Foto av to kvinner og en mann som sitter i en sofa og snakker sammen.
Foto: Høyskolen Kristiania/Haakon Dueland

Hvordan overlever man på studentbudsjett?  

Dette er kanskje det de aller fleste gruer seg til ved å være student. Mange assosierer studentlivet med små hybler, lav inntekt og lite mat. Men slapp av – det er ikke så ille som det høres ut. Det kan være fint å lage deg et budsjett, slik får enkelt får oversikt over hvor mye penger du kan sette av til de ulike postene. Enkle ting som matplan, ulike bankkontoer og ukeshandling kan gjøre at du ikke bruker mer penger enn nødvendig.  

Tidligere Kristiania-student Karen Marie Thorsen, bedre kjent som Fattig student, er en av mange som gir deg oppskrifter på gode og billige matretter. Du kan lese mer på hennes Instagram-konto. 

Som student har du også rett til å søke på studentbolig hos Sammen og SiO, de tilbyr rimelige hybelleiligheter og kollektiv, og er perfekt for deg som ikke ønsker å bruke hele månedslønnen på husleien.  

foto av man som holder en mobiltelefon

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne!

Hvor kan man få studentrabatt?  

Dette er gull verdt for alle studenter! For når du er student kan du benytte deg av studentrabatter til alle som tilbyr dette. Hvor deilig er det ikke å kunne få 20% avslag på for eksempel restauranter, aktiviteter, butikker og kollektivtransport – bare fordi du er student? For å enkelt få oversikt over hvilke studentrabatter som gjelder til enhver tid, kan du laste ned appen Studentkortet. Her finner du alltid oppdaterte rabatter, både i butikker og på nett. Dette hjelper deg å holde kostnadene nede. 

Her er noen andre apper som vi anbefaler alle studenter å bruke: 

Er man avhengig av deltidsjobb ved siden av studiet? 

Mange studenter skaffer seg en deltidsjobb under studietiden. Dette er en veldig fin måte for å skaffe seg litt ekstra inntekt, som kommer godt med på et relativt stramt studentbudsjett. Om du er avhengig av å ha det kommer an på flere faktorer, som for eksempel hvor høy husleien din er og om du bor alene eller i kollektiv. Men det er ikke til å stikke under en stol at det kan bli trangt å kun leve på Lånekassen, derfor velger de fleste studenter å ha en deltidsjobb ved siden av studiet.  

Visste du at Kristiania tilbyr lønnet deltidsjobb for sine studenter? Les mer om deltidsjobbene du kan ta som student ved Kristiania her! 

tre studenter rundt et bord

Jobbe ved siden av studiene?

Er det vanskelig å få venner?  

Som Kristiania-student skal det ikke være vanskelig å skaffe seg nye venner og bygge nettverk. 

  • Studentunionen ved Kristiania (SHK) er Kristianias studentforening. SHK er en organisasjon av studenter og for studenter. De arrangerer ukentlige treninger med blant annet fotball, volleyballog yoga. Du kan også ta på deg ulike verv i SHK. Les hvilke verv og aktiviteter i SHK du kan benytte deg av her!
  • Fadderuken vår, Into Campus, legger det perfekte grunnlaget for nye bekjentskaper og venner for livet. I tillegg vil du fort bli kjent med alle i klassen din, da det stort sett er relativt små klasser. Les hvordan årets Into Campus var her!
Foto av en kvinne som smiler i kamera.

– Det beste med Høyskolen Kristiania er samholdet

Linda studerer Bachelor i markedsføring og salgsledelse.

Kan jeg dra på utveksling? 

Først må du sjekke utvekslingsmulighetene for ditt bachelor- eller masterprogram og så må du oppfylle karakterkravene for utveksling. Det stilles krav om gjennomsnittskarakter C på gjennomførte emner ved HK, eller høyere dersom samarbeidspartner krever dette. Ulike bachelorprogram har ulike partnere og utvekslingsmuligheter, slik at du må sjekke ditt eget studieprogram for hvor du kan reise og når/hvilke semester du kan gjennomføre utveksling. Du finner mer info om utveksling her! 

Hvor mye må man egentlig studere? 

Du er nødt til å studere en del på egen hånd, dette kan være en stor overgang for de som kommer rett fra videregående.  

Her er noen gode tips for deg som skal studere: 

  • Studier som regel er en fulltidsjobb. Du styrer selv når og hvor lenge du jobber, men det er vanlig å bruke mellom seks og åtte timer daglig. 
  • Husk at du må kjøpe dine egne pensumbøker. Kjøp de du skal lese mest i tidlig i semesteret, andre kan du kanskje låne på Kristianias eget bibliotek eller spleise på sammen med studiekamerater! Her finner du den offisielle gruppen for kjøp og salg av pensum ved Kristiania. 
  • Ta pauser, tren, luft hodet, treff venner! Sjansen for at du lykkes med studiene stiger når du har det bra! 

Hvilke helsetilbud har Kristiania? 

Er du student og ønsker veiledning, eller har du spørsmål knyttet til din studenthverdag? Kanskje trenger du bare noen å snakke medAvdeling for studentoppfølging (AFSOer alltid tilgjengelig for deg som student, og du kan lese mer og bestille veiledning her 

Foto av en mann på gaten som smiler i kamera.

Tips fra studenter

Fire studenter på Kristiania gir deg sine beste råd til studietiden.
Les tipsene her!