Portrett av mann med caps som står ute.
– På søndagene satt jeg ofte 12 til 13 timer på skolen for å jobbe med bildene mine, men jeg ble aldri sliten fordi jeg syntes det var så gøy, og fordi det var foto jeg virkelig ville drive med, sier tidligere student Sture Nordhagen Gjermundsen. Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

– Jeg jobber som innholdsfotograf for et merke som heter Livid jeans, i tillegg til å assistere for en del fotografer. Jeg gjør blant annet lys og retusj for dem. Det er en interessant jobb som gir meg muligheten til å lære enda mer, forteller Sture.

Bilde av mann med caps som sitter på en stol.
Knappe to måneder etter studieslutt gjorde Sture foto-oppdrag for Karpe og tok bilder av et moteshow, som endte opp på nettsiden til Vouge Skandinavia. Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

Han jobber frilans og liker fleksibiliteten det gir ham til å drive med egne fotoprosjekter og bygge nettverk for å få flere jobboppdrag i fremtiden. Det gir også Sture fleksibilitet til å jobbe mer i perioder, når han trenger å tjene litt ekstra.

Det beste minnet for meg er de gangene vi satt igjen en gjeng på skolen til sent på natt og bare jobbet sammen med det vi elsker.

– Jeg er glad jeg nå har muligheten til å jobbe hundre prosent med det jeg elsker. Jeg trenger ikke å jobbe i butikk ved siden av å fotografere for å ha råd til mat og husleie. Dessuten lærer jeg mye om alt fra økonomi til administrasjon og salg av å styre mitt eget selskap, sier Sture.

Praktisk rettet fotoutdanning

Fotografstudiet ved Kristiania lærer studentene hele arbeidsprosessen til en fotograf, fra idé til ferdig produkt. Gjennom praktiske oppgaver får de mulighet til å eksperimentere med ulike teknikker og uttrykk.

Sture liker å holde på med utfordrende tekniske ting og fortrekker å lære gjennom å gjøre – ikke gjennom å pugge teori. På fotografstudiet fant han seg derfor godt til rette.

– Det lille som var av teori, var det mulig å forstå gjennom praktiske oppgaver, forteller han.

Interessen for foto kom for fullt da Sture var 15 år. På den tiden hadde storebroren og kameratene hans begynt å ta bilder av hverandre i skibakken utenfor Hamar, der Sture vokste opp.

– Det var da jeg også fikk meg kamera. Jeg tok bilder hele tiden og prøvde å utfordre meg selv til å bli bedre. Men selv om jeg elsket foto, hadde jeg på den tiden ingen planer om å bli fotograf. 

Portrett av Marte Gundersen

Tidligere fotostudent vant prestisjetung portfoliopris

Spesialiserte seg innen kommersiell fotografi

Andre år av fotografstudiet kan studentene velge å spesialisere seg innen dokumentarisk eller kommersiell fotografi. Sture valgte det siste og fant raskt sin nisje innen mote, klær og sko. 

– På studiet lagde jeg en bok med fotografier av sko og jobbet hardt for å perfeksjonere produktbildene med riktig bruk av lys og effekter. Det var en stor teknisk utfordring, som jeg lærte mye av. Kompetansen og spesialiseringen det ga meg, bruker jeg direkte i jobben min nå, forteller Sture og eksemplifiserer:

– Nylig gjorde jeg både lys og retusjering på noen Karpe-bilder, som blant annet ble trykket i magasinet Elle. 

Under oppdraget for Karpe ble Sture bedre kjent med rap-duoens faste fotograf, noe som har ført til flere jobber. 

– Han leier meg inn når han jobber i studio, noe som gir meg et unikt innblikk i hva det vil si å jobbe med foto på et høyt og profesjonelt nivå. 

Passer for både nybegynnere og viderekomne 

Oppbygningen av studiet egner seg både for de som aldri har rørt et kamera, og for de som har tatt en del bilder, også profesjonelt, mener Sture.

– Uansett hvilket nivå man er på, kan man alltid gjøre ting på en smartere og bedre måte. Klassemiljøet vårt var veldig bra. Vi hjalp hverandre og ga tilbakemeldinger på hverandres arbeid, slik at vi kunne utvikle oss og bli flinkest mulig. Vi ble som et lite samfunn.

Ved siden av studiene hadde Sture to deltidsjobber.

– Det måtte jeg for å ha råd til å bo i Oslo. Alle dagene mine gikk med til studier og jobb. På søndagene satt jeg ofte 12 til 13 timer på skolen for å jobbe med bildene mine, men jeg ble aldri sliten fordi jeg syntes det var så gøy – og fordi det var foto jeg virkelig ville drive med.

– Det er mulig å leve av foto

Den første gangen Sture tenkte at det virkelig var mulig å leve foto, var etter oppdraget for Karpe. I bildeserien som ble trykket i Elle, kom til og med ett av hans egne bilder med.

På samme tid gjorde Sture dessuten fotograferingen til et moteshow. Bildene endte opp på nettsidene til Vogue Skandinavia. Alt dette skjedde under to måneder etter endt studietid.

– Jeg har ikke kjempegod lønn foreløpig, men jeg har nok til at jeg kan gjøre det jeg vil og leve ganske greit. Jeg trenger ikke å tenke på økonomi hele tiden. I et frilansliv er det både rolige og hektiske perioder, oppsummerer Sture.

Han ser tilbake på en studietid fylt med gode minner.

– Det beste minnet for meg er de gangene vi satt igjen en gjeng på skolen til sent på natt og jobbet sammen med det vi elsker, avslutter Sture.

Content card double