Blond kvinne i sort t-skjorte smiler.
Marie elsker at 3D design er i skjæringspunktet mellom grafisk design og IT.Foto: Haakon Dueland

Marie Stigen (25) fra Oslo la både praksisperioden og bacheloroppgaven til hennes nåværende arbeidsgiver Attensi, et selskap som produserer spillbaserte simulatorer. Hun gjorde åpenbart et godt inntrykk, og kort tid etter kom spørsmålet hun ikke kunne si nei til.

Blond kvinne i sort tøy lener seg på blå parkbenk.
Som student var Marie engasjert som blant annet velferdsansvarlig, og deltok aktivt på studentarrangement.Foto: Haakon Dueland

– Jeg fikk spørsmål om «hvis vi tilbyr deg en jobb, kunne du vært interessert da?», forteller Marie.

Og med det hadde hun sikret seg kontrakt allerede før praksisperioden var over, og bacheloroppgaven levert. 

– Det stod til og med spesifisert i kontrakten at jeg ikke trengte å bestå bacheloroppgaven for å beholde jobben, sier hun og ler.

Jeg var ikke interessert nok i grafisk design til å satse på det, og heller ikke teknisk nok til å gå fult inn for IT. Så da ble det mellomtingen.

3D på engelsk

Det var tilfeldigheter som gjorde at interessen for 3D presenterte seg. Hun ønsket å unngå fremmedspråk som fag på videregående, og søkte seg derfor inn på medier og kommunikasjon. Like fullt endte hun opp med å prate fremmedspråk i ett år, da hun tok utveksling i løpet av skoleårene. 

– Jeg studerte i England i ett år, og der hadde de litt andre typer medielinjer enn det vi hadde tilgang på i Norge. Blant disse var 3D, og der vokste interessen frem, forteller hun. 

Etter hun hadde fullført videregående var det tid for å bestemme seg for studieretning. Marie hadde nå én fot i hver leir.

– Jeg var ikke interessert nok i grafisk design til å satse på det, og heller ikke teknisk nok til å gå fult inn for IT. Så da ble det mellomtingen, og jeg begynte på en bachelor i 3D-grafikk, forteller hun.

Ung blond kvinne sitter på en benk.

– Du blir gjerne tilbudt jobb et helt år før du er ferdig å studere

Gamify-opplæring

Marie synes det er veldig gøy å jobbe med et fagfelt hvor det stadig utvikles nye teknikker og programmer. 3D-grafikk er kanskje spesielt kjent fra film, TV og dataspill, men tas stadig mer i bruk på mange flere forskjellige områder. 

– Utviklingen står ikke stille, og da kan man ikke sitte stille heller. Bare se på spillgrafikken de siste fem årene, sier 3D-grafikeren, og viser til  den imponerende utviklingen i spillgrafikk etterhvert som spillkonsoller og grafikkort blir kraftigere.

I Attensi har hun fått erfare at 3D-design ikke er en enmannsjobb.

– Når man begynner så kan man lure seg selv til å tenke at et prosjekt høres enkelt ut. Men når man har jobbet en stund så skjønner man at det ofte må mange personer i sving for å levere et godt produkt.

Blond kvinne i sort tøy lener seg mot murvegg og smiler
Arbeidsgiver hos Attensi er veldig positiv til at Marie er tilbake på skolebenken, og bidrar med fleksitid for å få dagene til å gå opp.Foto: Haakon Dueland

I disse dager får hun bryne seg på spillutvikling til bedrifter. 

– Vi lager opplæringsspill for bedrifter, eller det vi kaller gamified opplæring. Her er målet at ansatte kan lære for eksempel maskiner, systemer eller kundebehandling gjennom spill, og øve seg på vanskelige scenarioer slik at man vet hvordan man kan håndtere situasjoner før de oppstår, forteller hun.

Til å begynne med tenkte jeg «Marie, nå har du vært student – nå kan du bare studere og lære», men det er vanskelig å ikke være student når man syntes det var så gøy første gangen.

Fikk stipend til ny grad

Høyskolen Kristiania, da Westerdals, var den eneste tilbyderen av utdanning innen 3D-grafikk da hun skulle søke høyere utdanning. Nå er hun tilbake på skolebenken, nok en gang som følge av tilfeldigheter.

– Jeg har alltid likt det kreative og tekniske om hverandre, og tenker ofte at det er ting på jobb som kan automatiseres. Det er ofte for små ting til å få en programmerer til å gjøre det, så da tenkte jeg at da kan jeg heller gjøre det selv, forteller 25-åringen entusiastisk. 

Marie ble delvis permittert som følge av koronapandemien, og begynte å kjede seg med fritiden hun plutselig hadde til overs. I stedet for å sitte passivt, begynte hun å lære seg nye programmer. 

Etterhvert tenkte hun at hun like gjerne kunne gjøre det gjennom en utdanning, og kort tid etter dukket det opp en interessant e-post i innboksen hennes.

– Mailen fra Kristiania opplyste om hvilke stipender som fantes. Jeg oppdaget «Kvinner og teknologi»-stipendet, som fire kvinner tildeles hvert år for å søke seg inn på IT-studier. Siden stipendet dekker hele utdanningen, så tenkte jeg at det måtte jeg bare prøve å søke på, forteller hun.

Marie landet stipendet, og tar nå en Bachelor i informasjonsteknologi – programmering.

– Jeg synes det er kjempegøy! Og jeg har endt opp med å bli veileder for andre studenter, og har engasjert meg i verv. Til å begynne med tenkte jeg «Marie, nå har du vært student – nå kan du bare studere og lære», men det er vanskelig å ikke være student når man syntes det var så gøy første gangen, sier 3D-grafikeren med et smil.

Bottom content