet. Skriv hva du setter pris på med personen, og lever brevet. Du kan kjenne på økt lykke i så lenge som i en måned etterpå – det gjelder også den som tar imot brevet, ifølge studier utført av lykkeforskeren Martin Seligman. For en skikkelig boost kan du ha en julekalender lik den Nora hadde i fjor: skriv en melding til en du bryr deg om hver dag i desember der du forteller hvorfor du setter pris på personen – jeg kan skrive under på at dette vil gi den en ekstra bra førjulstid.

Hør mer om lykke i den syvende episoden fra psykolog-podcasten Synapsen.

Referanser:

Boniwell, I., Tunariu, A. D., & Hefferon, K. (2019). Positive psychology: Theory, research and applications. ISBN: 033526218X

Kahneman, D., & Deaton, A. (2010). High income improves evaluation of life but not emotional well-being. Proceedings of the National Academy of Sciences, 107(38), 16489-16493. https://doi.org/10.1073/pnas.1011492107

Lyubomirsky, S. (2010). The how of happiness. Piatkus Books. ISBN: 9781594201486

Seligman, Martin E. P. (2004). Authentic Happiness: Using the New Positive Psychology to Realize Your Potential for Lasting Fulfillment. 1st trade pbk. ed. New York: Free Press.

Tekst: Høyskolelektor Nora Østby og førstelektor Lars Dehli ved seksjon for psykologi, pedagogikk og juss ved Høyskolen Kristiania.

Vi vil gjerne høre fra deg!

Send dine spørsmål og kommentarer til denne artikkelen på e-post til kunnskap@kristiania.no.

Les også nederst 2

  • Førstelektor

  Institutt for psykologi, pedagogikk og juss

 • Foto av kvinne i hvit dressjakke som lener seg på et rekkverk.
  • Høyskolelektor

  Institutt for psykologi, pedagogikk og juss