Foto av Mario de la Ossa Sætre som står ute foran et vindu.
Lærerne jeg hadde på fotografstudiet er noen av de fremste i bransjen. De besitter utrolig mye kunnskap og erfaring, sier Mario de la Ossa Sætre. Nå er han aktuell med Vårutstillingen 2022. Foto: Fagskolen Kristiania/Benjamin Åvitsland

Vårutstillingen er en årlig kunsterjuryert gruppeutstilling innen fotokunst. Det er kjent som en ekstremt vanskelig utstillingsplattform å komme med på, og fotografer sender gjerne inn søknader over flere år før de blir valgt ut. Mario ble antatt på første søknad.

– Det tok litt tid å ta innover seg hvor vanskelig det faktisk er å bli antatt, spesielt som førstegangssøker. Det er en utrolig anerkjennelse og bekrefter at det jeg gjør er relevant. Jeg er veldig glad for å få lov til å være med, og jeg tror det vil hjelpe meg videre i karrieren, sier Mario og tilføyer:

– Jeg synes også det er spennende å bevise at man kan oppnå noe så stort med et skoleprosjekt.

Jeg er egentlig utdannet elektriker, men fant ut at en rutinejobb ikke er noe for meg.

Søket etter den ultimate påvirker

Mario studerte toårig fagskoleutdanning Fotograf ved Bilder Nordic School of Photography – som nå er en del av Kristiania. Bildeserien han stiller ut på Vårutstillingen er en del av hans avgangsprosjekt «Amor Fati». I dette kunstprosjektet utforsker Mario skjebnen og livets utfoldelse; hva og hvem som påvirker oss og valgene vi tar, kunstig intelligens, algoritmenes og ikke minst tech-selskapenes makt.

– Jeg fant en programvare som brukes av en nettside som heter «This person does not exist», som lar deg generere nye ansikter ved hjelp av kunstig intelligens. Jeg synes dette var interessant og lurte på hva som ville skje om jeg puttet mitt eget datasett inn i denne algoritmen, forteller han.

Mario samlet forskjellige ansikter av ulike påvirkere og ledere – alt fra mikroinfluensere i Norge til kjente politikere som Donald Trump – og lot algoritmen jobbe og bygge nye, tilfeldige ansikter. På denne måten ble maskinen invitert til å delta som en subjektiv kunstner.

– Målet var å produsere den ultimate påvirker. Portrettene fikk en slags Francis Bacon-dystopi over seg, som var spennende. I tillegg tok jeg mer tradisjonelle fotografier, som skal representere ulike tanker jeg har rundt dette konseptet. Deriblant tastatur-bildet, som jeg fremstiller som en slags representasjon på vår tid, forklarer Mario.

Tre fotografier på en hvit vegg.
De tre fotografiene til Mario som stilles ut på Fotogalleriet i Oslo. Vårutstillingen kan besøkes helt frem til 26. juni 2022.Foto: Tor S. Ulstein/Kunstdok

Elektrikeren som ble fotograf

Det er ikke første gang Mario mottar anerkjennelse for arbeidet sitt. I 2020 vant han Årets nykommer i den prestisjefylte norske fotokonkurransen Årets bilde, for sin fotoserie om arbeidsinnvandrere i Norge. I 2021 ble han plukket ut til å stille ut på studentutstillingen «In on it», på Nordic Light Festival of Photography i Kristiansund. Et naturtalent, vil nok mange si. Men det lå ikke alltid i kortene at det var fotograf han skulle bli.

– Jeg er egentlig utdannet elektriker og jobbet noen år som det. Men jeg fant etter hvert ut at en rutinejobb ikke er noe for meg, samtidig visste jeg ikke hva annet jeg ville gjøre, forteller Mario åpenhjertig.

En kompis av Mario drev med musikkproduksjon i Oslo og spurte om ikke han ville flytte østover fra hjembyen Kristiansand. Mario kjøpte seg et kamera og dro til hovedstaden, uten noen særlig plan om hva han skulle ta seg til der. Gjennom kompisen fikk han innpass i musikkmiljøet, og startet å ta bilder på konserter.

