Kristiania-student Even Malmøy står utenfor ett av Kristianias bygg i kvadraturen. Han har armene foldet foran seg og smiler. Foto.
Målet med fadderordningen er at studentene skal bli godt ivaretatt, integrert i studiene og føle seg velkommen på Kristiania. Even Malmøy er en av fadderne som tar imot de nye studentene.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

– Vi kan og vil bidra til å hjelpe flyktningene, slo en engasjert førsteamanuensis , Sander Sværi, fast da Kristiania i fjor gikk ut og fortalte at de ønsker å bidra i den pågående internasjonale krisen.

Alle avdelinger ved Kristiania ble bedt om å spille inn forslag til hvordan de kan bidra til at studentene fra Ukraina får en god studiestart- og opphold. Avdeling for studentoppfølging (AFSO) er en førstelinjetjeneste som gir veiledning og jobber strategisk og praktisk med å skape en god studiehverdag. De foreslo en egen fadderordning for flyktningene.

Fasadeilde av Kristianias undervisningsbygg i Kvadraturen

Kristiania vil sikre en fremtid for flyktningene

Ønsker å bidra

– Fra før har vi ansatt mange mentorer for studenter med tilretteleggingsbehov. Vi ønsker å tilby samme tjeneste til ukrainske flyktninger. Vi søkte derfor etter studenter hos oss som snakker russisk eller ukrainsk og som kunne tenke seg å være fadder, forklarer avdelingsleder for ASFO, Vibecke Osfoss.

Brobyggeren til studielivet

En fadder er en kontaktperson for studentene som bidrar med orientering i det norske utdanningssystemet, og ellers i studiehverdagen. Osfoss forklarer at målet med fadderordningen er at studentene skal bli godt ivaretatt, integrert i studiene og at de føler seg velkommen på Kristiania.

For Kristiania-student og fadder Even Malmøy er det viktig å bidra som fadder fordi han selv har opplevd å være i en situasjon der alt er nytt uten å kjenne noen. Selv om de gode norskkunnskapene ikke røper det, flyttet den russiske studenten til Norge for bare åtte år siden da mamma fant kjærligheten.

– Jeg vet hvor tungt det er å stå i en ny hverdag uten bistand. Som fadder bygger jeg på egne erfaringer, sier Malmøy.

Malmøys egentlige fødenavn er Evgenii Malmygin, et navn som ikke gav han jobbintervjuer. Da identiteten først skulle endres, ville han ha et litt unikt navn.

Even Malmøy står utendørs mens han smiler mot kamera. Han har på sorte briller, blå skjorte og en brun jakke.
Even Malmøy opplever at studentene er kjempeglade for fadderordningen. – Jeg føler meg ønsket og at jeg gjør noe bra, sier han.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Kristiania er et sted som tar vare på hver enkelt student, uavhengig av kjønn og nasjonalitet.

– Det er ingen andre som heter det samme som meg i Norge. Jeg synes det ble litt kjedelig å velge Hansen, Olsen eller Nilsen, sier Malmøy med et smil.

Vi treffer han utenfor Kristianias studiebygg i Kvadraturen, der han studerer Master i strategisk HR. Han beskriver en studiehverdag med engasjerte og støttende forelesere med vilje til å dele kunnskap.

– Jeg er kjempefornøyd med studieretningen! Både de mindre klassene og miksen av folk på Kristiania passer meg svært godt.

Bygger tillit

Så langt har Kristiania tatt opp 3 Ukrainske studenter. For Malmøy er det viktig å støtte de som er i nød, og han synes det er fint å kunne bidra. Allikevel er han innstilt på at det kan bli utfordrende å møte mennesker som har vært på flukt. Å skape en trygghetsfølelse og bygge tillit sitter derfor i førersetet hos han. Det er ikke uten grunn at Malmøy er tillitsvalgt på sitt studium.

– Jeg vil gjøre det jeg kan for å skape en best mulig studiehverdag for flyktningene, slår han fast.

Malmøy opplever at de ukrainske studentene blir kjempeglade når de møter en russisktalende person. Spørsmålene er gjerne mange, og dreier seg om alt fra timeplaner og studentlivet i Oslo, til kollektivtransport. Han sier at flere tilflyttere opplever det som vanskelig å bli kjent med nordmenn.

Oppfordrer flyktninger til å søke

Kristiania-studenten mener det er positivt å være samfunnsengasjert, da det både gjør han til en bedre student og fremtidig ansatt. Han lærer seg å møte ukjente mennesker og håndtere stressende situasjoner, han holder seg oppdatert og får nye impulser.

I jobben som fadder får Malmøy møtt studenter fra mange kulturer. Først og fremst ønsker han at flyktningene skal sitte igjen med et solid nettverk etter endt utdanning.

– Samt riktig kompetanse som er ettertraktet i arbeidsmarkedet. Det mener jeg de får her på Kristiania.

Malmøy sier at studiehverdagen er preget av høy grad av autonomi, noe som skaper fleksibilitet. Han oppfordrer flere ukrainske flyktninger til å søke om en studieplass.

– Kristiania er et sted som tar vare på hver enkelt student, uavhengig av kjønn og nasjonalitet. Her får man riktig oppfølging og støtte når man trenger det, avslutter han.

Bilde av en kantine. Foto.

Hvorfor velge Kristiania?

Kristiania har utdannet mennesker til yrkene arbeidslivet trenger, i over 100 år. Det er fordi våre forelesere selv har erfaring fra bransjen og noen av landets største bedrifter, og fordi våre forskere er blant landets beste på sine felt.
Kristiania er tett på arbeidslivet