Foto av Kevin foran inngangsdøren til ECITs kontorer.
Kevin Lund Olsen tok økonomistudier på nett som ga ham mer kompetanse. – En statsautorisasjon henger høyt i dette yrket. Det gir både faglig tyngde og lønnsmessige fordeler, sier han.Foto: Kristiania/Kevin Lund Olsen

– For meg var nettstudier midt i blinken. Da kunne jeg fortsette i jobben min som kundeansvarlig i regnskapsdivisjonen i rådgivningsselskapet ECIT og studere når det passet meg, sier Kevin.

Fra før hadde han en bachelor i økonomi og juss fra Høgskulen på Vestlandet og master i siviløkonomi fra Universitetet i Sør-Øst Norge.

Fem fag på ett år

Etter å ha fullført masteren våren 2021, bestemte Kevin seg for å undersøke hvilke fag han måtte ta for å bli statsautorisert regnskapsfører.

– Jeg kontaktet studieveilederen hos Kristiania og fikk veldig god hjelp til å kartlegge hvilke fag jeg manglet, og hva de kunne tilby. Den planen jeg fikk, fulgte jeg nærmest slavisk, sier han.

Dette studerte Kevin:

Accordion Dette studerte Kevin

I løpet av det neste året fullførte han fem fag gjennom Kristianias nettstudier. Han lærte mer om å føre regnskap, fikk en god innføring i skatterett, årsregnskap og etikk.

– Etter fullførte studier, fikk jeg raskt en bekreftelse jeg kunne ta med til Finanstilsynet for å få autorisasjon. Jeg er veldig fornøyd med oppfølgingen jeg fikk hos Kristiania, sier han.

Nyttige og gode leksjoner

Portrettfoto av Kevin Lund Olsen
Med full jobb og to barn måtte Kevin Lund Olsen jobbe strukturert med studiene. – Men det fungerte helt ypperlig. Det var fine nettsider, der jeg fikk god oversikt over hvilke leksjoner jeg skulle gjennom, sier han.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Selv om Kevin allerede var en dreven og selvstendig student, legger han ikke skjul på at det ble en hektisk periode. Med full jobb og to barn måtte han jobbe strukturert med studiene.

– Men det fungerte helt ypperlig. Det var fine nettsider, der jeg fikk god oversikt over hvilke leksjoner jeg skulle gjennom, sier han.

Fagstoffet var ifølge Kevin nyttig og presentasjonene gode. Han måtte ikke følge noen obligatoriske forelesninger, men fant flere videosnutter med ulike emner på nettsiden.

– I tillegg var det oppgaver med løsningsforslag, og jeg kunne krysse av leksjoner jeg hadde vært gjennom underveis. Jeg var helt klart fornøyd med hvordan undervisningen var lagt opp og at jeg kunne studere regnskap på denne måten, sier han.

Hjemmeeksamen i alle fag

Kevin satte stor pris på å kunne disponere tiden selv. Alternativet hadde vært å ta fagene på en tradisjonell skole, med fysisk oppmøte, men dette passet ikke så godt i hverdagen. Han ville gjerne fortsette i jobben.

– Jeg hadde ikke kontakt med de andre studentene underveis, men det var heller ikke noe jeg ønsket. Jeg liker å jobbe for meg selv, sier han.

Før oppstart fikk han en mail fra med kontaktinformasjon til veiledere i fagene, og han opplevde det som trygt at han kunne kontakte dem dersom det skulle dukke opp spørsmål.

– Til slutt ble det gjennomført hjemmeeksamen i alle fag. Dette fungerte også godt, sier han.

Større ansvar og mer interessante dager

Med autorisasjonen i orden, kunne Kevin ta fatt på nye oppgaver hos ECIT. Som statsautorisert regnskapsfører fikk han jobb som teamleder, og han har i dag personalansvar for et team på ni personer.

– Den største forskjellen på å være statsautorisert regnskapsfører kontra vanlig regnskapsfører er at jeg kan være oppdragsansvarlig. Det innebærer blant annet at jeg kan signere ut årsregnskap og ta oppdragskontroller og hvitvaskingskontroller, sier han.

Ansvaret blir større og arbeidsdagen enda litt mer spennende.

– En statsautorisasjon henger høyt i dette yrket. Det gir både faglig tyngde og lønnsmessige fordeler, sier han. 

Foto av Kevin som står på et fortau.
Kevin Lund Olsen er fornøyd med nettstudiene sine: – Nå er det lettere å se hvordan ting henger sammen når jeg ser tall i skjemaene. Jeg forstår hvordan tallene ble som de ble og vet for eksempel hva det er lov å ta i fradrag, sier han og legger til at han er veldig glad for at han valgte Kristiania.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

– Å kunne kombinere studier og praksis er gull

Etter pandemien har nettstudier blitt mer vanlig, og Kevin tror denne utviklingen vil fortsette.

– Det er mange som har høy utdannelse i dag, men det er også mange som vil tidlig inn på arbeidsmarkedet for å få erfaring. Det å kunne kombinere studier og praksis er gull, sier han.

Det at mange har en mer fleksibel arbeidshverdag med hjemmekontor og friere arbeidstid, tror han også gjør at flere vil velge denne studieformen.

– Kommende generasjoner blir enda mer teknologiske. De liker å ha et fleksibelt liv, og da er nettstudier ypperlig, sier han.

Selv har han erfaring med både stedsbaserte og nettbaserte studier. Bacheloren gjennomførte han med fysisk oppmøte, mens det meste av masteren ble gjennomført på nett på grunn av pandemien.

– Dette passet meg fint, så jeg visste at nettstudier var det rette for meg, sier han.

Ser teori og praksis i sammenheng

At det har vært en fordel å kombinere praksis og teori, er han ikke i tvil om.

– Jeg hadde allerede jobbet to-tre år med blant annet regnskapsoppgjør og skattemeldinger, så jeg hadde en del relevant arbeidserfaring. Det å kunne ta dette med inn i studiene, gjorde nok at jeg lærte raskere og fikk større praktisk forståelse av det jeg lærte, sier han.

Det er ikke mange andre som kan tilby studier som jeg hadde hatt muligheten til å kombinere med jobben min.

Samtidig er det en stor fordel videre at han også har fått teoretisk kunnskap han ikke satt med før.

– Nå er det lettere å se hvordan ting henger sammen når jeg ser tall i skjemaene. Jeg forstår hvordan tallene ble som de ble og vet for eksempel hva det er lov å ta i fradrag, sier han og legger til at han er veldig glad for at han valgte Kristiania.

– Det er ikke mange andre som kan tilby studier som jeg hadde hatt muligheten til å kombinere med jobben min, avslutter han.

Content card Nettstudier + økonomi nett

 • Studer økonomi på nett

  Skaff deg fagkompetanse innen økonomi, administrasjon og regnskap som er etterspurt i nesten alle bransjer og yrker. Vi tilbyr både nettstudier med fleksibel oppstart og gjennomføring hele året, og med fast oppstart og ukentlige nettsamlinger.
  Les mer
 • Kvinne og mann står mot sort bakgrunn og ser i kamera.

  Se alle våre nettstudier

  Å studere på nett gir deg fleksibilitet i hverdagen, samtidig som du starter eller utvikler karrieren din. 
  Les mer