Kan vi bruke psykologi for å få noen til å bli tiltrukket av oss? Svaret er ja.

Et par klemmer hverandre på hengebro i fjellet
Utrolig nok kan en date på en hengebro skape større tiltrekning enn på fast grunn. Foto: Daniel J. Schwarz fra Unsplash

PODCAST: Om psykologi og tiltrekning i podcasten Synapsen

Hva tiltrekkes vi av når vi velger kjæreste og venner? På folkemunne bruker vi ofte de to ordtakene «like barn leker best» og «motsetninger tiltrekker hverandre». Men disse utsagnene er motstridene.

Vi ligner hundene våre

Innen sosialpsykologien finnes det en rekke studier som utforsker  hva vi tiltrekkes av i omverdenen. Et av de mest fascinerende funnene er hvordan hundeeiere og hunder har en tendens til å ligne hverandre. I et klassisk eksperiment blir forsøkspersoner bedt om å matche bilder av disse.

Og det viser seg at de gjør dette korrekt i stor grad. Det er også gjennomgående at når hundeiere blir bedt om å gi årsaker til valg av hund, så sier de typisk «må gå godt med barn», «ha et rolig lynne», «aktivitetsnivå».

Svært sjelden oppgir de at «jeg kjøpte en hund som lignet på meg selv» som motivasjon, selv om dette tydeligvis er en viktig faktor.

Like i personlighet og interesser

Altså, «like barn leker best» er sant når det gjelder valg av hund, men hva med valg av venner? I en studie ble studenter målt på en rekke egenskaper og bakgrunnsinformasjon før studiestart. Deretter ble de undersøkt igjen et år senere.

Det var tydelig at de som var blitt venner var de som var like i personlighet og interesser. De som var ekstroverte fikk ekstroverte venner, og de introverte fikk introverte venner. Det var også en tendens at de som var fra små steder fant seg venner med de fra lignende bakgrunn, mens de fra byer sosialiserte mest med andre personer fra byer.

Annerledes med one night stands

Når det kommer til valg av partner, er bildet mer komplisert. Hvis det gjelder langtidsforhold så er det tydelig at vi velger noen som er like oss i personlighet, på samme måte som valg av venner. Videre er det tydelig av vi blir sammen med kjærester som er like oss selv på attraktivitetsnivå og grad av selvfølelse.

Når det gjelder kortidsforhold og one night stands er bildet annerledes. Da er det klart at vi velger de som er forskjellig fra oss, her blir «motsetninger tiltrekker hverandre» rådende. Her er teorien at vi søker få mest mulig genetisk variasjon når vi bare har tanke på reproduksjon.

Kameleon-effekten

Blant psykologistudenter er det ofte stor interesse for temaet om hvorvidt vi kan bruke kunnskap fra psykologien for å få noen til å bli tiltrukket av oss. Svaret her er ja. Særlig er det to studier som er relevante.

Det første er utført av psykologen Tanya Chartrand og kalles «Kameleon-effekten». Det å speile personen vi snakker med, fører til at de liker oss bedre, illustrerer studien. Vi liker altså å føle oss like dem vi er i kontakt med. Dette gjelder både kroppsspråk, toneleie og følelsenes styrke. Så om personen du snakker med legger beina i kors, så gjør du det samme. Om personen snakker lavt, så snakker du i samme toneleie.

Et fascinerende poeng er at ingen av forsøkspersonene oppgir dette som en årsak til at de liker den andre personen selv om dette tydeligvis er en viktig faktor. På samme måte som med valg av hunder så opererer disse mekanismene ubevisst for oss.

Dating-tips

Den mest kjente studien som brukes til inntekt for å få andre til å tiltrekkes av deg handler om det kalles «misattribution of arousal», på norsk noe sånt som «feiltolkning av kroppslige signaler». Her blir menn intervjuet av en kvinne enten på en svaiende hengebro eller en stabil bro. Kvinnen inviterer så alle mennene til å ringe henne for oppfølging av intervjuet etterpå. Så setter hun seg ved telefonen og venter på hvem som ringer.

Det er helt klart at det er flest menn fra hengebroen som kontakter henne, og mange er interessert i møte henne for en date. Her er det åpenbart at disse mennene har fått fremkalt høy puls, ørhet i hodet og kortpustethet – fysiologiske reaksjoner som minner om å være tiltrukket av en person.

Her feiltolker (misattribution) mennene dette til at det er kvinnen som er kilden til disse reaksjonene. Her er moralen klar, ta med din utkårede på berg-og-dalbane eller skrekkfilm fremfor en stillesittende date.

Hør mer om psykologien bak tiltrekning i den åttende episoden av psykologi-podcasten Synapsen. 

Referanser:

Aronson, E., Wilson, T. D., & Sommers, S. (2019). Social psychology. ISBN: 0136062806.

Coren, S. (august, 2013). Do Dogs Look Like Their Owners? Psychology Today.

Gordon, A. M. (oktober, 2014). Is it love or just a scary movie? Psychology Today.

Larsen, R. J., & Buss, D. M. (2017). Personality psychology: Domains of knowledge about human nature (6th ed.). McGraw-Hill Education. ISBN: 9781260083910.

Lewandowski, G.W. (oktober, 2021). The Top 5 Discoveries About the Psychology of Attraction. Psychology Today.

Tekst: Høyskolelektor Nora Østby og førstelektor Lars Dehli ved seksjon for psykologi, pedagogikk og juss ved Høyskolen Kristiania.

Vi vil gjerne høre fra deg!  

Send dine spørsmål og kommentarer til denne artikkelen på E-post til kunnskap@kristiania.no.

n

n2

 • Foto av kvinne i hvit dressjakke som lener seg på et rekkverk.
  • Høyskolelektor

  Institutt for psykologi, pedagogikk og juss

  • Førstelektor

  Institutt for psykologi, pedagogikk og juss

  • Stipendiat

  Institutt for helse og trening