Kirstine sitter på en benk og smiler til kamera
Kirstine kastet seg ut i programmeringsstudiene på Høyskolen Kristiania. Det har hun ikke angret på. – Det som appellerte mest var alt det praktiske arbeidet, sier hun. Foto: Privat

Hun beskriver seg selv som en uhøytidelig dansk vestlending, som elsker å holde på med hundre-og-ørten ting samtidig. Det er kanskje ikke rart at Kirstine Gyring raskt forelsket seg i Oslo som aldri sover, og i IT og programmering, som aldri slutter å forandre seg.

Foto av kvinne som står ute
Kristine har en lidenskap for IT og programmering. Blant medstudentene hennes var det folk både med og uten mye erfaring innen faget, noe som skapte et godt læringsmiljø.

– Egentlig studerte jeg informasjonsteknologi i Bergen, men jeg kjente at det ikke var helt rett for meg. På den tiden fikk jeg en sommerjobb i Oslo, og falt skikkelig hardt for byen. Jeg pratet mye med kolleger og andre bekjente, og forhørte meg om hva de hadde gjort og hvor de hadde studert. Samtlige hadde gått på Kristiania, og skrøt masse av skolen, forteller Kirstine – som ble mer og mer nysgjerrig.

– Jeg sammenlignet utdanningsløpene, og oppdaget forskjeller som fikk meg til å ville teste Kristiania istedenfor. Noe av det som appellerte mest til meg, var alt det praktiske arbeidet man fikk mulighet til å bryne seg på, sier hun.

Det var dødskult å bli kastet ut i ulike rammeverk og teknologier, og bli kjent med så mange forskjellige sider av hva bransjen hadde å by på.

Kristiania var en match made in heaven

Etter en runde med vurdering valgte Kirstine å droppe ut av studiene i Bergen, og heller satse på en bachelor i programmering på Kristiania. 

– Det var dødskult å bli kastet ut i ulike rammeverk og teknologier, og bli kjent med så mange forskjellige sider av hva bransjen hadde å by på. Ikke minst ble man jo også kjent med seg selv og hva man egentlig likte å holde på med, sier Kirstine.

Noe du lurer på?

Våre studentambassadører kan svare deg på nesten alt.

Få gratis studieveiledning på nett!

Hun snakker varmt om hele opplevelsen på høyskolen, og mener utdanningsløpet hjalp alle med å finne seg selv og sin rolle i bransjen.

– Underveis i studietiden ble det enklere å oppdage om man var en backender som jobbet best med Java eller C++, en database-person, elle kanskje en som liker å lage brukergrensesnitt. Vi fikk muligheten til å teste alle disse rollene i de ulike prosjektene på Kristiania. Det var virkelig en match made in heaven for min del, sier Kirstine.

Noen jeg studerte med hadde hatt programmering som en hobby siden barndommen. Andre var helt ferske, og hadde aldri vært borti koding.

Alltid oppdatert på siste nytt – direkte fra bransjen

Kirstine synes alle som studerte programmering sammen med henne, var helt ulike. Likevel hadde de minst én ting til felles: entusiasme for å lære noe nytt.

– Noen jeg studerte med hadde hatt programmering som en hobby siden barndommen. Andre var helt ferske, og hadde aldri vært borti koding. Vi var en unik gjeng, og den sammensetningen av mennesker har jeg ikke opplevd tidligere. Det var et herlig og givende læringsmiljø, med mange forskjellige impulser, sier hun.

Programmeringsstudenter på Høyskolen Kristiania

Hvilken IT-utdanning bør jeg velge?

Dette er de forskjellige IT-studiene på Kristiania

Gjennom hele utdanningen fikk de også nærhet til arbeidslivet ved å jobbe med praktiske oppgaver i grupper. Svært ofte kom det også gjesteforelesere fra bransjen, som kunne dele oppdatert informasjon, og vise hva som bevegde seg bak kulissene.

­– Det blir noe helt annet å lytte til en foreleser som har konkrete erfaringer, og ikke kun professorer som snakker teori. Å høre om problemstillinger, løsninger og spesifikke opplevelser gav oss en bedre verktøykasse, slik at vi var mer rustet til arbeidslivet, mener hun.

Ikke uvanlig å bli ansatt før endt utdanning

Å velge et sikkert studium som leder rett ut i jobb er viktig for mange kommende studenter. Kirstine kan forsikre de som vurderer programmering, om at jobbmarkedet skriker etter dem.

