HR-studenten Kaja Bugge
Kaja synes overgangen fra HR-studiene til jobb gikk smertefritt. – Jeg er glad for at studiemodellen til Høyskolen Kristiania er et svar på hva næringslivet faktisk vil ha, fremfor det akademia tror de vil ha.Foto: Ane Undhjem

Det er egentlig ikke så rart at Kaja Bugge har endt opp som rekrutterer for et av Norges største selskap, Telenor. Hun beskriver seg selv som ekstremt ekstrovert, nysgjerrig og pratsom. Likevel var det ikke rekrutterer hun hadde i tankene da hun valgte å ta en bachelorgrad i HR og personalledelse på Høyskolen Kristiania.

– Jeg må være så ærlig å innrømme at jeg ble student uten noen spesifikk karriereplan. Det var litt tilfeldig at jeg begynte å studere HR og personalledelse. Da jeg kom over studiet, var jeg klar over at jeg syntes folk var spennende, at jeg gjerne ville lære mer om hvordan vi samhandler med hverandre. Jeg likte også psykologi, og fagkombinasjonen Høyskolen Kristiania tilbød gjennom dette studiet traff bare, rett og slett, sier Kaja.  

Spennende jobbhverdag etter studiene

I dag jobber 25-åringen med å rekruttere eksperter og ledere til hele Telenor. Hun har ansvar for den fulle rekrutteringsprosessen fra A til Å, og har i tillegg fått utvidet rolle for Employer Branding. Da har hun fullt ansvar for både traineeprogrammet og summer internship-programmet.

– I år får vi inn rekordmange studenter til internshipsene våre. Det er skikkelig kult å jobbe for et selskap som satser på vekst og unge talenter, sier Kaja. 

Tok en kort uke før hun falt for faget

Interessen for HR-faget går tydeligvis litt i familien til Kaja. Hennes mor jobber som HR-direktør, og derfor hadde hun en viss forståelse for fagområdet før hun ble student. 

Fagene, introduksjonen til alt vi skulle gjennom, de andre studentene og samtlige forelesere – alt funka.

Likevel forberedte hun seg på å måtte bruke tid til å sette seg inn i faget og livet som student. Andre venner hadde jo fortalt at det tok lang tid for dem. For Kaja tok det en kort uke.

– Det sa bare pang første uken egentlig. Fagene, introduksjonen til alt vi skulle gjennom, de andre studentene og samtlige forelesere – alt funka. Jeg føler meg veldig heldig, som fikk en god studieopplevelse umiddelbart, forteller Kaja.

Får bruk for det du lærer på skolebenken

– Det du lærer som student på Høyskolen Kristiania er så tett knyttet opp mot arbeidslivet, at du faktisk får bruk for det i etterkant også, sier Kaja.

Jeg er så glad for at studiemodellen til Høyskolen Kristiania er et svar på hva næringslivet faktisk vil ha, fremfor det akademia tror de vil ha.

I dag tar hun seg selv i å fortsatt slå opp i gamle notatbøker og fagbører, dersom hun trenger hjelp til å løse helt konkrete problemstillinger på jobb.

– Jeg er så glad for at studiemodellen til Høyskolen Kristiania er et svar på hva næringslivet faktisk vil ha, fremfor det akademia tror de vil ha. For meg virker det helt klart som at høyskolen har gjort grundig research, og at de alltid holder seg oppdaterte på hva som faktisk skjer i arbeidslivet, sier hun.

Stilte sterkere med mastergrad fra utlandet

Før hun tok steget inn i arbeidslivet, bestemte Kaja seg for å ta en mastergrad ved The London School of Economics and Political sience, i Human Resources and Organisations. Graden fullførte hun på et kort år. Selv om det var krevende, forteller Kaja at bacheloren hennes hadde rustet henne godt.

– Da jeg tok mastergraden var det en fordel at jeg hadde studert på Høyskolen Kristiania først. Mange av de andre studentene i London kom fra en mer forskningstung utdannelse vi ofte ser på universiteter. sier hun.  

