Julegavejuss – hvilke bytterettigheter har du egentlig?

Passer ikke gaven? Vil du bytte? Hvilken bytterett har du, egentlig?Foto: Image by Bob Dmyt from Pixabay

KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Juss enkelt forklart 

Julen er vel overstått, mat er fortært og gaver er utdelt. er det tid for bytting! Kanskje lever ikke gaven opp til forventningene, enten det er personlig smak eller den reelle bruksnytten. Hva kan du gjøre med dette? Har du krav på å få byttet varen?

Her følger noen enkle klargjøringer innen «
julejuss» - lover og rettigheter rundt julegavene
 

1. Mangler ved gaven. Et vesentlig element i kjøpsrett er knyttet til mangler ved varen. En mangel, enkelt forklart, er for eksempel feil som gjør at varen ikke fungerer som den skal eller at den leverer dårligere kvalitet enn forventet. Kjøpsretten har bestemmelser for hva som gjelder når en mangel inntreffer.

Akkurat hva man har krav på avhenger helt av hvem gaven opprinnelig er kjøpt fra. Dersom varen er kjøpt privat, mellom to private parter, er det kjøpsloven som gjelder.

 



Denne gir deg rett til å kreve retting eller omlevering av varen – det vil si en ny, lik vare alternativt prisavslag eller heving av hele kjøpet. Dette avhenger riktignok av hvor stor mangelen er og hvor enkelt det er for selger å omlevere eller rette feilen. 

Skulle varen vært kjøpt i butikk, av en næringsdrivende part, er det forbrukerkjøpsloven som gjelder. Loven gir deg i utgangspunktet de samme rettighetene som kjøpsloven, men i tillegg gir den deg rett til å holde tilbake deler av kjøpesummen.  

Husk at mangler bør varsles så snart som mulig til selger, det gjør prosessen med å rette opp langt mindre problematisk enn om du venter for lenge. 

Profilbilde Knut Gaustad
Knut Gaustad er høyskolelektor i juridiske fag. Han underviser primært i folkehelsejuss, idrettsjuss, arbeidsrett, arverett, familierett og personvern.Foto: Høyskolen Kristiania


2. Forsinkelse av varen er også noe kjøpsretten beskytter. Finnes det noe mer ergerlig enn en julegave som ikke kommer frem til avtalt tidspunkt?

Skulle dette skje, kan du trøste deg med at du som kjøper har dekning i kjøpsretten. Rettighetene er forholdsvis like som ved mangler, nevnt i punktet over. Kjøpsloven, i de tilfeller du har kjøpt privat, gir deg rett til å kreve oppfyllelse.

Oppfyllelse vil i praksis si at kjøpet skal gjennomføres, du skal få det du har bestilt eller betalt for. Alternativt kan du heve kjøpet. Forbrukerkjøpsloven derimot, om du har kjøpt av en næringsdrivende, gir deg i tillegg rett til å holde kjøpesummen tilbake. 

3. Det man skal huske på som en tilleggsrettighet når man kjøper på nett, er angreretten. Dette er en rettighet for de fleste forbrukere innenfor EU/EØS området.

Tanken er at kjøp over nett, telefon eller av dørselgere kan oppleves som mer pågående enn å handle i butikk og at man derfor ofte gjør impulskjøp. Julegaver kjøpt på nett, telefon eller via dørsalg har samme beskyttelse mot impulskjøp.

Du kan med loven i hånd levere varen tilbake, uten at det må foreligge mangler ved varen.

Likevel er det noen rammer man må forholde seg til: tidsfristen som loven gir. Angreretten strekker seg som hovedregel kun 14 dager etter at kjøper har mottatt varen i posten. Med andre ord, ikke når du fikk gaven under treet.

Skulle den næringsdrivende ha glemt å gi kjøper beskjed om angrerett er du litt heldigere i tidsfristen, da strekker faktisk angreretten seg hele tolv måneder etter ordinær utløpt angrefrist på to uker. 

4. Hva med uønskede gaver? Du har fått en gave du av en eller annen grunn ikke ønsker – kanskje du allerede har en slik, den passet ikke eller du rett og slett likte den ikke. Loven sier ingenting om at du har en slik rettighet. 

Bytting av en vare du ikke er fornøyd med er ikke noe som beskrives i kjøpsretten overhodet. Noen butikker har etablert julegavebytting som en vennlig praksis utenom lovverket.


Betyr det at alle næringsdrivende må følge denne praksisen? Vel, nei. Selv om de fleste næringsdrivende vil være imøtekommende med bytting av julegaver, kan de helt legitimt si nei. Så lenge varen ikke har mangler, har de ingen forpliktelse til å bytte gaven din.

Har du fått med deg disse podkastene fra våre forskere?

Om kommunikasjon, psykologi, juss, tysk politikk og offentlige anskaffelser


Men praksisen med bytting er gaver er så innarbeidet at mange tror at dette er en lovpålagt rettighet. Ha dette i bakhodet når du gjerne skulle byttet en gave du ikke var helt fornøyd med – det er ikke noe du har krav på. 

5. Økonomisk tap. Det siste punktet er noe de færreste vil bli berørt av i forbindelse med julehandel, men det er likevel ikke en umulighet.

Uavhengig av om kjøpet er regulert av kjøpslov eller forbrukerkjøpslov, kan du kreve erstatning dersom kjøpet har medført et økonomisk tap på grunn av mangel eller forsinkelse.

Vi snakker da om tilfeller der du for eksempel har fått en oppvaskmaskin som lekker vann, og som fører til at du må bytte ut deler av gulv/vegg. Slike konsekvenser av mangel ved varen kan man få erstatning for.
 



T
ekst:
Knut Erik Gaustad, juridisk rådgiver og høyskolelekter ved Institutt for psykologi, pedagogikk og juss, Høyskolen Kristiania 

Artikkelen er også publisert på forskersonen.no 3. januar 2024 under tittelen Skal du bytte julegavene? Disse ­rettighetene har du


Vi vil gjerne høre fra deg!   
  
Send spørsmål og kommentarer til artikkelen på e-post til kunnskap@kristiania.no.  

Hold deg oppdatert på nyheter fra Kunnskap Kristiania: 

Siste nytt fra Kunnskap Kristiania

  • A re we sure we really know what a crisis is?  
    Kunnskap Kristiania

    A re we sure we really know what a crisis is?  

    How to communicate effectively during a prolonged crisis.
    Les mer
  • Humor på nett bidro til at høyreekstremisme ble mer spiselig for folk  i Sverige
    Kunnskap Kristiania

    Humor på nett bidro til at høyreekstremisme ble mer spiselig for folk  i Sverige

    Rasistiske memes kan være grunnen til oppsvingen av rasisme og hatkriminalitet.
    Les mer
  • To måter å drive krisekommunikasjon  
    Kunnskap Kristiania

    To måter å drive krisekommunikasjon  

    Hvordan skape balanse mellom ekspertise og personlig relasjon i sosiale medier?
    Les mer
  • – Den svake krona er et genialt grep for det grønne skiftet
    Kunnskap Kristiania

    – Den svake krona er et genialt grep for det grønne skiftet

    Klimautfordringene krever at vi legger om vaner. Ei svak krone skal hjelpe oss.
    Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Kunnskap Kristiania er Kristianias kunnskapsmagasin. Vi gir deg nytt om forskning, fag, kunstnerisk utviklingsarbeid og aktuell samfunnsdebatt. Nyhetsbrevet sendes ut to ganger i måneden.
Abonnér