Bilde av Marte Gundersen i sort/hvitt.
Marte var 21 år gammel da hun fikk påvist et dødelig kreftgen. Nå har hun vunnet prestisjetung portfoliopris for sin fotodokumentasjon av sykdommen.Foto: Pål Otnes

Marte gikk nylig ut av den toårige fotografutdanningen ved Bilder Nordic School of Photography – nå Kristiania. Prisen vant hun for sin hovedoppgave «Kjære Anna» – en fotoserie om å være ung og leve med et dødelig kreftgen.  

 – Dette er min aller første ordentlige bildeserie, så den betyr mye for meg. Den er veldig personlig. Kanskje det mest personlige jeg har delt noen gang, forteller Marte.

Portrett av Marte Gundersen i sort hvitt.
Marte håper fotoserien kan bidra til at flere sjekker seg for kreftgenet BRCA.Foto: Pål Otnes

Som 21-åring fikk Marte beskjeden om at hun er bærer av det dødelige kreftgenet BRCA, som gir svært høy risiko for bryst- og eggstokkreft. Med et ønske om å bruke sin stemme, startet hun å dokumentere sykdommen gjennom foto. Dette prosjektet skulle senere bli hennes avsluttende hovedoppgave på fotografstudiet.  

– Gjennom «Kjære Anna» forteller jeg min, og andre unge kvinners, historie om å bli syk i ung alder.  

Marte startet først å portrettere andre kvinner som hadde kreftgenet. Etter hvert som tiden gikk fikk hun en følelse av at noe manglet og bestemte seg for å inkludere sine nærmeste, deriblant kjæresten, i fotografiene. 

Det var viktig for meg å få frem følelsen av at man ikke står alene.

– Det var på venterommet på Radiumhospitalet at jeg bestemte meg for å inkludere mine nærmeste i fotoserien. For meg bidro det til at serien ble mer vakker – og håpefull. Det var viktig for meg å få frem følelsen av at man ikke står alene. 

– En døråpner 

For sjette år på rad deler magasinet Fotografi ut portfolioprisen. I år mottok magasinet rekordmange søkere, med hele 150 bidrag. Fotografi deler ut prisen med et ønske om å løfte frem gode prosjekter fra både etablerte og nye stemmer, og konkurransen er åpen for alle.

Foto av to jenter som ligger tett inntil hverandre.

Redaktør i Fotografi, Pål Otnes, forteller at Marte var en tydelig favoritt fra start.   

– Denne bildeserien skiller seg ut og står som en klar og tydelig vinner for juryen. Fotografiene er vondvakre og historien formidles med en sjelden stillferdig poesi som spiller på alle hjertestrenger. Inngangen til prosjektet oppleves som ny, med en annerledes måte å dokumentere et sykdomsforløp, hvordan det påvirker den syke og dem rundt henne. 

Jeg hadde ingen forventninger til at fotoserien skulle bli mer enn en skoleoppgave. Nå har den åpnet mange dører for meg. 

Prisen har vekket stor interesse rundt Marte, som fikk stille ut serien på studentutstillingen til Nordic Light i år. I august fikk hun hele ni sider i Aftenposten, og hun har allerede sikret seg utstillingsplass på både Fotografiens Hus og Nordic Light Festival of Photography neste år. 

– Å vinne portfolioprisen betyr så mye for meg! På forhånd hadde jeg ingen forventinger til at fotoserien skulle bli noe mer enn en skoleoppgave. Nå har den åpnet mange dører for meg, forteller Marte, som drømmer om en fremtid som dokumentarfotograf.  

Content card - studieside og veiledning