Unike og engasjerte forelesere

Noe av det Kaja likte aller best med studietiden på Høyskolen Kristiania, var foreleserne. Hun beskriver dem som helt unike og fulle av engasjement.

– Mange steder finner du forelesere som egentlig er mest interessert i å forske, ikke undervise. Slik var det ikke på høyskolen. Her var foreleserne ivrige, og flere kunne jeg at fremdeles funnet på å ringe i dag hvis jeg hadde hatt behov for det. Det tror jeg ikke mange kan si om sine tidligere forelesere altså.

Når hun ser tilbake på studietiden sin, savner hun studentlivet. Det tror hun både skyldes studiemiljøet, de spennende fagene, praksistiden, men mest av alt foreleserne.

– Foreleserne våre gav meg så mange muligheter, og hjalp meg med å åpne flere dører. Vi fikk mange anbefalinger av foreleserne våre når det kom til videre jobb, sier Kaja.

Tøff konkurranse om jobbene

Kaja kan fortelle at svært mange fra studiet i dag har relevante HR-jobber, men hun vet også at konkurransen om arbeidsplassene kan være hard.

– Flere og flere utdannes innen HR og personalledelse. Da blir også konkurransen om jobbene tøffere, sier hun.

I dag eksisterer HR i nesten alle bransjer. Faget vektlegges mer, og har fått en mer strategisk rolle i organisasjoner. Det er positivt, og skaper flere jobber.

Samtidig som populariteten for studiet har økt, har også flere bransjer innsett hvor viktig det faktisk er å være god på HR og personalledelse.

– Tidligere har mange kun hatt reaksjonære personalordninger. I dag eksisterer HR i nesten alle bransjer. Faget vektlegges mer, og har fått en mer strategisk rolle i organisasjoner. Det er positivt, og skaper flere jobber, sier Kaja. 

Slik mener Kaja du kan skille deg ut som jobbsøker

Relevant erfaring har aldri vært viktigere som jobbsøker, mener Kaja. Studerer man på Høyskolen Kristiania tror hun denne erfaringen kommer ferdig servert for mange. Likevel tenker hun man bør jobbe litt ekstra for å skille seg ut i jobbsøkermengden etter studiet.

– Ut fra et rekrutteringsperspektiv lurer vi ofte på om kandidatene har gjort noe spesielt, om de har en spesifikk interesse, eller om de har unik erfaring vi ikke ser hos andre kandidater. Derfor bør man helt klart benytte seg av mulighetene på Høyskolen Kristiania hvis man studerer der, eller ønsker å studere der. Når du studerer er det lett å samtidig bygge CV-en din, hvis du først ser deg om etter ressurser, som for eksempel alle foreleserne med sine store kontaktnettverk, mener Kaja. 

Selv fikk hun jobben i Telenor gjennom LinkedIn. Hun ble kontaktet på plattformen av en i rekrutteringsteamet, som i dag er hennes kollega. Derfor oppfordrer hun også alle til å jobbe med LinkedIn-profilen sin.

– Bruk litt tid på dette. Som rekrutterer kan jeg love deg at vi saumfarer LinkedIn om dagen. Jobb med søkeord, skriv om bacheloroppgaven din og forklar oss hvorfor du er en spennende kandidat til stillingen vi trenger å fylle. Før synes jeg LinkedIn var litt halv-kleint, men jeg ser virkelig verdien av denne plattformen i dag, og det håper jeg flere også gjør, avslutter Kaja. 

CTA bunn HR

 • Vil du også studere HR og personalledelse?

  Hvordan skape gode arbeidsplasser der mennesker er engasjerte i jobben sin? Dette studiet er starten på en spennende karriere for deg som vil jobbe med HR og ledelse.
  Ta meg til studiesiden
 • Ung student fra Høyskolen Kristiania som står ved på et trikkestopp

  Se våre muligheter innen HR, personalledelse og organisasjonspsykologi

  Vi har et unikt fagmiljø innen HR, og kan tilby en praksisnær utdanning som gir deg erfaringen du trenger.
  Gå til fagområde-siden