– Du blir gjerne tilbudt en jobb et helt år før du er ferdig utdannet hvis du studerer IT og programmering. De fleste har vel fått med seg at IT er fremtiden, og behovet for kompetanse er stort. Mange bedrifter, selskaper og organisasjoner har kommet langt i digitaliseringen sin, men flere har en lang vei å gå fremdeles. Så mulighetene for jobb er rett og slett uendelig slik markedet er i dag, sier hun. 

For henne har bacheloren ført til en stor dose trygghet, og hun føler seg heldig som valgte programmering.

– Du kan jobbe med så mye, og trenger ikke tenke at du må bli en «progger». Utdannelsen på Kristiania lar deg vurdere flere retninger. Du blir jo ikke ekspert på alt, men du får grunnlaget du trenger for å bli ekspert på ditt felt senere, forklarer Kirstine.

To menn som sitter foran en PC med kode på skjermen.
Kompetanse innen programmering er etterspurt i flere ulike bransjer.

Slik fikk hun drømmejobben hos BEKK

Selv er ikke Kirstine en programmerer eller utvikler. Hun har blitt konsulent hos BEKK, og jobber som teamleder i et av kundeoppdragene deres.

– Jeg begynte ikke hos BEKK rett etter utdanningen, men ventet faktisk et par år før jeg turte å søke. Jeg tok rett og slett en skikkelig sjanse, for BEKK hadde ingen utlysninger ute. Det ble en åpen og ivrig søknad. Selv om jeg var ordentlig nervøs, tenkte jeg at verden ikke kom til å falle sammen om jeg fikk et nei, sier hun. 

Jeg tror flere må bli flinke til å våge mer. Å ikke være redd for å prøve. Det verste som kan skje er at man ikke får det til, og da kan man prøve noe annet.

Som student hadde Kirstine hørt mye om BEKK, og hun drømte om å få jobbe i selskapet.

– Jeg sydde sammen en søknad, og tenkte bare at det var kult om jeg fikk et positivt svar. Og det gjorde jeg. De ville gjerne bli bedre kjent, og jeg må innrømme at det var ganske mange sommerfugler i magen da jeg plutselig satt i et intervju med dem.

To studenter som står foran en Mac på Fagskolen Kristiania

Derfor bør du ta en teknologiutdanning

Arbeidsmarkedet skriker etter kompetanse

Sjansen Kirstine tok, skulle vise seg å være lønnsom. Hun fikk snarlig tilbud om jobb, og var overlykkelig.

– Jeg tror flere må bli flinke til å våge mer. Å ikke være redd for å prøve. Det verste som kan skje er at man ikke får det til, og da kan man prøve noe annet. På studiet lærer man seg også å være komfortabel med å kaste seg rundt. Man går på flere smeller, og lærer alltid av det. Det er sånn man vokser i denne bransjen egentlig. 

Ønsker seg flere kvinner i bransjen

Hun håper også at langt flere kvinner velger å søke IT og programmering fremover.

– Den type fag har ikke den største andelen kvinner, men vi kan jo like mye som gutta! Å ta litt mer plass tror jeg er viktig, slik at jobbmarkedet ikke har en så skjev kjønnsfordeling i fremtiden.    

Og for alle som lurer på hvordan man skal skille seg ut på en positiv måte når det blir tid for å søke jobb, har Kirstine et spesifikt tips.

– Hvis du har noen hobbyprosjekter, så ikke vær redd for å dele de i søknadsprosesser og intervjuer. Vis koden du har jobbet på, gi et innblikk i det du har tenkt og det du selv liker. Det trenger ikke være perfekt. Ofte vil man bare se hvordan folk tenker og løser utfordringer. Å prate om teori på et intervju er ikke det samme som å faktisk vise et konkret prosjekt. Det tror jeg mange kan vinne på, avslutter hun.

Content card double

 • Student jobber med PC.

  Informasjonsteknologi - Programmering

  Dette er utdanningen for deg som vil skrive god kode, enten du vil bygge og vedlikeholde apper og nettsider, eller IT-systemer. En bachelor i programmering gir deg kompetanse arbeidslivet roper etter.
  Les mer
 • Foto av en gruppe på tre jenter og tre menn

  Bestill studieveiledning her

  Er du usikker på hva du vil bli og hvilket studium som passer for deg? Det kan vi hjelpe deg med å finne ut av!
  Les mer