– Den første konserten jeg fotograferte på var under Musikkfest Oslo. Jeg hadde ikke peiling på hva jeg holdt på med og måtte spørre hvordan jeg stilte inn kameraet, mimrer han.

Etter hvert begynte Mario å tenke på om han skulle utdanne seg innen foto.

– Det var en tilfeldighet at jeg endte opp på Bilder Nordic, men jeg er veldig glad for at jeg tok det valget og endte opp med å gå det løpet, sier han.

Portrett av Mario de la Ossa som står ute foran et vindu med en bok i hånden.
Mario anbefaler andre som har en interesse for foto om å vurdere det toårige fotografstudiet ved Fagskolen Kristiania. – Det er to år med intensiv skole, men det kan gi deg en pangstart på karrieren, sier han. Foto: Fagskolen Kristiania/Benjamin Åvitsland

– De fremste i bransjen

Nå er Mario i ferd med å fullføre det første året av en Bachelor i kunst ved Universitetet i Bergen. Han forteller at han er veldig glad for at han gikk det toårige fotografstudiet før han startet på bachelorgraden.

– Det er mye friere på universitetet, men man lærer ikke å ta bilder – så hvis jeg hadde startet her uten å ha gått på Bilder Nordic først, hadde jeg nok vært litt fortapt. Jeg hadde heller ikke hatt noen prosjekter å vise til. Hvis man søker seg i den retningen jeg gjør, så blir fotografstudiet en slags forskole hvor man lærer seg den tekniske kunnskapen, sier Mario.

Lærerne åpnet øynene mine for hva foto er, og jeg sitter igjen med utrolig mye kjærlighet til dem.

Han trekker frem lærerne som noe av det beste ved fotografutdanningen, og forteller om dedikerte og dyktige faglige som tilpasser undervisningen, og som setter av tid til å følge opp – og bli kjent med – hver enkelt student.

– Lærerne jeg hadde er noen av de fremste i bransjen – de besitter utrolig mye kunnskap og erfaring. I tillegg bryr de seg virkelig. De gjør det ikke bare fordi det er en jobb, men fordi de vil videreføre kunnskapen de har til neste generasjons fotografer. De åpnet øynene mine for hva foto er, og jeg sitter igjen med utrolig mye kjærlighet til dem, sier Mario og legger til:

– De ga oss studenter veldig mye tid og fulgte oss opp ganske tett. Jeg ble nok litt bortskjemt, for da jeg startet på universitetet forstod jeg at det ikke var realiteten her.  

– Kan gi deg en pangstart på karrieren

Mario har han roet ned tempoet etter at han startet på bachelorgraden. Nå går det mer tid til å lese om foto og prøver å forstå historien bak, enn å faktisk ta bilder.

– Det var det alle lærerne sa til meg – at jeg ikke måtte glemme å ta bilder når jeg startet på universitetet. Men så bor jeg jo i Bergen, og været er grusomt her. Lyset er veldig uforutsigbart, så det er vanskelig å planlegge når jeg skal ta bilder, ler Mario.

I julen dro han til Costa Rica for å besøke faren. Der tok han mange ruller med bilder, og månedene etter turen har gått til å fremkalle, scanne og arkivere alle disse bildene.

– Jeg har startet å printe noen av bildene og studere dem. Jeg prøver å finne ut hva det i dybden handler om, for å binde disse bildene sammen med de små prosjektene jeg startet på fotografstudiet, som også handler om familierelasjoner, forklarer Mario. 

På spørsmål om han vil anbefale den toårige fotografutdanningen på Kristiania til andre, er Mario ikke i tvil.

– Ja, det vil jeg! Hvis man har en interesse for faget, må man tørre å satse og bare hoppe i det. Det er to år med intensiv skole, men det kan gi deg en pangstart på karrieren, avslutter han.

Content card