Student med Kristiania-bærenett foran Kvadraturen i Oslo.
Ny student? Da er det stor sjanse for at du finner svar på det du lurer på her!Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Visste du at Kristiania har egne studentambassadører som kan svare deg på det aller meste du måtte lure på rundt våre studier og studentlivet? Du kan booke en helt uforpliktende prat med dem her. Men for enkelhets skyld har vi samlet de vanligste spørsmålene – og svarene – på dem her!

Hvordan overlever man på studentbudsjett?  

Dette er kanskje det de aller fleste gruer seg til ved å være student. Mange forbinder studentlivet med små hybler, lav inntekt og lite mat. Men slapp av – det er ikke så ille som det høres ut. Det kan uansett være fint å lage deg et budsjett, slik får du enkelt får oversikt over hvor mye penger du kan sette av til de ulike postene. Enkle ting som matplan, ulike bankkontoer og ukeshandling kan gjøre at du ikke bruker mer penger enn nødvendig.  

  • Tidligere Kristiania-student Karen Marie Thorsen, bedre kjent som Fattig student, er en av mange som gir deg oppskrifter på gode og billige matretter. Du kan lese mer på hennes Instagram-konto. 

Som student har du også rett til å søke på studentbolig hos Sammen og SiO, de tilbyr rimelige hybelleiligheter og kollektiv, og er perfekt for deg som ikke ønsker å bruke hele månedslønnen på husleien.  

Hvor kan man få studentrabatt?  

Dette er gull verdt for alle studenter! For når du er student kan du benytte deg av studentrabatter til alle som tilbyr dette. Hvor deilig er det ikke å kunne få 20 % avslag på for eksempel restauranter, aktiviteter, butikker og kollektivtransport – bare fordi du er student?

For å enkelt få oversikt over hvilke studentrabatter som gjelder til enhver tid, kan du laste ned appen Studentkortet. Her finner du alltid oppdaterte rabatter, både i butikker og på nett. Dette hjelper deg å holde kostnadene nede. 

Bildelenke til kontaktside.

Noe du lurer på?

Vi svarer på det meste om studier, opptakskrav og mer.

Spør en student her!

Her er noen andre apper som vi anbefaler alle studenter å bruke: 

Er det vanskelig å få venner?  

Fire studenter står i en gang foran låsbare skap og snakker sammen.
Slapp av, du får mange muligheter til å bli kjent med dine medstudenter!Foto: Kristiania/Theodor Haugen

Som Kristiania-student skal det ikke være vanskelig å skaffe seg nye venner og bygge nettverk. 

  • Studentunionen ved Kristiania (SK) er Kristianias studentforening. SK er en organisasjon av studenter og for studenter. De arrangerer ukentlige treninger med blant annet fotball, volleyballog yoga. Du kan også ta på deg ulike verv i SK. Les hvilke verv og aktiviteter i SK du kan benytte deg av her!
  • Fadderuken vår, Into Campus, legger det perfekte grunnlaget for nye bekjentskaper og venner for livet. I tillegg vil du fort bli kjent med alle i klassen din, da det stort sett er relativt små klasser. Les alt om Into Campus her!

Er man avhengig av deltidsjobb ved siden av studiet? 

Mange studenter skaffer seg en deltidsjobb under studietiden. Dette er en veldig fin måte for å skaffe seg litt ekstra inntekt, som kommer godt med på et relativt stramt studentbudsjett. Om du er avhengig av å ha det kommer an på flere faktorer, som for eksempel hvor høy husleien din er og om du bor alene eller i kollektiv. Men det er ikke til å stikke under stol at det kan bli trangt å kun leve på Lånekassen, derfor velger de fleste studenter å ha en deltidsjobb ved siden av studiet.  

tre studenter rundt et bord

Jobbe ved siden av studiene?

Her er alt du må vite!

Kan jeg dra på utveksling? 

Først må du sjekke utvekslingsmulighetene for ditt bachelor- eller masterprogram og så må du oppfylle karakterkravene for utveksling. Det stilles krav om gjennomsnittskarakter C på gjennomførte emner ved Kristiania, eller høyere dersom samarbeidspartner krever dette.

Ulike bachelorprogram har ulike partnere og utvekslingsmuligheter, slik at du må sjekke ditt eget studieprogram for hvor du kan reise og når/hvilke semester du kan gjennomføre utveksling.

Hvor mye må man egentlig studere? 

Du er nødt til å studere en del på egen hånd, dette kan være en stor overgang for de som kommer rett fra videregående.  

Her er noen gode tips for deg som skal studere: 

Hvilke helsetilbud har Kristiania? 

Er du student og ønsker veiledning, eller har du spørsmål knyttet til din studenthverdag? Kanskje trenger du bare noen å snakke medAvdeling for studentoppfølging (AFSOer alltid tilgjengelig for deg som student, og du kan lese mer og bestille veiledning her 

Veiledning + Livet på campus

  • Bildelenke til kontaktside.

    Lurer du på noe?

    Spør en student om alt du lurer på rundt studier, søknadsprosess, Lånekassen, studentlivet – og mye mer!
    Les mer
  • Bildelenke av studenter som sitter på en benk, til en side om sosialt miljø på Kristiania.

    Slik er det å være Kristiania-student

    Her kan du lese om alt som venter deg når du blir student hos oss!
    Les mer