Plakat for Game Jam med navn, dato og tegning av person som jobber med PC.

Fredag 28. januar braker det løs. Da får dataspill-entusiaster over hele verden vite temaet for årets Global Game Jam. Innen søndag 30. januar skal man så lage et spill, et konsept – eller noe annet artig – basert på dette temaet.

– Januar kan være en litt tung måned, man skal riste av seg julefettet og komme tilbake på campus. Da er det kjekt med en jam hvor man får møte likesinnede, kanskje lage noe morsomt sammen, og knytte kontakter, sier Trygve Bjellvåg, Global Game Jam Regional Organizer for Scandinavia og studieprogramleder for Bachelor i spilldesign ved Kristiania. 

Årets gamejam er digital, men via Discord kommer man i kontakt med likesinnede i samme region, hvor man danner team og hjelper hverandre. Flere kjente dataspill, som Celeste, Lovers in a Dangerous Spacetime, Superhot, Goat Simulator og Surgeon Simulator, ble faktisk til på slike gamejamer!

trygve-bjellvag.jpg
– Absolutt alle er velkommen på gamejam, sier organisator, ildsjel og studieprogramleder ved Bachelor i spilldesign, Trygve Bjellvåg. Han har selv lang erfaring fra spillbransjen, både som frilanser og som ansatt i det kjente spillselskapet Funcom.Foto: Høyskolen Kristiania/Jonathan A. Quinter

– Alle kan delta 

Trygve har selv erfaring som animatør i det kjente, norske spillselskapet Funcom, og har undervist i en årrekke i både Norge og Storbritannia. Ikke minst har han deltatt og arrangert mange gamejamer tidligere. Han er opptatt av at alle skal føle seg velkommen, uansett forkunnskaper, bakgrunn eller interesser. 

– Global Game Jam er for alle som er interessert i spill. For to år siden var det to historikere som meldte seg på og jobbet side om side med profesjonelle spillutviklere og studenter og de er med enda. Mange tidligere og nåværende studenter har allerede meldt seg på og vi begynner å se at det har kommet inn en hel bråte med musikere og lyddesignere de siste årene, opplyser han. 

– En god venn av meg som jobbet med 3D-modeller for arkitektfirmaer og oljeindustrien hadde drømt om å lage dataspill i over ti år, men aldri våget eller funnet tid. Så ble han med på en gamejam, og 48 timer senere hadde han laget et rytmespill sammen med teamet sitt, forteller Trygve. 

Skryter av miljøet 

Oversiktsfoto av studenter med PC-er rundt diverse bord.
I år arrangerer Høyskolen Kristiania Global Game Jam for sjette gang! Dette bildet er tatt under et tidligere arrangement.Foto: Privat

Spillutviklermiljøet i Norge er ikke det største, men Trygve skryter av samholdet, samarbeidet og stemningen på gamejamene. 

– Her stiller alle likt. Alle kan bidra med noe, enten det gjelder design, historie til spillene, ideer til mekanikker eller programmering. Vi oppfordrer gjerne folk til å prøve seg på noe de ikke kan fra før, da får man virkelig vært kreativ og lærer mye. Mange ønsker også bare å føle på den kreative spiriten som genereres underveis i jammen.  

Vi ser at ideer som ble til under en gamejam senere dukker opp i en bacheloroppgave.

– Man jobber i team, men det er ikke uvanlig at folk går mellom teamene, deler plugins, assets eller løsninger med hverandre, og gir hverandre råd og oppmuntring. Man får møte mange ulike deler av spillbransjen, og vi ser at ideer som ble til under en gamejam senere dukker opp i en bacheloroppgave. Da har studentene gjerne jobbet videre sammen med teamet sitt, og gjort spillet til en del av utdanningen, eller videreutvikles personlig, forteller han. 

Samarbeider på tvers

Global Game Jam har en lang tradisjon ved Kristiania og Westerdals institutt for film og medier. Trygve forteller at de samarbeider med fagskolen Noroff i forbindelse med arrangementet.

– Det er utelukkende positivt at vi samarbeider på tvers av utdanninger. Kanskje man treffer sine fremtidige kolleger eller venner her, sier han.

Fagansvarlig for Spillutvikling ved Kristiania istemmer. Dag-Erling Jensen har lang erfaring fra spillbransjen blant annet som World Builder og System Designer i Funcom, og har også sitt eget spillselskap, Process, som har gitt ut spill på Xbox.

– Å være med på Game Jams er både inspirerende og lærerikt – og jeg oppfordrer alltid mine studenter til å delta på denne type arrangementer. Her har studenter mulighet til å møte bransjefolk og studenter fra andre studier og skoler, samt bygge relasjoner og nettverk som de tar med seg ut i arbeidslivet, sier han.

Spilldesign + spør en student